Annons
Annons

Därför bör vi kramas mer – och längre

Det finns många anledningar att kramas. Att det idag är kramens dag är bara en av dem. Här får du veta mer – bland annat varför forskare vill att vi ska ge varandra längre kramar.

Redaktionen

21 januari, 2019
Därför bör vi kramas mer – och längre
Dela inlägget

Det finns många anledningar att kramas. Att det idag är kramens dag är bara en av dem.
Här får du veta mer – bland annat varför forskare vill att vi ska ge varandra längre kramar.

Vi människor både gillar beröring och mår bra av den. Men vi är inte alltid så bra på att kramas som vi borde vara – ur ren hälsosynpunkt. Och vi kramas heller inte tillräckligt länge, menar forskare.
Den Internationella kramens dag firas varje år den 21 januari och har gjort så på olika områden i världen ändå sedan 1986. Detta för att uppmärksamma och påminna om den enorma betydelsen av en kram. När det kommer till en lång rad aspekter.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Så lång är den perfekta beröringen

Forskare poängterar vikten av längre kramar
En kram är definitivt bättre än ingen kram – men den genomsnittliga kramen, som idag ligger runt tre sekunder, bör pågå längre menar experterna. Detta på grund av kramens spektakulära terapeutiska effekter på oss människor.
Inte minst får vi stora hälsofördelar av hormonet oxytocin som frisläpps vid en lång kram.

Ökar tillit och minskar ångest
Oxytocinet hjälper oss på flertalet sätt. Bland annat förstärker det våra relationer och gör att vi får lättare att känna gemenskap, bilda par, känna omvårdnadskänslor och följa sociala normer. Förhöjd halt oxytocin skapar dessutom ökad tillit och minskar vår benägenhet att känna aggressioner och ångest.

LÄS OCKSÅ: Att sjunga gör dig lugn och stark

Effektivt verktyg mot stress
Flera studier har visat att en så enkel handling som att sträcka ut sin arm och ta på någon ofta innebär många fysiska fördelar, bland annat en långsammare hjärtfrekvens, ett lägre blodtryck och ett snabbare tillfrisknande vid olika åkommor – till exempel muskelsjukdom, enligt forskning från University of California i Kalifornien som Kurera tidigare skrivit om.

Utöver allt detta ökar hormonet även den autonoma hjärtkontrollen, något som i sin tur förbättrar vår förmåga att hantera stress.

Vi tröttnar inte på beröring
Till skillnad mot smaker och dofter är fysisk kontakt inte heller något vi tröttnar på så lätt. Det har tidigare svensk forskning visat.
– Även om det är samma slags beröring hela tiden tar det väldigt lång tid innan människor tröttnar på det, har tidigare Uta Sailer, professor vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet uttalat sig.

– Internationella studier har visat att små barn som lider brist på beröring inte fullt ut utvecklar sitt nervsystem. På motsatt sätt kan beröring användas som extra stimulans hos för tidigt födda barn för att stimulera nervsystemets utveckling, har Rochelle Ackerley, forskare vid Sahlgrenska akademin, tidigare uttalat sig.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons