Därför ska du äta säsongsmart mat | Kurera.se
Kvinna med massa frukt och bär

Därför ska du äta säsongsmart mat

Att äta mat efter säsong har inte bara en positiv inverkan på smaken utan även på plånboken och miljön. Men det är inte lätt att veta när olika grönsaker är i säsong. Så här går du tillväga för att bli mer säsongssmart.

Vi har blivit så vana vid att kunna äta jordgubbar på vintern och pumpa på sommaren att vi inte ifrågasätter hur det egentligen är möjligt. Förr anpassade vi maten efter den säsong då råvarorna fanns tillgängliga och var som bäst. Vi hade inte samma möjlighet att importera färska frukter och grönsaker så vi använde helt enkelt det som fanns till hands. De enorma valmöjligheterna och det utbudet vi har idag gör valen svåra för oss konsumenter. Även om vi skulle vilja äta mer säsongsanpassat kan det vara svårt att veta när olika livsmedel är i säsong.

 

Begränsad hållbarhet
Redan direkt efter skörd, när de färska grönsakerna har lämnat ursprungsplantan, påbörjas en kvalitetsförsämring. Livsprocesser i grönsakerna, som till exempel cellandning och mognad, fortsätter även efter skörd. Grönsakernas näringsinnehåll bryts ner, den går bland annat åt till energi och näring till grönsakernas celler, vilket är en anledning till att grönsaker har begränsad hållbarhet. Av den anledningen kan det vara bra att istället välja svenska livsmedel som är i säsong eftersom både lagringstiden och frakttiden är kortare, vilket gör att vi får ett fräschare och färskare livsmedel.

Positivt för miljön
Att välja grönsaker efter säsong – samt välja de grönsaker som tål att lagras under en längre tid – har även en positiv inverkan på miljön. En lagringstålig grönsak eller frukt gör att vi kan minska svinnet både hemma och i butikerna. Många frukter och grönsaker med kort hållbarhet fraktas ofta med flyg för att komma fram medan de fortfarande är färska. Detta gör att vi får en stor klimatpåverkan då transporterna är en stor bidragande orsak till utsläpp av växthusgaser. Växthusodlade grönsaker kräver mer energi och ger större miljöpåverkan än frilandsodlade grönsaker, det vill säga grönsaker som odlas på odlingsfält istället för i växthus. Dock kan det ibland vara svårt att hitta vissa grödor som är odlade på detta sätt. Gurka och tomat är två exempel på grönsaker som nästan alltid odlas i växthus då de kräver ett varmare klimat.

Klimatpåverkan
Uppvärmningen av växthus har en stor klimatpåverkan. I Sverige värms dock 80 procent av tomatväxthusen upp med förnyelsebart bränsle vilket minskar växthusgaserna markant. I Holland värms majoriteten av växthusen upp med fossila bränslen, vilket gör svenska tomater i säsong ett bättre val om man vill minska miljöpåverkan. Gurkor är mer energikrävande än tomater men cirka en tredjedel av gurkväxthusen i Sverige värms idag upp med förnybara bränslen vilket är bättre än i många andra länder.

Bättre kvalitet i rätt säsong
Svenska grönsaker behandlas överlag med mindre bekämpningsmedel än grönsaker odlade i andra länder, så även detta kan vara en anledning till att välja svenska råvaror. Välj gärna ekologiska grönsaker då dessa odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Forskning har visat att ekologiskt odlade tomater har ett högre näringsvärde än konventionellt odlade. Vi ser också att både pris och kvalitet på grönsakerna varierar under året. När vi köper färska örter i till exempel januari får vi ofta betala ett högt pris för en vissen och tråkig växt. Om vi istället väljer att i större utsträckning köpa de färska örterna när de är i säsong kan vi få en stor, fin och fräsch örtväxt för samma eller bättre pris.

 

Mer smak
När vi handlar säsongsanpassat väljer vi livsmedel som det finns god tillgång på under den perioden, vilket gör att vi kan få varorna till ett bättre pris. Även smaken påverkas av säsong. Aromen i till exempel tomater utvecklas när de får sitta kvar på plantan och mogna. Tomater som transporteras längre sträckor plockas ofta omogna och får sedan eftermogna under transporten, detta påverkar smaken negativt. Hur kul är det egentligen att äta en smaklös och vattnig tomat mitt i vintern när det finns många andra grönsaker som är i säsong, och som är mycket mer smakrika just då. Är det inte bättre att strunta i tomaterna under vinterhalvåret och sedan frossa i dessa på sommaren när de smakar betydligt bättre!?

Säsongssmarta val
Låter det inte bra att kunna välja ett billigare, godare och mer miljövänligt livsmedel under en del av året istället för att äta smaklösa och dyrare livsmedel när de inte är i säsong?  Att äta säsongsanpassat behöver naturligtvis inte betyda att man utesluter alla importerade frukter och grönsaker. Man kan istället se dessa varor som ”lyxvaror” som man toppar sin konsumtion med.

Av Maya Dilek

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

 

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.

Nu blir fler utemiljöer rökfria

Politik

Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.