Annons
Annons

Därför mår vi bra av att vara snälla

Alla uppskattar väl en vänlig gest. Men när det kommer till att föklara varför vi är snälla finns det två läger. Vissa tycker att det är en osjälvisk handling av godhet medan andra, kanske mer cyniskt lagda, menar att vi gör det för att bli populära och få fördelar.

 Men nu visar forskning att vi blir lyckligare av att vara snälla.

Redaktionen

25 mars, 2018
Därför mår vi bra av att vara snälla
Dela inlägget

Alla uppskattar väl en vänlig gest. Men när det kommer till att föklara varför vi är snälla finns det två läger. Vissa tycker att det är en osjälvisk handling av godhet medan andra, kanske mer cyniskt lagda, menar att vi gör det för att bli populära och få fördelar.

 Men nu visar forskning att vi blir lyckligare av att vara snälla.

Att vara snäll mot andra påverkar oss positivt på flera sätt. När vi bestämmer oss för att vara generösa eller samarbetsvilliga aktiveras ett särskilt område i hjärnan kallat striatum? Lustigt nog är det samma center i hjärnan som stimuleras när vi äter god mat eller använder droger – sådant vi upplever belönande.

Ger mer glädje att ge till andra
Men man behöver inte gå så långt som att röntga hjärnor för att inse att vänlighet ger den här typen av upplevelse. Psykologistudier visar samband mellan vänlighet och allmänt välmående redan hos unga. Det räckte att tänka på tillfällen man varit hjälpsam och snäll för att tonåringar skulle känna sig bättre till mods. Forskning visar dessutom att det skänker mer glädje att lägga pengar på andra än att spendera dem på sig själv
.
 Så det tycks ligga något i det gamla talesättet ”Det är saligare att giva än att taga”.

Snällhet – hur funkar det?
Men varför och på vilket sätt gör snällhet att vi blir lyckligare? Det är olika mekanismer involverade och hur kraftfulla de är beror på våra personligheter. Här följer fem exempel.

1. Smittande leende
När du är snäll mot någon får det ofta som följd att personen ler och leenden smittar som bekant. Detta förklaras med att andras känslouttryck aktiverar vår hjärna på samma sätt och gör känslan lika verklig som om vi skulle upplevt den själva. Skratt är ett annat tydligt exempel på hur känslor smittar, hur mågna har inte varit med om att börja skratta bara för att någon annan gör det.

LÄS OCKSÅ: Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

2. Ställa saker till rätta
Samma åt andra hållet, när vi känner medkänsla med andra som inte mår bra, då är det lätt att själv känna sig nere. Särskilt när det kommer till släkt och nära vänner. Att göra något snällt för någon som är ledsen kan göra att vi mår bättre, delvis för att även vi själva upplever en lättnad men också för att vi styrt upp situationen. Även om effekten är störst när det kommer till nära och kära kan det också omfatta humanitära frågor. Att engagera sig mot fattigdom och klimatförändringar ger en känsla av att ha ett positivt inflytande – något som lyfter humöret.

3. Knyta kontakter

Vänlighet öppnar upp för sociala kontakter med andra. Att till exempel köpa en present till någon eller att bara bjuda på en fika stärker vänskapen och är länkat till välmående. Välgörenhet erbjuder möjligheter att komma i kontakt med människor på andra sidan jorden, genom att skänka pengar och bidra till att förbättra deras livssituation. Även volontärarbete öppnar upp för nya möten.

LÄS OCKSÅ: Snällhet kan förbättra världen över en natt – elakhet aldrig

4. En snäll identitet
De flesta vill gärna se sig själva som snälla. Vänlighet hjälper oss att ge uttryck för den sidan av oss själva och får oss att känna oss stolta. En färsk studie visar att barn redan i lågstadiet har förståelse för att snällhet får oss att bli bättre människor och gör att vi känner oss gladare. Känslan förstärks när den länkas till andra aspekter av vår personlighet som tillsammans skapar en känsla av mening. Som exempel kan nämnas en fågelälskare som får hjälpa en fågel eller någon som älskar konst som har möjlighet att donera till ett galleri. Ju mer vi identifierar oss med det vi engagerar oss i, desto större blir känslan av tillfredställelse.

LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: ”Att be är att öka hållbarheten”

5. Det vi sår skördar vi
När man tittat på de psykologiska aspekterna av snällhet visar det sig att en starkt motiverande faktor är ömsesidigt utbyte av tjänster. Detta kan ske direkt eller indirekt, någon kan komma ihåg att du hjälpte dem vid ett tidigare tillfälle och därför vara mer benägen att hjälpa dig i framtiden. Men det kan också vara så att en persons vänlighet har ett positivt inflytande på gruppandan och gör att alla blir lite mer vänligt sinnade. Till exempel om någon börjar baka på jobbet kan det inspirera andra att göra detsamma eller något liknande vilket ger god utdelning för alla inblandade.

Slutligen bör tilläggas att det går åt båda hållen. Vi mår alltså bättre av att vara snälla, och vi är mer benägna att vara snälla när vi mår bra. Så har man väl satt igång tycks det rulla på av sig själv.

Översättning av Nina Törmark

Texten är en fri översättning av ”Five reasons why being kind makes you feel good – according to science” av Jo Cutler och Robin Banerjee publicerad på The Converstation.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

The Conversation

Annons
Annons