Kvinna med massa frukt och bär

Därför ska du äta säsongsmart mat

Att äta mat efter säsong har inte bara en positiv inverkan på smaken utan även på plånboken och miljön. Men det är inte lätt att veta när olika grönsaker är i säsong. Så här går du tillväga för att bli mer säsongssmart.

Vi har blivit så vana vid att kunna äta jordgubbar på vintern och pumpa på sommaren att vi inte ifrågasätter hur det egentligen är möjligt. Förr anpassade vi maten efter den säsong då råvarorna fanns tillgängliga och var som bäst. Vi hade inte samma möjlighet att importera färska frukter och grönsaker så vi använde helt enkelt det som fanns till hands. De enorma valmöjligheterna och det utbudet vi har idag gör valen svåra för oss konsumenter. Även om vi skulle vilja äta mer säsongsanpassat kan det vara svårt att veta när olika livsmedel är i säsong.

Begränsad hållbarhet
Redan direkt efter skörd, när de färska grönsakerna har lämnat ursprungsplantan, påbörjas en kvalitetsförsämring. Livsprocesser i grönsakerna, som till exempel cellandning och mognad, fortsätter även efter skörd. Grönsakernas näringsinnehåll bryts ner, den går bland annat åt till energi och näring till grönsakernas celler, vilket är en anledning till att grönsaker har begränsad hållbarhet. Av den anledningen kan det vara bra att istället välja svenska livsmedel som är i säsong eftersom både lagringstiden och frakttiden är kortare, vilket gör att vi får ett fräschare och färskare livsmedel.

 

Positivt för miljön
Att välja grönsaker efter säsong – samt välja de grönsaker som tål att lagras under en längre tid – har även en positiv inverkan på miljön. En lagringstålig grönsak eller frukt gör att vi kan minska svinnet både hemma och i butikerna. Många frukter och grönsaker med kort hållbarhet fraktas ofta med flyg för att komma fram medan de fortfarande är färska. Detta gör att vi får en stor klimatpåverkan då transporterna är en stor bidragande orsak till utsläpp av växthusgaser. Växthusodlade grönsaker kräver mer energi och ger större miljöpåverkan än frilandsodlade grönsaker, det vill säga grönsaker som odlas på odlingsfält istället för i växthus. Dock kan det ibland vara svårt att hitta vissa grödor som är odlade på detta sätt. Gurka och tomat är två exempel på grönsaker som nästan alltid odlas i växthus då de kräver ett varmare klimat.

Klimatpåverkan
Uppvärmningen av växthus har en stor klimatpåverkan. I Sverige värms dock 80 procent av tomatväxthusen upp med förnyelsebart bränsle vilket minskar växthusgaserna markant. I Holland värms majoriteten av växthusen upp med fossila bränslen, vilket gör svenska tomater i säsong ett bättre val om man vill minska miljöpåverkan. Gurkor är mer energikrävande än tomater men cirka en tredjedel av gurkväxthusen i Sverige värms idag upp med förnybara bränslen vilket är bättre än i många andra länder.

Bättre kvalitet i rätt säsong
Svenska grönsaker behandlas överlag med mindre bekämpningsmedel än grönsaker odlade i andra länder, så även detta kan vara en anledning till att välja svenska råvaror. Välj gärna ekologiska grönsaker då dessa odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Forskning har visat att ekologiskt odlade tomater har ett högre näringsvärde än konventionellt odlade. Vi ser också att både pris och kvalitet på grönsakerna varierar under året. När vi köper färska örter i till exempel januari får vi ofta betala ett högt pris för en vissen och tråkig växt. Om vi istället väljer att i större utsträckning köpa de färska örterna när de är i säsong kan vi få en stor, fin och fräsch örtväxt för samma eller bättre pris.

Mer smak
När vi handlar säsongsanpassat väljer vi livsmedel som det finns god tillgång på under den perioden, vilket gör att vi kan få varorna till ett bättre pris. Även smaken påverkas av säsong. Aromen i till exempel tomater utvecklas när de får sitta kvar på plantan och mogna. Tomater som transporteras längre sträckor plockas ofta omogna och får sedan eftermogna under transporten, detta påverkar smaken negativt. Hur kul är det egentligen att äta en smaklös och vattnig tomat mitt i vintern när det finns många andra grönsaker som är i säsong, och som är mycket mer smakrika just då. Är det inte bättre att strunta i tomaterna under vinterhalvåret och sedan frossa i dessa på sommaren när de smakar betydligt bättre!?

Säsongssmarta val
Låter det inte bra att kunna välja ett billigare, godare och mer miljövänligt livsmedel under en del av året istället för att äta smaklösa och dyrare livsmedel när de inte är i säsong?  Att äta säsongsanpassat behöver naturligtvis inte betyda att man utesluter alla importerade frukter och grönsaker. Man kan istället se dessa varor som ”lyxvaror” som man toppar sin konsumtion med.

Av Maya Dilek

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.



yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen.