Därför blir du bakis

Fakta

Hur förebygger/undviker jag bakfyllan?

  • Drick inte så mycket att du blir full.

  • Drick mycket vatten före, under och efter (motverkar uttorkning).

  • Sluta dricka före midnatt (förbränningen är långsammare under natten).

  • Det bästa sättet att undvika att bli bakfull är givetvis att dricka måttligt - eller inte dricka alls!

Törst, illamående, ångest, nedstämdhet, ont i huvudet, seg i pallet, öm i kroppen – och så vidare.
Symtomen är de samma för de flesta av oss. Men varför känner vi som gör? Vad händer i kroppen? 

Här får du veta mer om tillståndet få uppskattar att uppleva: Bakfyllan.

Blykeps, baksmälla, kopparslagare, aktersnurra, bakrus, fyllesjuk, bakis, sänkt, dagen efter… Kärt barn har många namn. Men vad är det egentligen? Varför blir man bakis? Vad händer i kroppen?

Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

 

Vad händer?
Bakfylla är det som kommer efter att alkoholen har lämnat kroppen. Det är därför en del upplever att en återsställare direkt på morgonen hjälper. Det gör den inte, det bara känns så eftersom den skjuter upp bakfyllan. Här får du veta mer.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

Vi förgiftar varenda cell i vår kropp
Anledningen till att vi blir så påverkade av alkohol är att alkohol är vattenlösligt och invaderar därför varenda cell i vår kropp – som så klart påverkas av detta eftersom vi faktiskt, bokstavligen, förgiftar den. Alkohol är ett gift och alla organ, inklusive vårt viktigaste, hjärnan, påverkas. Exakt vad som händer i kroppen när vi blir bakis är forskarna däremot inte helt säkra på eftersom bakfyllan till stor del beror på, ännu, okända biokemiska samband.

Förbränning
Alkoholen förbränns i levern i en tvåstegsprocess. Först förbränns etanolen och omvandlas till acetaldehyd som sedan bryts ner av enzymer och omvandlas till ättiksyra. Under denna process påverkas din kropp och detta kan skappa hjärtklappning, illamående, svettningar och hudrodnad. Bland annat.

Läs också: 12 tips för att bota baksmälla

Detta händer i vår kropp när vi blir bakis:

 

• Törst, yrsel, huvudvärk
Alkohol påverkar dina njurar och ökar urinproduktionen, vilket torkar ur kroppen. När man gör av med vätska och inte fyller på med samma mängd tömmer man snabbt sina vätskelager. Symtom av uttorkning är bland annat törst, känsla av psykisk och fysisk svaghet, yrsel, koncentrationssvårigheter och huvudvärk.

• Svullenhet
Alkohol i blodet gör att urinproduktionen inte fungerar som den ska och resultatet blir vätskebrist. Vätskebrist innebär en förhöjd natriumhalt vilket även kan göra att du svullnar upp – lite som en ballong.

Läs också: Därför ska du välja ekologiskt vin

• Hängighet – och sug efter snabba kolhydrater
Vid nedbrytningen av alkohol går mycket av kroppens energi åt. Energi som i vanliga fall används till bland annat muskelarbete och att hålla hjärnan igång. Tömda energilager dagen efter bidrar till hängighet och förklarar varför många blir sugna på mat med mycket fett och/eller socker. Din kropp ropar efter snabb energi.
Både lever och andra organ påverkas av alkohol, vilket också kan resultera i låg blodsockernivå. En blodsockernivå kan påverka dig så att du känner dig utmattad, svag och får humörsvängningar.

Läs också: Fyra naturliga bakislindrare

• Sämre sömn 
Alkoholen påverkar det centrala nervsystemet och gör att din sömncykel rubbas och att du sover oroligare. Antingen kan du inte sova alls, eller så sover du hela nästa dag. Om du lyckas sova får du mer REM-sömn än vanligt. Eftersom det är under den sömncykeln människan drömmer som mest är risken för riktigt sjuka drömmar större än vanligt. När du dricker mycket blockerar alkoholen dessutom en del av den ångest som du normalt sett annars hade känt av, vilket är en anledning till att det ofta upplevs som att ”allt” dyker upp på en gång när alkoholen försvinner. Inte sällan vaknar man därför upp vid 05.00-tiden med känsla hjärtklappning, oro och ångest.

