Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna med rött läppstift

Därför bör du byta till ekologiska läppstift

Sara Nombergs bästa tips på läppstift

– Generellt är mitt råd att använda läppstift från naturliga och ekologiska hudvårdsmärken, för de brukar vara fria från ovan nämnda ämnen. Mina favoriter är från märkena Zuii Organic och Purobio. Det finns läppstift utan parabener, som då konserveras med andra ämnen. Istället för silikoner kan man använda vegetabiliska oljor och fetter som mjukgör och vårdar.
Ekologiska och naturliga sminkmärken brukar också vara mer medvetna kring pigmenten och är oftast lättare att få svar på frågor kring såväl bly som barnarbete.

Läppstift är kosmetik som många kvinnor slickar i sig och oavsiktligt får ner i sin mag-tarmkanal. Men de innehåller ofta skadliga ämnen – så det kan vara klokt att välja läppstift med omsorg. Kureras hudvårdsexpert förklarar!

På senare år har vi kunnat läsa flertalet larm om att vanliga, syntetiskt framställda läppstift och läppglans innehåller ämnen som är skadliga och olämpliga i hudvård, inte minst i läpprodukter.

Vilka ingredienser är skadligast och viktigast att undvika, med tanke på detta?

– Jag skulle säga att det handlar om främst fyra ämnen: silikoner, parabener, kemiska solfilter och bly. Läppstift innebär onekligen större exponering för dessa ämnen än annan kosmetika, eftersom vi lätt slickar i oss det. I övrig kosmetika ligger det en hudbarriär mellan som skyddar oss mot intag. Men just läppstift får en enklare väg in via munnen och magtarm-kanalen. säger Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

 

Silikoner bryts inte ner

Silikoner är ett syntetiskt skapat fett, alltså skapat i labb, som används på grund av sina mjukgörande egenskaper som gör läppstiftet behagligt på läpparna, förklarar Sara Nomberg.

–  Det finns flera olika silikoner men gemensamt är att om du tittar på ingrediensförteckningen på produkter hittar du i slutet på ingrediensen ordet “…cone” som tex i dimethicone. Silikoner är otroligt miljöbelastande ingredienser och bryts inte ner i våra ekosystem. Detta gör mig tveksam till att vilja ha in det i våra “ekosystem”, alltså in i vår kropp. Det finns silikoner som är misstänkt hormonstörande.

LÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

Parbaner är en grupp konserveringsmedel som ger produkter längre hållbarhet. Men vissa parabener är misstänkt hormonstörande och därför bör man titta efter läppstift utan dessa, menar Sara. För det krävs inte stora mängder för att de hormonstörande ämnena ska bli problematiska.

Kemiska solfilter syns i urinen

Solfilter brukar finnas i läppstift som marknadsförs med SPF, det vill säga att de ska skydda mot solen. Vilket förstås kan vara bra på sommarhalvåret för den som har känsliga läppar.

 

Sara Nomberg

Sara Nomberg är Kureras hudvårdsexpert. (Foto: Anton Svedberg)

– Men det är viktigt att titta på vilket solfilter som använts. I många produkter används kemiska solfilter. Vanliga sådana är benzphenoner och estrar av kanelsyra (ethylhexyl methoxycinnamate). Dessa går in i huden och i tester ser man att redan en timme efter att man smörjt in sig kan man hitta dessa ämnen i urinen. Liksom fortfarande två dygn därpå. Vilka konsekvenser kan det innebära för hälsan? Dessutom finns misstankar att de kan ge kontaktallergi samt att kemiska solfilter är skadliga för vattenmiljön, som alger och koraller. Titanium dioxid, som är ett fysikaliskt solfilter, är bättre än de kemiska.

LÄS OCKSÅ: Årets bästa ekologiska skönhetsprodukter är korade

Bly i många läppstift

Tungmetallen bly kan gömma sig i de färgpigment som finns i läppstift och går tyvärr därför inte att läsa ut på innehållsförteckningen, säger Sara Nomberg.

–  Bly klassas som ett CMR-ämne vilket innebär att det är cancerogent, mutagent och reproduktionstoxiskt. Det har gjorts mätningar och dessa visar att bly kan finnas i läppstift, men halterna är låga och man ska därför inte behöva oroa sig. Det är en fråga om exponering, om du använder läppstift varje dag kan låga doser vare dag bli mycket till slut, förklarar Sara Nomberg som tycker att frågan kring bly i läppstift måste lyftas.

 

Hon menar att konsumenter bör fråga försäljare om läppstiftet de köper innehåller bly, för att sätta press på tillverkarna.

LÄS OCKSÅ: Nu är 200 skadliga PFAS-ämnen förbjudna i EU

Bakvänd lagstiftning tillåter ämnen

De ämnen som Sara Nomberg har radat upp är sådana som har ansetts vara säkra och får användas i kosmetik. Det är alltså upp till varje företag att använda nivåer i godkända mängder. Det är resultatet av att vi har en lagstiftning som tillåter ämnen under lång tid tills de blir förbjudna, eller oftast först enbart får restriktioner, vilket är problematiskt, menar Sara Nomberg.

– Jag kan tycka att vi bör ha en lagstiftning där man måste garantera säkerhet först, sen får man börja sälja. Nu tillåter man ämnen tills de bevisas farliga eller skadliga – det är bakvänt. När man börjar få misstankar och studier visar att vissa mekanismer sker, borde det snabbt bli restriktioner. Men på grund av lobbying och ekonomiska intressen från tillverkande företag av dessa kemikalier finns de kvar länge.

LÄS OCKSÅ: Naturligt snygg med grön skönhetsdetox

Vad kan det leda till om man kontinuerligt slickar i sig och sväljer dessa ämnen?

– Denna fråga är mycket direkt, och svår att svara på. Ämnena vi pratar om har inte en akut toxicitet, du kommer alltså inte få direkta konsekvenser av att använda dessa. Däremot kan de påverka system i kroppen som hänger ihop med reproduktion eller andra viktiga system. Vi ser alltså ofta inte effekten här och nu, utan generationer framåt. Det är viktigt att vi minskar vår exponering idag av tveksamma ingredienser som vi misstänker kan ge negativa långsiktiga effekter generationer framåt. Det är samma som med miljöfrågan helt enkelt.

Av Carolina Eriksson


Sara Nombergs bästa tips på läppstift

– Generellt är mitt råd att använda läppstift från naturliga och ekologiska hudvårdsmärken, för de brukar vara fria från ovan nämnda ämnen. Mina favoriter är från märkena Zuii Organic och Purobio. Det finns läppstift utan parabener, som då konserveras med andra ämnen. Istället för silikoner kan man använda vegetabiliska oljor och fetter som mjukgör och vårdar.
Ekologiska och naturliga sminkmärken brukar också vara mer medvetna kring pigmenten och är oftast lättare att få svar på frågor kring såväl bly som barnarbete.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.