Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

smink

Därför kan vanligt smink ge utslag och allergier

Flera ämnen i vanligt smink kan ge hudproblem som klåda och utslag. Hur undviker man då att drabbas och vad bör personer med eksem tänka på när de väljer smink? Vi tog ett snack med Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström.

Vilka ämnen i smink är vanligast att vi får problem av?
Det är framförallt PFAS-ämnen som man bör undvika som kan skapa klåda, eksem och olika utslag på huden.
PFAS-ämnen kan vara några av dessa på innehållsdeklarationen: Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polytefum, Polyperfluoromethylisopropyl ether, C9-15 Fluoroalcohol phosphate, PTFE, Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polytef och Perfluorononyl dimethicone.
Tyvärr är det inte bara huden påverkas av dessa ämnen, de går även in i kroppen och levern får ta hand om dessa ämnen och med tiden kan huden påverkas med eksem eller akne. Bismuth Oxychloride är ett vanligt "fyllmedel" som används i exempelvis mineralpuder. Det är billigt och syntetiskt framställt av vismut, vilket är en metall, tillsammans med syre och klor. Det ger en silkeslen känsla. Det är väldigt vanligt att man reagerar på detta ämne genom att det kliar och att man får en irriterad hud som på sikt kan bli till akne vid fortsatt användning.

LÄS OCKSÅ: Här är årets bästa ekologiska skönhetsprodukter

Vad kan man göra för att slippa drabbas?
Många satsar på ekologisk och naturlig hudvård, men använder sedan billigt smink med syntetiska ämnen i, vilket påverkar huden negativt. Ta därför bort så mycket kemikalier som möjligt – även i smink, då systemet annars riskerar att bli överbelastat och gör kroppen och huden mer känslig med tiden. Använd bara certifierade ekologiska produkter. Tänk dock på att bara för att något marknadsförs som ”naturligt” betyder det inte att din hud inte kommer reagera på det. Många är känsliga mot eteriska oljor till exempel. Är din hud känslig, använd därför så lite som möjligt av produkten till en början och stärk upp huden med avokadoolja eller kokosolja, och gå sedan över till andra alternativ när huden är mer stärkt. Tänk också på din kost, ät mestadels grönsaker och ta bort inflammationsbildande kost som kan förvärra allergi och eksem.

 

LÄS OCKSÅ: Kemikalier i smink och tvättmedel orsak till astma hos barn

Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström

Varför kan huden reagera på något som man tidigare har tålt?
När huden blir utsatt för syntetiska ämnen så störs hudens viktiga skyddsbarriär och de retande ämnena når djupare ner i hudlagren och riskerar att irritera hudcellerna, men också öka risken för allergi. Det kan ta ett tag innan man reagerar och därför kan det vara svårt att sätta det i samband med exempelvis en foundation man använt under en längre tid. Har du även överbelastade utsöndringsorgan som lever, njurar och lungor så kan det göra att du på sikt får mer utslag på huden och att den blir mer känslig, då huden är ditt största utsöndringsorgan och får ta mycket av det som dina andra utsöndringorgan inte kan ta hand om.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten: Få bukt med eksem på naturlig väg

Vad ska personer med eksem tänka på när de väljer smink?
Eksem är en skada i huden, som oftast börjar med att huden har varit torr länge. Det fattas ofta goda bakterier som man behöver tillsätta, vissa hudvårdsmärken har numera detta i sig. Man bör även utesluta kemikalier i sin hudvård och i sitt smink. Om dina produkter innehåller alkoholer eller andra bakteriedödande ämnen kan det förvärra eksemet på grund av att miljön blir sämre, då de goda bakterierna försvinner. Använd så lite produkter som möjligt och bara produkter som är anpassade för känslig hud.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.