Därför dras du till det förbjudna

Feta ostar, härliga chokladkakor och mumsiga bakverk!
Vad är det som gör att det som inte är så bra för oss blir så attraktivt? Speciellt när vi vet hur ohälsosamt och till och med skadligt den maten kan vara för oss i för stora mängder.
Forskare i matlandet Italien genomförde en rad tester som visade att ju större fara vi känner desto svårare är den att ignorera.

Det finns en anledning till att vi tycker att det är svårt att motstå mumsiga bakverk, bacon som dryper av fett och en smörgås med alldeles för mycket pålägg.

► Läs också: Fredrik Paulún: ”Så vet du att du är sockerberoende”

 

Att dras till farliga människor
Forskare vid Italienska internationella skolan för avancerade studier tittade på hur människor såg på olika livsmedel, både medvetet och omedvetet och vad anledningen är till att vi dras till allt som inte är bra för oss.
Resultaten visade att det är var varken lukten eller smaken som lockade. Forskare upptäckte att vi omedvetet dras till sämre livsmedel därför att vi ser det som både farligt och attraktivt för oss.
Forskarna gjorde en jämförelse med att det är samma mekanism som gör att en del av oss ser ”farliga” människor som oemotståndliga och ju större fara vi känner runt någon desto svårare är det att ignorera. Till exempel om man attraheras av män eller kvinnor som man upplever som farliga.

► Läs också: Dricker du för mycket? Kolla här

Den omedvetna attraktionen
Forskarna bad 57 normalviktiga personer att dra en linje med en penna på en dator så fort de kunde mellan två punkter som låg 13 centimeter från varandra.
Under experimentet fanns livsmedel som en banan eller pizza på den ena sidan av den första punkten, tillsammans med en köksapparat och en brödrost som fungerade som en kontroll.
Deltagarna ombads ranka livsmedel i ett antal frågor. Till exempel hur mycket de gillade varje objekt, hur hälsosamma objekten var och om de just nu gick på en diet.
Experimentet avslutades med en test av deras undermedvetna känslor och om man såg maten som bra eller dålig.

►Läs också: Näringsexperten: ”Så blir du av med sötsuget en gång för alla”

Därför misslyckas så många dieter
Forskarna spekulerade i att hjärnan är utformad att uppmärksamma farliga saker och det var därför testpersonerna omedvetet drogs den mat som inte är hälsosam.
I studien kunde man inte se någon skillnad på kön eller vilket BMI man hade. Men det forskarna tyckte var så intressant var att ju mer ohälsosam maten var desto starkare dragning kände försökspersonerna.
De italienska forskarna säger att resultat visar på varför så många dieter misslyckas, nämligen att det vi inte får äta är just det vi minst av allt kan motstå.

Källa: Daily Mail

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.