Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Därför blir du bakis

Fakta

Hur förebygger/undviker jag bakfyllan?

  • Drick inte så mycket att du blir full.

  • Drick mycket vatten före, under och efter (motverkar uttorkning).

  • Sluta dricka före midnatt (förbränningen är långsammare under natten).

  • Det bästa sättet att undvika att bli bakfull är givetvis att dricka måttligt - eller inte dricka alls!

Törst, illamående, ångest, nedstämdhet, ont i huvudet, seg i pallet, öm i kroppen - och så vidare.
Symtomen är de samma för de flesta av oss. Men varför känner vi som gör? Vad händer i kroppen? 

Här får du veta mer om tillståndet få uppskattar att uppleva: Bakfyllan.

Blykeps, baksmälla, kopparslagare, aktersnurra, bakrus, fyllesjuk, bakis, sänkt, dagen efter... Kärt barn har många namn. Men vad är det egentligen? Varför blir man bakis? Vad händer i kroppen?

Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

Vad händer?
Bakfylla är det som kommer efter att alkoholen har lämnat kroppen. Det är därför en del upplever att en återsställare direkt på morgonen hjälper. Det gör den inte, det bara känns så eftersom den skjuter upp bakfyllan. Här får du veta mer.

 

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

Vi förgiftar varenda cell i vår kropp
Anledningen till att vi blir så påverkade av alkohol är att alkohol är vattenlösligt och invaderar därför varenda cell i vår kropp - som så klart påverkas av detta eftersom vi faktiskt, bokstavligen, förgiftar den. Alkohol är ett gift och alla organ, inklusive vårt viktigaste, hjärnan, påverkas. Exakt vad som händer i kroppen när vi blir bakis är forskarna däremot inte helt säkra på eftersom bakfyllan till stor del beror på, ännu, okända biokemiska samband.

Förbränning
Alkoholen förbränns i levern i en tvåstegsprocess. Först förbränns etanolen och omvandlas till acetaldehyd som sedan bryts ner av enzymer och omvandlas till ättiksyra. Under denna process påverkas din kropp och detta kan skappa hjärtklappning, illamående, svettningar och hudrodnad. Bland annat.

Läs också: 12 tips för att bota baksmälla

Detta händer i vår kropp när vi blir bakis:

 

• Törst, yrsel, huvudvärk
Alkohol påverkar dina njurar och ökar urinproduktionen, vilket torkar ur kroppen. När man gör av med vätska och inte fyller på med samma mängd tömmer man snabbt sina vätskelager. Symtom av uttorkning är bland annat törst, känsla av psykisk och fysisk svaghet, yrsel, koncentrationssvårigheter och huvudvärk.

• Svullenhet
Alkohol i blodet gör att urinproduktionen inte fungerar som den ska och resultatet blir vätskebrist. Vätskebrist innebär en förhöjd natriumhalt vilket även kan göra att du svullnar upp - lite som en ballong.

Läs också: Därför ska du välja ekologiskt vin

• Hängighet - och sug efter snabba kolhydrater
Vid nedbrytningen av alkohol går mycket av kroppens energi åt. Energi som i vanliga fall används till bland annat muskelarbete och att hålla hjärnan igång. Tömda energilager dagen efter bidrar till hängighet och förklarar varför många blir sugna på mat med mycket fett och/eller socker. Din kropp ropar efter snabb energi.
Både lever och andra organ påverkas av alkohol, vilket också kan resultera i låg blodsockernivå. En blodsockernivå kan påverka dig så att du känner dig utmattad, svag och får humörsvängningar.

 

Läs också: Fyra naturliga bakislindrare

• Sämre sömn 
Alkoholen påverkar det centrala nervsystemet och gör att din sömncykel rubbas och att du sover oroligare. Antingen kan du inte sova alls, eller så sover du hela nästa dag. Om du lyckas sova får du mer REM-sömn än vanligt. Eftersom det är under den sömncykeln människan drömmer som mest är risken för riktigt sjuka drömmar större än vanligt. När du dricker mycket blockerar alkoholen dessutom en del av den ångest som du normalt sett annars hade känt av, vilket är en anledning till att det ofta upplevs som att "allt" dyker upp på en gång när alkoholen försvinner. Inte sällan vaknar man därför upp vid 05.00-tiden med känsla hjärtklappning, oro och ångest.