Läs också: För lite sömn gör oss fula – och mindre lyckade i arbetslivet

• Ångest och nedstämdhet
Dagen efter alkoholintag kan minsta lilla motgång kännas så stor att du vill bryta ihop fullständigt. Det som händer är att du dragit på dig en kemisk obalans. Detta eftersom din hjärna, när den är full, skickar ut ett överflöd av endorfiner, vilket gör att du dagen efter istället har ett underskott. Känslan av nedstämdhet och tokdepp är alltså rent kemisk – och orsakad av dig själv.

Läs också: Mindfulness lika effektivt som KBT

• Illamående
När levern förbränner alkoholen bildas restprodukterna acetat och acetldehyd, vilket är en av anledningarna till varför illamående ofta uppstår.

• Trög i huvudet
Bakfyllan påverkar aktiviteten i din hjärnas frontallob (negativt bör tilläggas). Där sköts beslutsfattande och andra viktiga saker, som till exempel vår förmåga att kunna visualisera framtiden. Man blir sämre på en hel massa saker när man är bakis – alltså även efter att alkoholen gått ur kroppen. Bland annat blir uppmärksamhet, balans och reaktionsförmåga sämre och du är tröttare än vanligt. Så även om du skulle blåsa under promillegränsen för rattfylla i en kontroll är körförmågan ofta nedsatt.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

• Täppt näsa
Blir du täppt i näsan av att dricka alkohol? Du kan ha alkoholintolerans. Det går faktiskt att vara allergisk mot alkohol. Upplever du till exempel nästäppa eller utslag på bakfyllan kan det vara tecken på just alkoholallergi.

• Uppror i magen
Alkohol kan göra att det blir mer bakterier i tarmen och påverkar direkt magen, inälvor och tarmar. Alkohol kan bidra till magsmärtor, kräkningar och… hrmp… känslan av igångsatthet. Den ökade aktiviteten i toalettstolen kan även ha att göra med att du drog i dig två två stora pommes med vitlöksdipp på hemvägen.

Läs också: Bättre mage med probiotika 

• Din hjärna har abstinens!
Alkohol är ett gift som påverkar dina celler. När alkoholen går ur kroppen måste cellerna vänja sig utan alkoholen och enligt en del forskning är det just vid denna process som du mår sämst.
Dessutom inträffar en snabb tillvänjning. När du dricker alkohol anpassar sig hjärnan till det. När du nyktrar till uppstår ett motsatt tillstånd.

Läs också: Alkohol och träning – en dålig kombination

Källor: Systembolaget, Nyheter24, Bakisguiden, Alcohol Hangover Mechanisms and Mediators, CAN, ”Om alkohol” av Ola Lauritzson (2005) Ica bokförlag, ”Beroende och droger” av Bengt Wramner, Kristina Pellmer och Charlotta Hellström (2010) Studentlitteratur.

Av Isabelle Hedander

Fakta

Hur förebygger/undviker jag bakfyllan?

  • Drick inte så mycket att du blir full.

  • Drick mycket vatten före, under och efter (motverkar uttorkning).

  • Sluta dricka före midnatt (förbränningen är långsammare under natten).

  • Det bästa sättet att undvika att bli bakfull är givetvis att dricka måttligt - eller inte dricka alls!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

vete lök

Glutenöverkänslig – kanske inte

Kost

Är det gluten du inte tål eller kan det vara något annat som är boven i dramat. Länge har gluten toppat listorna som skurk när det kommer till uppblåst mage och att utesluta gluten ur sin kost har blivit lite av en trend. Men även om det kan finnas fördelar med att utesluta gluten ur kosten kan det faktiskt vara ett annat ämne i vete som ställer till det när det kommer till just magbesvär.

vinnare_l-argiplex_tota

Årets energiboost 2017 ger lust och energi

Hälsa

I Swedish Health Awards röstades L-Argiplex Total fram som Årets energiboost 2017. Produkten är den tredje generationen av L-Argiplex som varit en älskad lustprodukt för både kvinnor och män i nästan 15 år. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.