Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna med rött läppstift

Därför bör du byta till ekologiska läppstift

Sara Nombergs bästa tips på läppstift

– Generellt är mitt råd att använda läppstift från naturliga och ekologiska hudvårdsmärken, för de brukar vara fria från ovan nämnda ämnen. Mina favoriter är från märkena Zuii Organic och Purobio. Det finns läppstift utan parabener, som då konserveras med andra ämnen. Istället för silikoner kan man använda vegetabiliska oljor och fetter som mjukgör och vårdar.
Ekologiska och naturliga sminkmärken brukar också vara mer medvetna kring pigmenten och är oftast lättare att få svar på frågor kring såväl bly som barnarbete.

Läppstift är kosmetik som många kvinnor slickar i sig och oavsiktligt får ner i sin mag-tarmkanal. Men de innehåller ofta skadliga ämnen – så det kan vara klokt att välja läppstift med omsorg. Kureras hudvårdsexpert förklarar!

På senare år har vi kunnat läsa flertalet larm om att vanliga, syntetiskt framställda läppstift och läppglans innehåller ämnen som är skadliga och olämpliga i hudvård, inte minst i läpprodukter.

Vilka ingredienser är skadligast och viktigast att undvika, med tanke på detta?

– Jag skulle säga att det handlar om främst fyra ämnen: silikoner, parabener, kemiska solfilter och bly. Läppstift innebär onekligen större exponering för dessa ämnen än annan kosmetika, eftersom vi lätt slickar i oss det. I övrig kosmetika ligger det en hudbarriär mellan som skyddar oss mot intag. Men just läppstift får en enklare väg in via munnen och magtarm-kanalen. säger Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

 

Silikoner bryts inte ner

Silikoner är ett syntetiskt skapat fett, alltså skapat i labb, som används på grund av sina mjukgörande egenskaper som gör läppstiftet behagligt på läpparna, förklarar Sara Nomberg.

–  Det finns flera olika silikoner men gemensamt är att om du tittar på ingrediensförteckningen på produkter hittar du i slutet på ingrediensen ordet “…cone” som tex i dimethicone. Silikoner är otroligt miljöbelastande ingredienser och bryts inte ner i våra ekosystem. Detta gör mig tveksam till att vilja ha in det i våra “ekosystem”, alltså in i vår kropp. Det finns silikoner som är misstänkt hormonstörande.

LÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

Parbaner är en grupp konserveringsmedel som ger produkter längre hållbarhet. Men vissa parabener är misstänkt hormonstörande och därför bör man titta efter läppstift utan dessa, menar Sara. För det krävs inte stora mängder för att de hormonstörande ämnena ska bli problematiska.

Kemiska solfilter syns i urinen

Solfilter brukar finnas i läppstift som marknadsförs med SPF, det vill säga att de ska skydda mot solen. Vilket förstås kan vara bra på sommarhalvåret för den som har känsliga läppar.

 

Sara Nomberg

Sara Nomberg är Kureras hudvårdsexpert. (Foto: Anton Svedberg)


– Men det är viktigt att titta på vilket solfilter som använts. I många produkter används kemiska solfilter. Vanliga sådana är benzphenoner och estrar av kanelsyra (ethylhexyl methoxycinnamate). Dessa går in i huden och i tester ser man att redan en timme efter att man smörjt in sig kan man hitta dessa ämnen i urinen. Liksom fortfarande två dygn därpå. Vilka konsekvenser kan det innebära för hälsan? Dessutom finns misstankar att de kan ge kontaktallergi samt att kemiska solfilter är skadliga för vattenmiljön, som alger och koraller. Titanium dioxid, som är ett fysikaliskt solfilter, är bättre än de kemiska.

LÄS OCKSÅ: Årets bästa ekologiska skönhetsprodukter är korade

Bly i många läppstift

Tungmetallen bly kan gömma sig i de färgpigment som finns i läppstift och går tyvärr därför inte att läsa ut på innehållsförteckningen, säger Sara Nomberg.

–  Bly klassas som ett CMR-ämne vilket innebär att det är cancerogent, mutagent och reproduktionstoxiskt. Det har gjorts mätningar och dessa visar att bly kan finnas i läppstift, men halterna är låga och man ska därför inte behöva oroa sig. Det är en fråga om exponering, om du använder läppstift varje dag kan låga doser vare dag bli mycket till slut, förklarar Sara Nomberg som tycker att frågan kring bly i läppstift måste lyftas.

 

Hon menar att konsumenter bör fråga försäljare om läppstiftet de köper innehåller bly, för att sätta press på tillverkarna.

LÄS OCKSÅ: Nu är 200 skadliga PFAS-ämnen förbjudna i EU

Bakvänd lagstiftning tillåter ämnen

De ämnen som Sara Nomberg har radat upp är sådana som har ansetts vara säkra och får användas i kosmetik. Det är alltså upp till varje företag att använda nivåer i godkända mängder. Det är resultatet av att vi har en lagstiftning som tillåter ämnen under lång tid tills de blir förbjudna, eller oftast först enbart får restriktioner, vilket är problematiskt, menar Sara Nomberg.

– Jag kan tycka att vi bör ha en lagstiftning där man måste garantera säkerhet först, sen får man börja sälja. Nu tillåter man ämnen tills de bevisas farliga eller skadliga – det är bakvänt. När man börjar få misstankar och studier visar att vissa mekanismer sker, borde det snabbt bli restriktioner. Men på grund av lobbying och ekonomiska intressen från tillverkande företag av dessa kemikalier finns de kvar länge.

LÄS OCKSÅ: Naturligt snygg med grön skönhetsdetox

Vad kan det leda till om man kontinuerligt slickar i sig och sväljer dessa ämnen?

– Denna fråga är mycket direkt, och svår att svara på. Ämnena vi pratar om har inte en akut toxicitet, du kommer alltså inte få direkta konsekvenser av att använda dessa. Däremot kan de påverka system i kroppen som hänger ihop med reproduktion eller andra viktiga system. Vi ser alltså ofta inte effekten här och nu, utan generationer framåt. Det är viktigt att vi minskar vår exponering idag av tveksamma ingredienser som vi misstänker kan ge negativa långsiktiga effekter generationer framåt. Det är samma som med miljöfrågan helt enkelt.

Av Carolina Eriksson


Sara Nombergs bästa tips på läppstift

– Generellt är mitt råd att använda läppstift från naturliga och ekologiska hudvårdsmärken, för de brukar vara fria från ovan nämnda ämnen. Mina favoriter är från märkena Zuii Organic och Purobio. Det finns läppstift utan parabener, som då konserveras med andra ämnen. Istället för silikoner kan man använda vegetabiliska oljor och fetter som mjukgör och vårdar.
Ekologiska och naturliga sminkmärken brukar också vara mer medvetna kring pigmenten och är oftast lättare att få svar på frågor kring såväl bly som barnarbete.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.