Annons
Annons

Därför påverkas du av mörker och brist på sömn

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att kropp och själ inte mår bra. När dagarna blir kortare då blir vi tröttare. Den mörka årstiden påverkar oss. Här förklarar forskaren Maria Nordin varför en dålig sömn är så farligt för oss.

Inger Palm

17 oktober, 2022
Därför påverkas du av mörker och brist på sömn
Dela inlägget

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att kropp och själ inte mår bra. När dagarna blir kortare då blir vi tröttare. Den mörka årstiden påverkar oss. Här förklarar forskaren Maria Nordin varför en dålig sömn är så farligt för oss.

Forskare runt hela världen har under senare tid börjat förstå varför sömn är så viktigt för vårt välmående och varför brist på sömn kan leda till ohälsa kroppsligt som psykiskt. Relativt ny forskning visar att vårt minne byggs på under natten och vi får lättare att lära. Det verkar som om hjärnan rensar sig själv och tvättas under sömnen. Forskarna har också sett en ökning av tillväxthormonerna som reparerar våra celler. Med andra ord, det finns flera bra saker med att sova.

Forskaren vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet, Maria Nordin, har berört både arbetsrelaterad och allmän hälsopsykologi och eftersom en störd nattsömn kan vara tecken på annan ohälsa har hon tittat på vad sömn och sömnbrist kan ge för positiva och negativa effekter.

LÄS OCKSÅ: Sambandet mellan fetma och sömnbrist

Viktiga processer i hjärnan

I ett reportage på Umeå universitets hemsida säger Maria Nordin att det är enormt viktigt att kunna sova så att alla de här processerna ska kunna ha sin gång och ta den tid som behövs för att vi ska må bra.

– Tidigare har man sagt att man kanske inte behöver sova så mycket som rekommenderats, men det kommer mer och mer forskning som visar att vi behöver sova ganska mycket för att få till stånd alla processerna i kroppen under natten. Kroppen vilar sig faktiskt inte utan den gör andra saker än vad den gör under dagen. Vi behöver både de processer som sker på natten och de som sker på dagen, förklarar Maria Nordin.

När vi sover för lite försämras både inlärningsförmåga och koncentrationsförmåga. Forskning visar att utmattningssyndrom och depression kan orsakas av sömnbrist. Även fysiska sjukdomar som har med hjärta och kärl kan uppstå när sömnen under en längre period inte fungerar.

LÄS OCKSÅ: Sömnbrist kan förändra DNA

Följa sin biologiska rytm

På vintern känner sig de flesta tröttare på grund av mörkret. Egentligen behöver vi inte sova mer. Den fysiologiska orsaken till att vi är tröttare beror på att sömnhormonet melatonin utsöndras när det är mörkt, vilket gör att när dagsljuset försvinner ökar sömnhormonet och vi vill gärna vila eller sova. Men att lägga sig för tidigt eller sova en stund på eftermiddagen kan ställa till det för nattsömnen. Att skapa regelbundna vanor brukar få kroppen att följa sin biologiska rytm. Det vill säga att stiga upp och gå och lägga sig vid samma tider, även på helgen. Att äta med jämna mellanrum och att försöka var ute när det är ljust på dagen.

– Den biologiska klockan påverkas av ljuset och när det är lite ljus så kan den bli störd så att vi tycker att det är svårare att sova även om vi är trötta och det är mörkt. Det räcker med en halvtimmes promenad på förmiddagen, även när det är molnigt, gärna varje dag för att man ska få lättare att sätta den biologiska klockan, säger Maria Nordin.

LÄS OCKSÅ: Så kan sömnbrist påverka tarmbakterierna

En attitydfråga

Det som påverkar sömnen negativt är stress och att vi är fysiskt aktiva. Så även om det är mörkt och melatoninet utsöndras i kroppen kan du även ha en hög halt av stresshormonet kortisol. Då brukar det vara svårt att gå ner i varv och somna. Om du har lätt att somna men vaknar mitt i natten beror de oftast på att ditt kortisol var för högt när du somnade. När du ska stiga upp på morgonen så stiger kortisolet snabb och du känner dig pigg och alert. Sover du för länge på morgonen kan kortisolet var segt att få igång. Balans och regelbundenhet är därför nyckelord för bra sömn och välmående.

– Det är kanske en attitydfråga att orka med det mörkret. Man behöver vara lite snäll mot sig själv när man blir trött om inte pressa sig för mycket utan ha det lite mysigt, säger Maria Nordin.

Av Inger Palm

Källa: Umeå universitet

Annons
Annons