Läs också: För lite sömn gör oss fula – och mindre lyckade i arbetslivet

• Ångest och nedstämdhet
Dagen efter alkoholintag kan minsta lilla motgång kännas så stor att du vill bryta ihop fullständigt. Det som händer är att du dragit på dig en kemisk obalans. Detta eftersom din hjärna, när den är full, skickar ut ett överflöd av endorfiner, vilket gör att du dagen efter istället har ett underskott. Känslan av nedstämdhet och tokdepp är alltså rent kemisk - och orsakad av dig själv.

Läs också: Mindfulness lika effektivt som KBT

• Illamående
När levern förbränner alkoholen bildas restprodukterna acetat och acetldehyd, vilket är en av anledningarna till varför illamående ofta uppstår.

• Trög i huvudet
Bakfyllan påverkar aktiviteten i din hjärnas frontallob (negativt bör tilläggas). Där sköts beslutsfattande och andra viktiga saker, som till exempel vår förmåga att kunna visualisera framtiden. Man blir sämre på en hel massa saker när man är bakis - alltså även efter att alkoholen gått ur kroppen. Bland annat blir uppmärksamhet, balans och reaktionsförmåga sämre och du är tröttare än vanligt. Så även om du skulle blåsa under promillegränsen för rattfylla i en kontroll är körförmågan ofta nedsatt.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

• Täppt näsa
Blir du täppt i näsan av att dricka alkohol? Du kan ha alkoholintolerans. Det går faktiskt att vara allergisk mot alkohol. Upplever du till exempel nästäppa eller utslag på bakfyllan kan det vara tecken på just alkoholallergi.

 

• Uppror i magen
Alkohol kan göra att det blir mer bakterier i tarmen och påverkar direkt magen, inälvor och tarmar. Alkohol kan bidra till magsmärtor, kräkningar och... hrmp... känslan av igångsatthet. Den ökade aktiviteten i toalettstolen kan även ha att göra med att du drog i dig två två stora pommes med vitlöksdipp på hemvägen.

Läs också: Bättre mage med probiotika 

• Din hjärna har abstinens!
Alkohol är ett gift som påverkar dina celler. När alkoholen går ur kroppen måste cellerna vänja sig utan alkoholen och enligt en del forskning är det just vid denna process som du mår sämst.
Dessutom inträffar en snabb tillvänjning. När du dricker alkohol anpassar sig hjärnan till det. När du nyktrar till uppstår ett motsatt tillstånd.

Läs också: Alkohol och träning – en dålig kombination

Källor: Systembolaget, Nyheter24, Bakisguiden, Alcohol Hangover Mechanisms and Mediators, CAN, ”Om alkohol” av Ola Lauritzson (2005) Ica bokförlag, ”Beroende och droger” av Bengt Wramner, Kristina Pellmer och Charlotta Hellström (2010) Studentlitteratur.

Av Isabelle Hedander


Fakta

Hur förebygger/undviker jag bakfyllan?

  • Drick inte så mycket att du blir full.

  • Drick mycket vatten före, under och efter (motverkar uttorkning).

  • Sluta dricka före midnatt (förbränningen är långsammare under natten).

  • Det bästa sättet att undvika att bli bakfull är givetvis att dricka måttligt - eller inte dricka alls!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Kost

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Hälsa

Nyfiken på att ånga ditt underliv? Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen. Men det finns några saker att se upp med.

 

fyra kvinnor

5 av 10 glömmer att klämma på kroppen

Hälsa

Oktober månad förknippas av många med Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. En viktig fråga som Cancerfonden driver är att tänka och agera förebyggande. En Sifo-undersöknings som nyligen gjordes visade att bara hälften av svenskarna klämmer och känner på kroppen regelbundet.

lungor

Kväveoxid hjälper vid covid-19

Fakta

När coronavirus orsakade sars-epidemin 2003 användes kväveoxid som behandling med gott resultat. Nu har forskare vid Uppsala universitet konstaterat att kväveoxid också hjälper på SARS-CoV-2, som orsakar covid-19.

Kvinna sitter vid dator

KBT på nätet lika bra som fysiska möten

Övrigt

Coronapandemin har tvingat oss leva på ett annat sätt än vad vi är vana. Hemmajobb och inställda sammanhang kan fresta på. Allt fler lever med alkoholproblem som kan eskalera vid isolering. Men nu visar ny forskning att KBT på nätet för alkoholberoende är lika effektivt som fysiska möten.

Örter med läkande effekt i kroppen

Hälsa

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

 

Så här lätt får du en starkare kropp

Hälsa

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.