Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En träskål med psylliumfrön

Därför bör du äta psylliumfrön

Psylliumfrön är både fiberrika, bra för tarmen och hjälper dig att behålla ett jämnt blodsocker.
Såhär kan du använda dem i matlagningen.

Psylliumfrön, även kallat loppfrö eller fiberhusk, är en gammal tradition vid matsmältningsbesvär och för att främja en bättre tarmflora. Det fiberrika fröet som består till hela 85 procent av fibrer är rena dunderpreparatet för tarmen, berättar Kureras näringsexpert Zarah Öberg. Skalet fungerar på liknande sätt som andra bulkmedel, det vill säga som ett volymökande medel som hjälper till att normalisera tarmfunktionen vid både hård och lös avföring.

LÄS OCKSÅ: Guide till nio superfrön för hälsan

Motverka förstoppning och främja tarmfloran
Ett vanligt användningsområde för psylliumfrön är därför att motverka förstoppning, men de har flera användningsområden. Fröna kan hjälpa till på traven vid viktnedgång och för att bibehålla ett jämnare blodsocker. Psylliumfrön drar nämligen till sig vätska och sväller och gör dig lättare mätt och att du dessutom håller dig mätt under en längre tid. Hela psylliumfrön innehåller dock mer energi och fettsyror än fröskalen, som kan vara ett alternativ för den som vill sänka kaloriintaget. Det finns också studier som visar att psylliumfröskal minskar kolesterolnivåer, både totalkolesterol och LDL-kolesterol.
– Psylliumfröskal används även för att rensa ut överskottskoppar vid höga kopparvärden, då det suger upp överskottskoppar i tarmen så att det inte återabsorberas. Sannolikt har det liknande effekt på andra gifter som behöver rensas ut och som man inte vill ska återupptas i gallan, säger Zarah Öberg.

 

Men hur används psylliumfrön i matlagningen? Rör ner dem i en smoothie eller använd dem som bindningsmedel istället för mjöl i bröd eller bakverk, och därmed får du också ett mer fiberrikt alternativ, enligt Zarah Öberg.
– Psylliumfröskal används i många veganska recept som är fria från ägg, på grund av dess bindande effekt. Det går även bra att bara ta en sked med psylliumfröskal direkt i munnen och skölja ner med ett glas vatten.

LÄS OCKSÅ: Experten: “Hälsa börjar i magen!”

Drick ordentligt
Tänk bara på att vara noga att dricka mycket, då psylliumfrön absorberar stora mängder vatten. Drick gärna ordentligt hela dagen när du använder psylliumfröskal som kosttillskott, tipsar Zarah Öberg om.
– Det är också bra att trappa upp användningen försiktigt om man har en ovan mage som är inte är van vid fiberrik kost. Börja långsamt med låg dos, och trappa upp till dess att du har rekommenderad daglig dos vilket är omkring 1-2 matskedar, säger hon.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.