Jordgubbar i vatten

Därför ska du äta jordgubbar

Med sommaren kommer jordgubbarna som vi ju älskar så. Runt 15 000 ton av de röda godingarna odlas det i Sverige varje år. Det bästa är att du kan njuta av den ljuvliga smaken och vara hälsosmart samtidigt. Här får du veta varför du ska äta jordgubbar.

* Den stora huvudrollen i jordgubbar spelas av C-vitaminet. Det är livsnödvändigt för oss av många anledningar. Bland annat hjälper det till att läka kroppens vävnader, boostar immunförsvaret och har i studier även visat sig ge positiva effekter på rynkor och syn. Man har också sett att C-vitamin skulle kunna ha betydelse vid såväl Alzheimerssjukdom som förkylningar. En studie genomförd i USA visade att ett dagligt tillskott av jordgubbar till och med kan minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen.

* Jordgubbar är inte bara goda, de innehåller dessutom få kalorier. Kanske det perfekta godiset under sommarhalvåret?

 

* Du behöver inte äta många av dem för att ta del av de många näringsämnena.

* Jordgubbar innehåller många antioxidanter som har en antiinflammatorisk effekt.

 

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.

Snygga ben – slipp celluliter och brustna blodkärl

Hud

Våra ben är ett känsligt område, problem som celluliter och åderbråck ses ofta som skönhetsfel. Vanligtvis är de tecken på nedsatt cirkulation men det finns hjäp att få. Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat tipsar om åtgärder från både in och utsidan.