Annons
Annons

Därför hjäper bitterämnen magen

Magknip, uppblåsthet, förstoppning, gaser, orolighet – och så vidare. Många lider av magproblem utan att, trots upprepade läkarbesök, ha en diagnos. Det är lätt att bli uppgiven och tro att ingen hjälp finns. Det kunde inte vara mer fel. Hjälp finns. Frågan är bara vad som passar just dig. Bitterämnen är en lösning som många upplever hjälper. Här får du veta mer.

Redaktionen

29 oktober, 2016
Därför hjäper bitterämnen magen
Dela inlägget

Magknip, uppblåsthet, förstoppning, gaser, orolighet – och så vidare. Många lider av magproblem utan att, trots upprepade läkarbesök, ha en diagnos.
Det är lätt att bli uppgiven och tro att ingen hjälp finns. Det kunde inte vara mer fel. Hjälp finns. Frågan är bara vad som passar just dig.
Bitterämnen är en lösning som många upplever hjälper.
Här får du veta mer.

Växter använder sig av bitterämnen som skydd mot skadedjur. Dessa ämnen har visat sig vara mycket hälsosamma för människor och har traditionellt använts som behandling vid mag- och tarmproblem.

Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

Människan har medvetet minskat mängden bitterämnen
Förr i tiden var grödorna ofta bittrare, men människan har förändrat och tagit bort de bittra ämnena i grönsakerna till förmån för en mildare och ”bättre” smak.
Nedbrytningen av maten sker med hjälp av matsmältningssekretet i saliv, magsaft, galla, bukspott och tarmsekret. Tarmen med alla sina veck, tarmludd och flimmerhår har en enorm yta. Denna yta är tänkt att fungera som ett ekosystem för nedbrytning och absorption av näringsämnen och inte som avfallsplats för gammal mat och sjukdomsframkallande bakterier. Tarmen har som uppgift att suga till sig näringsämnen från maten och frakta bort restprodukterna innan de börjar lukta illa och bilda gaser.

Ökar saliven, gallutsöndring – och stimulerar matsmältningen
När bitterämnen kommer i kontakt med smaklökarna längst bak på tungan sätter dessa igång en kaskad av matsmältningsframkallande reaktioner: salivsekretionen i munnen ökar, mag- och gallsaftutsöndring tilltar och stimulerar matsmältningen. Bitterämnen stillar dessutom både sötsuget och aptiten och man äter mindre.

Läs också: Här är maten som du ska välja – och undvika – vid IBS

Örter som hjälper magen
Bitterörter kallas de örter som innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen och minskar matsmältningsbesvär som ballongmage, uppkördhet, gaser och sura uppstötningar.
Bitterämnen stimulerar produktionen av enzymrik saliv, magsaft, bukspott och galla och är därför nödvändigt för att matsmältningen ska fungera. Örterna stimulerar också tarmrörelserna och stödjer levern och gallan.

Läs också: Allt om din mage

Exempel på bitterörter
Maskros, kronärtskocka, pepparmynta, boldo och kamomill är fyra exempel på bitterörter kända för att hjälpa vid magbesvär. Andra bitterörter är fänkål, kvanne, kummin, rölleka, vilka alla har en positiv inverkan på matsmältningen samt maskros som bidrar till en normal mag- och tarmfunktion.
De fyra första ingår alla i örtpreparatet Cynaramin, som är ett traditionellt växtbaserat läkemedel mot matsmältningsproblem, och som i en studie från 2013 hjälpte 95 procent av deltagarna med smärta, gaser och uppblåsthet.
De sistnämnda ingår bland annat i örtpreparatet Bitterstern. Båda finns att köpa på välsorterade hälsobutiker.

Andra knep
Att ta matsmältningsenzymer, äta tillskott med probiotika (eller helst varva två, tre stycken med olika bakteriestammar) och att dricka koncentrerad ostvassla rik på kroppsegen mjölksyra (som till exempel Molkosan) är andra sätt att få bukt på magproblemen. Läs mer i länkarna nedan.

Mer läsning?
”Visste inte att magen kunde må så bra”
”Bitterämnen gör min mage lugn!”
Ekologisk ostvassle får tarmen på gott humör
Fem års magproblem försvann på några dagar
Uppblåst och gasig? Kalcium och bakterier kan vara lösningen!
Ny forskning bekräftar: Probiotika och fiber hjälper vid IBS
Enzymer – för fungerande matsmältning och bättre hälsa
Problemmage? Experten tipsar om hur du får tillbaka balansen
Fiskolja bästa fettet för tarmfloran

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons