Annons
Annons

Därför ska du äta spirulina

Spirulina är inte bara en god ingrediens i din morgonsmoothie, det är också en viktig ingrediens för ett hälsosamt liv. Den här algen skiljer sig från andra genom att den är extra rik på fykocyaniner som förebygger cellskador. Här är fler anledningar till varför du ska äta superalgen spirulina.

Redaktionen

29 juli, 2015
Därför ska du äta spirulina
Dela inlägget

Spirulina är inte bara en god ingrediens i din morgonsmoothie, det är också en viktig ingrediens för ett hälsosamt liv.
Den här algen skiljer sig från andra genom att den är extra rik på fykocyaniner som förebygger cellskador.
Här är fler anledningar till varför du ska äta superalgen spirulina.

Spirulina är en blågrön alg som odlas i sötvattenbassänger. Den är rik på klorofyll, protein, vitaminer och andra livsviktiga näringsämnen. Till skillnad från andra alger innehåller denna alg enbart klorofyll a.

► Här kan du läsa mer om blågröna alger.

Renar kroppen från gifter
Forskning har visat att spirulina har en inflammationsdämpande effekt. Det förknippas i första hand med fykocyaninerna, det viktigaste proteinkomplexet i denna alg. Fykocyanin är ett blågrönt pigment med starkt antioxiderande egenskaper, vilka lindrar smärtan och inflammationer, rensar kroppen från tungmetaller och skyddar nervceller och lever.

Läs också: Därför ska du äta chlorella

Vitaminbomb som dämpar inflammationer
Fykocyninerna i spirulina skyddar också fettet i kroppens celler mot härskning. Att ha bra fetter i kroppen är viktigt för nervsystemet, hormonerna och hjärnans funktion. Näringsämnena transporteras mer effektivt till cellerna.
Spirulina har i forskning även visat resultat inär det kommer till artrit, ledbesvär och andra tillstånd där inflammation uppstår.

Läs också: IFD-maten du ska äta för att lindra inflammation

Bra källa till B-vitamin
Spriulina innehåller alla vanliga vitaminer, utom vitamin D, och har särskilt mycket folsyra, vitamin B2, och vitamin B12, något som gör spirulina till en bra ingrediens för veganer och vegetarianer för vilka B-vitamin är extra viktigt.
Några tecken på B-vitaminbrist är låg energinivå, färre röda blodkroppar, depression och minnesförlust.

Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

Rik på mineraler samt stärker immunförsvaret
Spirulinaalgen har en bredspektrig mineralhalt och innehåller framför allt mycket magnesium, kalium, natrium, fosfor, mangan, jod, krom och molybden.
Något som även är specifikt för spirulina är immulina, vilket ger en immunstärkande effekt. Även här hjälper den höga halten fykocynin i spirulina till, genom att öka mängden av interleukin 2 som är av stor vikt för ett fungerande immunförsvar.

Läs också: 7 tecken på att du behöver vitaminer och mineraler

Balanserar PMS
Spirulina är lättsmält och extra rik på proteiner, GLA, SOD, betakarotener, järn och vitamin B12.
GLA är en omega-6-fettsyra som finns i spirulina och är verksam mot bland annat smärtor i brösten och premenstruellt syndrom, PMS. Den motverkar torr hud och eksem hos både barn och vuxna.

Läs också: Lider du av PMS? Ät mer järn!

Bra för diabetiker
Personer med candida har problem med att ombilda omega-6-fettsyror till GLA. Det har även personer med diabetes (både typ 1 och typ 2), vilket är en av anledningarna till att spirulina är en extra värdefull matvara för diabetespatienter. En daglig dos spirulina (5 gram) ger 67 milligram GLA.
Spirulina är rik på lättupptaglig energi och är ett av de födoämnen som anses var mest bredspektriga och näringstäta. Läs mer om essentiella fettsyror (EFA) här.

Läs också: Probiotika – immunförsvarets personliga tränare

Stabiliserar blodsocker och gynnar viktminskning
Spirulina stabiliserar blodsockret och innehåller dessutom aminosyran fenylalanin som verkar aptitdämpande.
Ett intag av spirulina mellan 30 och 60 minuter före en måltid ger både ökad energi och mättnadskänsla. En studie från 1986 visade att både 2 och 4 gram spirulina dagligen under en period på tre månader resulterade i viktminskning.

Läs också: 16 superknep för dig som vill komma i form

Av Saara Olsson Sillanpää

Källa: Boken ”Supermat – Läkande mat från naturens hjärta” av John Opsahl

Annons
Fakta

Fakta spirulina

• Stärker immunförsvaret
• Verkar inflammationsdämpande
• Skyddar kroppens celler
• Är extremt proteinrik
• Motverkar eksem och torr hud
• Motverkar strålskador av solen
• Hjälper till att avgifta kroppen från tungmetaller
• Balanserar hormonerna – innehåller fettsyran GLA som motverkar PMS
• Underlättar viktminskning
• Fyller på energilagren och ger omedelbar energi
• Förebygger och motverkar anemi (blodbrist)
• Främjar hjärthälsan
• Skyddar mot oxidativ stress
• Främjar träningskapacitet, träningsresultat samt förbränning

Spirulina
…har 18 aminosyror – samtliga essentiella.
…är rikt på karotener, speciellt xeaxantin, fukoxantin, alfa- och betakaroten samt lutein.
…består till 67 procent av protein.
…lanserades redan 1974 som framtidens mat på FN:s matkonferens i Rom.

Öka gradvis
Eftersom Spirulinaalgen verkar avgiftande kan den ge abstinensreaktioner som illamående och huvudvärk. Börja med låg dos, exempelvis en halv tesked, och öka gradvis till önskad dos. Vid reaktioner kan du minska dosen eller göra uppehåll i användningen.

Observera!
…att personer som äter livsnödvändiga läkemedel som till exempel blodförtunnande och ämnesomsättningsreglerande preparat bör samråda med läkare innan användning av spirulina. Växtens höga näringsvärde och renande effekt kan påverka medicineringen.
…att algen inte bör användas av gravida eller ammande kvinnor på grund av dess renande effekter.

Annons
Annons