sitter och vilar sig framför brasan

Därför kan du vila med gott samvete i mellandagarna

Perioden innan jul innebär ofta mycket stress och press. Vad kan då vara bättre än att vila med gott samvete i mellandagarna? Här får du veta varför vilan gör dig gott.

För mycket stress är inte bra för vårt välmående, men det är en god nattsömn. Det vet de flesta - men visste du att det också är viktigt med vila?Vissa sover bra men känner sig ändå inte utvilade eller mindre stressade. Då kan det vara bra att fokusera på att aktivt vila. En aktiv vila minskar stressnivåerna och göra dig mer effektiv och alert. Det finns olika sorters vila och de är alla viktiga för oss på olika sätt. Här får du veta mer om fyra olika sorters vila och hur de påverkar vår hälsa.

 

1. Mental vila

Vi lever i en tid där vi ofta gör flera saker samtidigt. Vi äter samtidigt som vi tittar på TV, kollar på Facebook samtidigt som vi samtalar med andra, vi kollar mailen samtidigt som vi sitter i telefon. Vi har helt enkelt tappat bort hjärnans behov av att fokusera på en sak i taget. Redan under kortare perioder av mental stress så kan man se en negativ påverkan på nervsystemet, blodtrycket, kroppstemperaturen och pulsen.
För att bryta den mentala stressen så behöver man oftast aktivt fokusera på att stressa ned. Ett väldigt effektivt sätt är att använda sig av enkla mindfulness övningar.

► Läs också: Mindfulness lika bra som KBT

2. Fysisk vila

Fysisk vila är så mycket mer än sömn. Det bästa sättet att hjälpa kroppen att varva ned och vila är att använda sig av andningen. Den har en mycket kraftfull effekt på kroppens vilosystem. Ta några riktigt djupa andetag och fokusera bara på din andning. Du kan tänka ”andas in” när du andas in och ”andas ut” när du andas ut så tappar du inte fokus.
Känner man sig väldigt trött så kan en tupplur vara på sin plats. Den bör vara 15-30 minuter lång då längre sömn än så gör oss tröttare och inte piggare. En grekisk studie visade att personer som tog en 30 minuters tupplur tre gånger i veckan minskade risken att drabbas av hjärtattack med 37 procent.

► Läs också: 3 örter mot sömnbesvär

3. Social vila

Social vila kan vara så enkla saker som att ta sig tid att umgås med en familjemedlem eller prata med en vän. Att bara samtala med en vän i lugn och ro har visat sig minska mängden stresshormoner i kroppen. Man har också sett att sociala relationer och stöd från familj och vänner har en avgörande effekt när man drabbas av sjukdom och förbättrar prognosen för återhämtning vid bland annat depression och svåra infektionssjukdomar. Dessutom minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom när man har aktiva sociala relationer.
Som en bonus så räknas även sex till social vila då det har samma effekter på kroppen.

 

► Läs också: 18 knep för en bättre sömn

4. Spirituell vila

Ett vanligt sätt att uppnå spirituell vila är meditation. Hjärnröntgen har visat att de delar av hjärnan som styr över koncentration, fokus, uppmärksamhet och analysförmåga växer hos personer som regelbundet mediterar. Man har även sett att mängden grå materia ökar i de delar av hjärnan som styr andning, blodcirkulation, koordination och minne.
Studier visar att även religiös bön har liknande välgörande effekter på kropp och hjärna som meditation.

Källa: The Daily Mail

Av Therese Hagberg


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

 

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.