Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel.
Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa.
Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Hampa är en urgammal och mångsidig gröda som har använts som naturmedicin, men också till att göra kläder, livsmedel och pappersartiklar av.
På senare tid har även hampfröoljan tagit skönhetsbranschen med storm.

LÄS OCKSÅ: Peter Dolving: Cannabisfrågan har skapat en absurd moralkalabalik

Köpa i matvaruaffären
Men vad är egentligen skillnaden på hampfröolja, hampaolja och CBD-olja? Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström förklarar:
– CBD-olja och hampaolja innehåller hampans nyttiga cannabinoider, men för att vara lagliga behöver THC-värdet vara under 0,2 procent. Hampfröolja innehåller inte aktiva cannabinoider. Denna kan du köpa i matvaruaffärer och ha både i maten och på huden.

 

LÄS OCKSÅ: Guide: 8 gröna pulver till smoothien

Stark antioxidant
Johanna Bjurström berättar också att hampfröoljan innehåller fettsyran GLA, gammalinolensyra som har antiinflammatoriska egenskaper. Oljan är rik på antioxidanter och viktiga fettsyror, som gör huden spänstig, förebygger ålderstecken och stärker hudens egna barriärskydd. Den innehåller också Q10 som är en stark antioxidant och speciellt bra för att skydda cellen från att brytas ner i förtid.
Hampfröoljan fungerar därför som en bra allt-i-allo-olja till hud, hår och naglar.
– Man kan använda hampfröoljan både till känsliga nagelband, torra vinterfötter och för att ge ett sprött vinterhår lyster igen. Använd gärna ansiktsvatten innan för att oljan ska absorberas lättare av huden, säger hon.

LÄS OCKSÅ: CBD-olja klassas som läkemedel

Balansera upp förhållandet mellan omega-3 och omega-6
Tänk dock på att hampfröoljan bör vara kallpressad för att de viktiga och nyttiga fettsyrorna ska bevaras, tipsar Johanna Bjurström om.
– Du kan också tillsätta hampfröolja på salladen. Det kan balansera upp förhållandet mellan omega-3 och omega-6, vilket gör att man minskar på inflammation både internt och externt i kroppen. Genom att sätta på oljan på huden sägs den även kunna lindra psoriasis, eksem och akne då dessa tillstånd kan bero på att man har brist på essentiella fettsyror.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.