Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sitter och vilar sig framför brasan

Därför kan du vila med gott samvete i mellandagarna

Perioden innan jul innebär ofta mycket stress och press. Vad kan då vara bättre än att vila med gott samvete i mellandagarna? Här får du veta varför vilan gör dig gott.

För mycket stress är inte bra för vårt välmående, men det är en god nattsömn. Det vet de flesta - men visste du att det också är viktigt med vila?Vissa sover bra men känner sig ändå inte utvilade eller mindre stressade. Då kan det vara bra att fokusera på att aktivt vila. En aktiv vila minskar stressnivåerna och göra dig mer effektiv och alert. Det finns olika sorters vila och de är alla viktiga för oss på olika sätt. Här får du veta mer om fyra olika sorters vila och hur de påverkar vår hälsa.

 

1. Mental vila

Vi lever i en tid där vi ofta gör flera saker samtidigt. Vi äter samtidigt som vi tittar på TV, kollar på Facebook samtidigt som vi samtalar med andra, vi kollar mailen samtidigt som vi sitter i telefon. Vi har helt enkelt tappat bort hjärnans behov av att fokusera på en sak i taget. Redan under kortare perioder av mental stress så kan man se en negativ påverkan på nervsystemet, blodtrycket, kroppstemperaturen och pulsen.
För att bryta den mentala stressen så behöver man oftast aktivt fokusera på att stressa ned. Ett väldigt effektivt sätt är att använda sig av enkla mindfulness övningar.

► Läs också: Mindfulness lika bra som KBT

2. Fysisk vila

Fysisk vila är så mycket mer än sömn. Det bästa sättet att hjälpa kroppen att varva ned och vila är att använda sig av andningen. Den har en mycket kraftfull effekt på kroppens vilosystem. Ta några riktigt djupa andetag och fokusera bara på din andning. Du kan tänka ”andas in” när du andas in och ”andas ut” när du andas ut så tappar du inte fokus.
Känner man sig väldigt trött så kan en tupplur vara på sin plats. Den bör vara 15-30 minuter lång då längre sömn än så gör oss tröttare och inte piggare. En grekisk studie visade att personer som tog en 30 minuters tupplur tre gånger i veckan minskade risken att drabbas av hjärtattack med 37 procent.

► Läs också: 3 örter mot sömnbesvär

3. Social vila

Social vila kan vara så enkla saker som att ta sig tid att umgås med en familjemedlem eller prata med en vän. Att bara samtala med en vän i lugn och ro har visat sig minska mängden stresshormoner i kroppen. Man har också sett att sociala relationer och stöd från familj och vänner har en avgörande effekt när man drabbas av sjukdom och förbättrar prognosen för återhämtning vid bland annat depression och svåra infektionssjukdomar. Dessutom minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom när man har aktiva sociala relationer.
Som en bonus så räknas även sex till social vila då det har samma effekter på kroppen.

 

► Läs också: 18 knep för en bättre sömn

4. Spirituell vila

Ett vanligt sätt att uppnå spirituell vila är meditation. Hjärnröntgen har visat att de delar av hjärnan som styr över koncentration, fokus, uppmärksamhet och analysförmåga växer hos personer som regelbundet mediterar. Man har även sett att mängden grå materia ökar i de delar av hjärnan som styr andning, blodcirkulation, koordination och minne.
Studier visar att även religiös bön har liknande välgörande effekter på kropp och hjärna som meditation.

Källa: The Daily Mail

Av Therese Hagberg


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.