Därför behöver vi kosttillskott | Kurera.se

Därför behöver vi kosttillskott

P-piller, gifter och utarmade jordar. Vi får inte i oss den näring vi behöver via maten utan att komplettera vår mat med bra kosttillskott.
Det menar näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson som listar fem av de tyngsta argumenten för varför vi behöver kosttillskott.

Läkemedelskonsumtionen är skyhög, vi äter skräpmat och jordarna vi får våra grönsaker ifrån är utarmade. Alla i dagens samhälle behöver inta ett multipreparat av vitaminer, mineraler och fytokemikalier för en grundläggande näringsbas. Detta behövs av många skäl.

Peters 5 viktigaste argument för kosttillskott:

1. Utarmad näring i marken: Marken innehåller mindre näring än för 50 år sedan. Även om du väljer rätt mat, till exempel ekologiskt odlade grönsaker, så innehåller de undermåliga mängder av näring, som till exempel selen.

2. Skräpmatsgenerationen: Genomsnittsmänniskan väljer oftast att äta fel och lagar sällan maten själv på rätt sätt. Dagligt intag av snabbmat, mikromat och raffinerad kost är normen och inte undantaget i en familjs veckomeny.

 

3. Ökat avgiftningsbehov: Kroppen använder näringsämnen för att bearbeta och avgifta oss från miljögifter. Vi lever i en förgiftad miljö. Metaller och kemikalier från vatten, luft, plastvaror med mera stressar vår hälsa. Ju mer gifter det finns i samhället, desto bättre näringsresurser behöver kroppen för att handskas med det.

4. Intag av p-piller och läkemedel: När vi intar läkemedel använder kroppen näring för att processa (bryta ned och utnyttja) dem samt för att bli av med rester. Många läkemedel är dessutom vatten- och mineraldrivande samt förstör upptaget av näringsämnen. Alla som intar p-piller eller läkemedel behöver kosttillskott för att kompensera för näringsförlusten samt för att läkemedlen ska fungerar bättre och att eventuella biverkningar ska bli mindre.

5. Genetiska felaktigheter: Forskning under de senaste decennierna har visat att extra stora intag av vitaminer och mineraler som B6, B12, folsyra, zink och C-vitamin kan kompensera för felaktiga genetiska signaler som gör att människor lättare eller tidigare utvecklar sjukdomar. Regelbundet intag av tillskott minskar också risken att våra barn drabbas av vanliga sjukdomar som fetma, diabetes och cancer.

Av Peter Wilhelmsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.