Därför dras du till det förbjudna

Feta ostar, härliga chokladkakor och mumsiga bakverk!
Vad är det som gör att det som inte är så bra för oss blir så attraktivt? Speciellt när vi vet hur ohälsosamt och till och med skadligt den maten kan vara för oss i för stora mängder.
Forskare i matlandet Italien genomförde en rad tester som visade att ju större fara vi känner desto svårare är den att ignorera.

Det finns en anledning till att vi tycker att det är svårt att motstå mumsiga bakverk, bacon som dryper av fett och en smörgås med alldeles för mycket pålägg.

► Läs också: Fredrik Paulún: ”Så vet du att du är sockerberoende”

 

Att dras till farliga människor
Forskare vid Italienska internationella skolan för avancerade studier tittade på hur människor såg på olika livsmedel, både medvetet och omedvetet och vad anledningen är till att vi dras till allt som inte är bra för oss.
Resultaten visade att det är var varken lukten eller smaken som lockade. Forskare upptäckte att vi omedvetet dras till sämre livsmedel därför att vi ser det som både farligt och attraktivt för oss.
Forskarna gjorde en jämförelse med att det är samma mekanism som gör att en del av oss ser ”farliga” människor som oemotståndliga och ju större fara vi känner runt någon desto svårare är det att ignorera. Till exempel om man attraheras av män eller kvinnor som man upplever som farliga.

► Läs också: Dricker du för mycket? Kolla här

Den omedvetna attraktionen
Forskarna bad 57 normalviktiga personer att dra en linje med en penna på en dator så fort de kunde mellan två punkter som låg 13 centimeter från varandra.
Under experimentet fanns livsmedel som en banan eller pizza på den ena sidan av den första punkten, tillsammans med en köksapparat och en brödrost som fungerade som en kontroll.
Deltagarna ombads ranka livsmedel i ett antal frågor. Till exempel hur mycket de gillade varje objekt, hur hälsosamma objekten var och om de just nu gick på en diet.
Experimentet avslutades med en test av deras undermedvetna känslor och om man såg maten som bra eller dålig.

►Läs också: Näringsexperten: ”Så blir du av med sötsuget en gång för alla”

Därför misslyckas så många dieter
Forskarna spekulerade i att hjärnan är utformad att uppmärksamma farliga saker och det var därför testpersonerna omedvetet drogs den mat som inte är hälsosam.
I studien kunde man inte se någon skillnad på kön eller vilket BMI man hade. Men det forskarna tyckte var så intressant var att ju mer ohälsosam maten var desto starkare dragning kände försökspersonerna.
De italienska forskarna säger att resultat visar på varför så många dieter misslyckas, nämligen att det vi inte får äta är just det vi minst av allt kan motstå.

Källa: Daily Mail

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

anonymt smörpaket sett uppifrån

Välkänt bordsmargarin utsett till Årets matbluff 2019

Kost

Det blev margarinet Lätta som tog hem "vinsten" när antipriset Årets matbluff 2019 korades. Detta med motiveringen att produkten, i både text och bild, skyltar med svensk rapsolja på förpackningen – trots att innehållet till största del består av den både omdebatterade och importerade palmoljan.

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.