Därför går deltagarna i Biggest loser oftast upp i vikt igen

Varför kan så få av deltagarna i Biggest loser behålla sin viktnedgång? Och varför går vissa upp ännu mer efter några år?
En studie gjord på amerikanska Biggest loser-deltagare visade att problemet inte ligger i vare sig kosten eller motion. Det visade sig att tävlingsdeltagarnas ämnesomsättning sjönk i vila i takt med att de tappade kilon, men även när de började gå upp i vikt igen.

14 amerikanske Biggest loser-deltagare deltog i studien. Sex år efter viktminskningen hade i snitt lagt på sig 41 av de 58 kilo som de lyckats gå ner under programmets gång.

► Läs också: Varannan förälder till barn med övervikt ser inte viktproblemet

 

Ämnesomsättningen gick ner
Studien visade att alla utom en av 14 deltagare hade gått upp nästan all den vikt de tappat under tv-serien. Fyra av deltagarna vägde till och med mer än före tävlingen och en person vägde lika mycket.
I början förbrände de ungefär 2 600 kalorier per dag i vila men i slutet av programmet när de gått ner i snitt 58 kilo så var den dagliga förbränningen nere på cirka 2 000 kalorier per dag. Sex år efter programmet hade den dagliga förbränningen i vila sjunkit till cirka 1 900 kalorier per dag vilket betyder närmare 30 procent.
Förbränningen i vila sjönk inte bara i takt med att de minskade i vikt utan ämnesomsättningen fortsatte att gå ner även när de ökade i vikt.

► Läs också: Fem frågor till Biggest Loser-PT:n Sabina Dufberg

Överlevnadsmekanismer som är svåra att rå på
Per Videhult, överläkare på överviktsenheten vid Västerås sjukhus skriver i ett debattinlägg i Läkartidningen:
”Vi människor är överlevnadsmaskiner som genom årmiljonerna utvecklats i en miljö med återkommande svält och naturkatastrofer. Våra fettdepåer har varit en viktig livförsäkring som ökat våra överlevnadschanser i tider av missväxt och hunger. När vi bantar reagerar kroppen på samma sätt som om som det rådde svält och sänker ämnesomsättningen för att hushålla med de värdefulla energireserverna, ungefär som en bilförare som lättar på gasen när bensinlampan tänds. Fettcellerna försvinner aldrig när vi bantar. De minskar i storlek men finns kvar i samma antal.”
Fettceller som är påfyllda bildar leptin, ett hormon som gör att vi känner oss mätta. Ju mer fett vi har i våra lager desto mer leptin bildas. Men när fettdepåerna sjunker minskar produktionen av leptin. Det är då vi blir hungriga. Om vi inte äter så tror hjärnan att kroppen svälter och då sänks ämnesomsättningen. Det gör att den som bantar klarar sig på mindre mat än tidigare.

►Läs också: Biggest Loser-Simons 6 tips för viktnedgång

Svårt men inte omöjligt
Studien belyser att bantning blir en kamp mot kroppens överlevnadsmekanismer. En kamp som den överviktige oftast förlorar eftersom kroppen skyddar sina energireserver. Det medför alltför ofta att den kraftigt överviktiga till och med riskerar att väga mer än innan viktnedgången.
Studien visar att fel mat, för lite motion och brist på motivation inte enbart styr. Förändringen i ämnesomsättningen spelar en viktig roll.
Att lyckas bibehålla sin viktnedgång när man en gång utvecklat fetma är svårt, men inte omöjligt. Det krävs mycket disciplin i form av reglerat kaloriintag och regelbunden motion och man kanske måste acceptera att man aldrig mer blir lika smal igen.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.

vitkål och vegobiff

Asiatisk vegobiff i kålwrap med het sås

Recept

Vegetariska världsdagen till ära bjuder vi på ett recept ur boken "Regnbågsmat" av Annika Panotzki som innehåller en palett av färgglad och näringsrik växtbaserad mat.  I detta recept samsas krispiga grönsaker med matiga vegobiffar av kikärtor och sötpotatis.