kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel.
Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa.
Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Hampa är en urgammal och mångsidig gröda som har använts som naturmedicin, men också till att göra kläder, livsmedel och pappersartiklar av.
På senare tid har även hampfröoljan tagit skönhetsbranschen med storm.

LÄS OCKSÅ: Peter Dolving: Cannabisfrågan har skapat en absurd moralkalabalik

Köpa i matvaruaffären
Men vad är egentligen skillnaden på hampfröolja, hampaolja och CBD-olja? Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström förklarar:
– CBD-olja och hampaolja innehåller hampans nyttiga cannabinoider, men för att vara lagliga behöver THC-värdet vara under 0,2 procent. Hampfröolja innehåller inte aktiva cannabinoider. Denna kan du köpa i matvaruaffärer och ha både i maten och på huden.

 

LÄS OCKSÅ: Guide: 8 gröna pulver till smoothien

Stark antioxidant
Johanna Bjurström berättar också att hampfröoljan innehåller fettsyran GLA, gammalinolensyra som har antiinflammatoriska egenskaper. Oljan är rik på antioxidanter och viktiga fettsyror, som gör huden spänstig, förebygger ålderstecken och stärker hudens egna barriärskydd. Den innehåller också Q10 som är en stark antioxidant och speciellt bra för att skydda cellen från att brytas ner i förtid.
Hampfröoljan fungerar därför som en bra allt-i-allo-olja till hud, hår och naglar.
– Man kan använda hampfröoljan både till känsliga nagelband, torra vinterfötter och för att ge ett sprött vinterhår lyster igen. Använd gärna ansiktsvatten innan för att oljan ska absorberas lättare av huden, säger hon.

LÄS OCKSÅ: CBD-olja klassas som läkemedel

Balansera upp förhållandet mellan omega-3 och omega-6
Tänk dock på att hampfröoljan bör vara kallpressad för att de viktiga och nyttiga fettsyrorna ska bevaras, tipsar Johanna Bjurström om.
– Du kan också tillsätta hampfröolja på salladen. Det kan balansera upp förhållandet mellan omega-3 och omega-6, vilket gör att man minskar på inflammation både internt och externt i kroppen. Genom att sätta på oljan på huden sägs den även kunna lindra psoriasis, eksem och akne då dessa tillstånd kan bero på att man har brist på essentiella fettsyror.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.