Annons
Annons

Därför ska du äta betakaroten

Betakaroten är en riktig hudkompis under soliga sommardagar. Det ger dig gyllenbrun och hjälper hudens inre skydd mot solen.

Redaktionen

20 juli, 2014
Därför ska du äta betakaroten
Dela inlägget

Betakaroten är en riktig hudkompis under soliga sommardagar. Det ger dig gyllenbrun och hjälper hudens inre skydd mot solen.

Betakaroten är ett förstadium till vitamin A. Ämnet som är lätt bruntonat lagras i hudens fettlager och förstärker därför hudens bruna färg. Betakarotenet hjälper också kroppens hudceller att producera melanin, som skyddar mot solen inifrån.

Betakaroten omvandlas till A-vitamin i kroppen – men bara om kroppen behöver det! Betakaroten har därför samma goda effekter som A-vitamin, som bland annat behövs för synen och kroppens slemhinnor, men du riskerar inte att överdosera. Det är bra eftersom för stora doser av A-vitamin inte är nyttigt. Exempelvis motverkar A-vitamin effekten av D-vitamin.

Betakaroten fungerar som antioxidant och skyddar cellerna mot oxidativ stress. Forskare har däremot funnit att just storrökare bör se upp med intaget av betakaroten, eftersom det för den gruppen tvärtom verkar öka mängden oxidativ stress.

Ett gäng goda egenskaper
Betakaroten är en viktig antioxidant och skyddar kroppen mot fria radikaler. En kost rik på betakaroten har kopplats till bland annat:

– Ett stärkt immunförsvar
– Främjar läkningen av benbrott
– Sänker kolesterolvärdet
– Ökar kroppens tolerans mot gifter
– Främjar matsmältningen
– Motverkar nattblindhet och ögonsjukdomar
– Skyddar huden mot solskador
– Främjar hudens pigmentering och bidrar på så sätt till en snabbare och bättre brun färg
– Främjar smörjningen av alla membran och stärker kroppens slemhinnor

För bästa effekt bör man börja med ett extra tillskott av betakaroten cirka fyra veckor före den tilltänkta solsemestern.

Betakaroten-boosta!
Betakaroten finns rikligt i morötter. En normalstor morot innehåller cirka 3 mg betakaroten. Betakaroten finns även i:
– Persilja
– Grönkål
– Spenat
– Mango
– Papaya

Äter vi vanlig husmanskost får vi i oss mellan 1-3 mg/dag. Enligt RDI bör vi få i oss mellan 3-6 mg dagligen för att inte utveckla någon brist. Upptaget av betakaroten i råkost är bara 5 procent. I kokta grönsaker är upptaget upp till 15 procent och från kosttillskott är upptaget upp till 70 procent. För att få ett bättre pigment rekommenderas en daglig dos på över 25 mg. För att få i sig den mängden måste man en hel del morötter.

Läs också: Solbränd – inte sönderbränd

 

Av Carolin Helt / Redaktionen

Annons
Annons