Annons
Annons

Därför dras du till det förbjudna

Feta ostar, härliga chokladkakor och mumsiga bakverk! Vad är det som gör att det som inte är så bra för oss blir så attraktivt? Speciellt när vi vet hur ohälsosamt och till och med skadligt den maten kan vara för oss i för stora mängder. Forskare i matlandet Italien genomförde en rad tester som visade att ju större fara vi känner desto svårare är den att ignorera.

Redaktionen

5 augusti, 2016
Därför dras du till det förbjudna
Dela inlägget

Feta ostar, härliga chokladkakor och mumsiga bakverk!
Vad är det som gör att det som inte är så bra för oss blir så attraktivt? Speciellt när vi vet hur ohälsosamt och till och med skadligt den maten kan vara för oss i för stora mängder.
Forskare i matlandet Italien genomförde en rad tester som visade att ju större fara vi känner desto svårare är den att ignorera.

Det finns en anledning till att vi tycker att det är svårt att motstå mumsiga bakverk, bacon som dryper av fett och en smörgås med alldeles för mycket pålägg.

► Läs också: Fredrik Paulún: ”Så vet du att du är sockerberoende”

Att dras till farliga människor
Forskare vid Italienska internationella skolan för avancerade studier tittade på hur människor såg på olika livsmedel, både medvetet och omedvetet och vad anledningen är till att vi dras till allt som inte är bra för oss.
Resultaten visade att det är var varken lukten eller smaken som lockade. Forskare upptäckte att vi omedvetet dras till sämre livsmedel därför att vi ser det som både farligt och attraktivt för oss.
Forskarna gjorde en jämförelse med att det är samma mekanism som gör att en del av oss ser ”farliga” människor som oemotståndliga och ju större fara vi känner runt någon desto svårare är det att ignorera. Till exempel om man attraheras av män eller kvinnor som man upplever som farliga.

► Läs också: Dricker du för mycket? Kolla här

Den omedvetna attraktionen
Forskarna bad 57 normalviktiga personer att dra en linje med en penna på en dator så fort de kunde mellan två punkter som låg 13 centimeter från varandra.
Under experimentet fanns livsmedel som en banan eller pizza på den ena sidan av den första punkten, tillsammans med en köksapparat och en brödrost som fungerade som en kontroll.
Deltagarna ombads ranka livsmedel i ett antal frågor. Till exempel hur mycket de gillade varje objekt, hur hälsosamma objekten var och om de just nu gick på en diet.
Experimentet avslutades med en test av deras undermedvetna känslor och om man såg maten som bra eller dålig.

►Läs också: Näringsexperten: ”Så blir du av med sötsuget en gång för alla”

Därför misslyckas så många dieter
Forskarna spekulerade i att hjärnan är utformad att uppmärksamma farliga saker och det var därför testpersonerna omedvetet drogs den mat som inte är hälsosam.
I studien kunde man inte se någon skillnad på kön eller vilket BMI man hade. Men det forskarna tyckte var så intressant var att ju mer ohälsosam maten var desto starkare dragning kände försökspersonerna.
De italienska forskarna säger att resultat visar på varför så många dieter misslyckas, nämligen att det vi inte får äta är just det vi minst av allt kan motstå.

Källa: Daily Mail

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons