Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hummusdipp med kikärtor, och persilja i en skål

Därför bör du frossa i hummus

En krämig och len hummus är förutom smakrik – också nyttig.
Här är några goda anledningar att ösa på med den kikärtsbaserade röran.

Receptet kan såklart variera men hummus, som härstammar från Mellanösterns kök, består vanligtvis av mixade kikärtor, blandade med kallpressad olivolja, sesampasta, eller tahini, och vitlök samt lite citronjuice och salt.

LÄS OCKSÅ: Shakshuka med smak av Mellanöstern

Håller blodsockret i schack
Förutom att vara en användbar och god röra som passar både som pålägg till mackan, eller som sås till middagen – är den också bra för hälsan. Kikärtor, som är själva basen i röran, är mättande, näringsrika och fiberrika, vilket i sin tur kan påverka tarmen och hjälpa vid förstoppningsbesvär. Kikärtor är rika på B-vitaminer, folat, fosfor, järn, magnesium och kalium. De håller också blodsockret i schack genom sitt höga innehåll av zink, berättar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Kikärtor är också rika på tryptofan, en aminosyra som behövs för att bilda signalsubstansen serotonin, vilket ökar känslan av välmående, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Recpet på Hummus

Allergivänlig
Hummus är ett bra alternativ till de flesta såser eller röror, och fördelen är att den inte innehåller vare sig mjölk, gluten eller ägg, vilket gör den både allergi- och veganvänlig. För att maximera näringsvärdet av din hummus bör du helst använda okokta kikärtor som du först blötlägger, innan du kokar och mixar dem. Det är också skillnad om du gör din hummus själv eller köper den färdig, eftersom hemgjord hummus innebär att du vet exakt vad du får i dig och slipper eventuella tillsatser.
– Det är också superenkelt att göra egen hummus och den håller dessutom i flera dagar i kylskåp.

LÄS OCKSÅ: Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Glöm inte att skölja
Viktigt att tänka på är att även om kikärtor visserligen innehåller mindre så kallade lektiner än många andra bönor, kan det för den som är känslig, ändå räcka med små mängder för att tarmens slemhinna ska reagera med ont i magen som följd.
– Ett tips för att slippa lektiner är därför att blötlägga okokta kikärtor noga innan användning och sedan skölja dem i ett durkslag. Glöm inte att skölja även färdigkokade kikärtor på burk. Blötläggningsvätska från baljväxter innehåller lektiner som kan irritera tarmens slemhinnor och skapa obehag. Lektinerna försvinner vid kokning eller blötläggning, men det förutsätter att man avlägsnar vätskan genom att skölja bönor och kikärtor noga. Man kan använda kokvattnet från kikärtor som ett äggfritt alternativ till ägg, men för många med känslig tarm kan det vara bättre att avstå kokvattnet och välja andra alternativ istället. Hur mycket lektiner som finns kvar är nämligen svårt att säga, men en god idé är att använda chiaägg istället, om du inte vill använda vanligt ägg, tipsar Zarah Öberg.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

 

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

 

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.