Därför dras du till det förbjudna

Feta ostar, härliga chokladkakor och mumsiga bakverk!
Vad är det som gör att det som inte är så bra för oss blir så attraktivt? Speciellt när vi vet hur ohälsosamt och till och med skadligt den maten kan vara för oss i för stora mängder.
Forskare i matlandet Italien genomförde en rad tester som visade att ju större fara vi känner desto svårare är den att ignorera.

Det finns en anledning till att vi tycker att det är svårt att motstå mumsiga bakverk, bacon som dryper av fett och en smörgås med alldeles för mycket pålägg.

► Läs också: Fredrik Paulún: ”Så vet du att du är sockerberoende”

 

Att dras till farliga människor
Forskare vid Italienska internationella skolan för avancerade studier tittade på hur människor såg på olika livsmedel, både medvetet och omedvetet och vad anledningen är till att vi dras till allt som inte är bra för oss.
Resultaten visade att det är var varken lukten eller smaken som lockade. Forskare upptäckte att vi omedvetet dras till sämre livsmedel därför att vi ser det som både farligt och attraktivt för oss.
Forskarna gjorde en jämförelse med att det är samma mekanism som gör att en del av oss ser ”farliga” människor som oemotståndliga och ju större fara vi känner runt någon desto svårare är det att ignorera. Till exempel om man attraheras av män eller kvinnor som man upplever som farliga.

► Läs också: Dricker du för mycket? Kolla här

Den omedvetna attraktionen
Forskarna bad 57 normalviktiga personer att dra en linje med en penna på en dator så fort de kunde mellan två punkter som låg 13 centimeter från varandra.
Under experimentet fanns livsmedel som en banan eller pizza på den ena sidan av den första punkten, tillsammans med en köksapparat och en brödrost som fungerade som en kontroll.
Deltagarna ombads ranka livsmedel i ett antal frågor. Till exempel hur mycket de gillade varje objekt, hur hälsosamma objekten var och om de just nu gick på en diet.
Experimentet avslutades med en test av deras undermedvetna känslor och om man såg maten som bra eller dålig.

►Läs också: Näringsexperten: ”Så blir du av med sötsuget en gång för alla”

Därför misslyckas så många dieter
Forskarna spekulerade i att hjärnan är utformad att uppmärksamma farliga saker och det var därför testpersonerna omedvetet drogs den mat som inte är hälsosam.
I studien kunde man inte se någon skillnad på kön eller vilket BMI man hade. Men det forskarna tyckte var så intressant var att ju mer ohälsosam maten var desto starkare dragning kände försökspersonerna.
De italienska forskarna säger att resultat visar på varför så många dieter misslyckas, nämligen att det vi inte får äta är just det vi minst av allt kan motstå.

Källa: Daily Mail

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.