Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Därför ska du dricka benbuljong

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong?
Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken.
Här är deras svar.

Du har säkert hört talas om den nya – nåja, i alla fall förhållandevis nya – hypen benbuljong. Har du inte gjort det får du koll på den nu.

Förr gick kunde människor, när de var i till exempel en köttaffär eller saluhall, passa på att be om att få med sig en påse ben till sin hund. Idag gör vi samma sak, ber om den där påsen med ben – men till oss själva. Okej, idag aningen mer kräset förfrågande än förr ska erkännas. För det ska ju gärna vara ben från ekologiskt, närproducerat gräsbeteskött och allra helst ben med leder och brosk kvar...

Varför då? kanske du undrar. Ja, det undrade vi också. Här är fyra personers åsikt om mathypen benbuljong.

Cathrine Schück, kostrådgivare och författare samt medlem av Kureras ”Expertpanelen”:
– Benbuljong är otroligt näringsrikt och innehåller viktiga mineraler och aminosyror vi inte annars får i oss så mycket av.
– Till exempel är aminosyran glycin bra för kroppens leder, slemhinnor, hud, lugnar nervsystemet och är således väldigt läkande för magen och tarmen.

 

– Benbuljongen är också en bra källa till kalcium och rikt på kollagen som är viktigt för bindväven.

Dricker du själv benbuljong? 
– Ja.

Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut, Hälsomottagningen.se:
– All benbuljong från nötkött, kyckling, fisk, lamm och vilt, är grunden till näringsrik mat. Benbuljong är avkok av ben, hud, fötter, senor med mera. Efter många timmars kokning släpper flera läkande ämnen ut såsom kollagen, prolin, glycin och glutamin, som har en bra förmåga att bli till goda ämnen för din hälsa. Buljongen innehåller även mineraler, kalcium, magnesium, fosfor, kisel, svavel med mera.
– Benbuljong är alltså näringstät, lätt för kroppen att smälta, rik på goda smaker och har dessutom en antiinflammatorisk läkande effekt på kroppen.
– I många länder ger man chicken soup, alltså kycklingsoppa, så fort någon i familjen blir krasslig. Forskare har sett i studier att aminosyrorna som produceras när man kokar benbuljong minskar inflammation i andningsorganen och förbättrar matsmältningen. Detta tillsammans kan öka immunförsvarets positiva effekter. Bra vid allergier, astma och artrit.

Dricker du benbuljong?
– Jag gjorde ett experiment där jag varje dag under tre månader drack benbuljong från ekologisk kyckling och blandade i rent kollagen. Resultatet blev över förväntan, en mage i balans, en bättre hy och mindre torr hud och nästan ingen pollenallergi under våren. Inga mediciner för första gången sedan ungdomen och då har jag medicinerat hårt sedan 14 års ålder.

Du hittar Fredrik Ölanders recept på benbuljong här.

Bertil Wosk

Bertil Wosk, en av Sveriges främsta näringsterapeuter samt grundare av kunskapsföretaget Holistic:
– Benbuljong anses vara bra för mycket. Bland annat lederna, tarmen, huden, immunförsvaret, avgiftning och när det gäller att bygga muskler. Benbuljong åstadkommer detta genom att den innehåller mineraler och elektrolyter samt glukosamin som är en byggsten för att bygga upp brosk i lederna samt kollagen – kroppens vanligaste protein som bygger upp bindväven och bland annat gör huden elastisk. Skörbjugg beror på extrem brist på kollagen. Och C-vitamin behövs för att kunna bygga kollagen. Sjömännen förr i tiden fick protein men inte C-vitamin och kunde därför inte bygga kollagen. Kollagen behövs också för att bygga en stark tarmslemhinna.

– Benbuljong innehåller också glutamin, som är kroppens vanligaste aminosyra. Kollagen består till cirka 30 procent av glutamin. Dessutom innehåller benbuljong nästan alla andra aminosyror som kroppen behöver, särskilt arginin, glycin och prolin. Kollagen består till cirka 15 procent av prolin.
– Kollagen, som finns i benbuljong, anses bygga upp kollagenet och brosket i kroppen. Men kollagen är ett protein och tas inte upp i tarmen utan måste först brytas ner i sina beståndsdelar, det vill säga till fria aminosyror. Dessa aminosyror kan tas upp i tarmen och sedan byggas ihop till nytt kollagen. Fördelen med benbuljong är alltså att du får de aminosyror och mineraler som behövs för att bygga kollagen. Men det kan du få även av vegetabilier, berättar Bertil Wosk.

 

Dricker du själv benbuljong?
– Har jag provat benbuljong. Nej, jag äter inte kött. Så vad gör man om man är vegetarian? Finns det vegetabiliska varianter? Javisst!

Mer information från Bertil Wosk om hur man får dessa fördelar genom vegetabilier samt hans recept på vegetarisk benbuljong utan ben hittar du här.

Anna Hallén Buitenhuis, kostrådgivare, författare samt utbildare:
– Våra leder är byggda av leder och om vi bara äter muskler från djuren eller ännu värre, bara äter vegetariskt så finns inget byggmaterial till våra leder. Många har idag diffus ledvärk och/eller för lite brosk som också skapar värk och smärta. Förr åt vi inlagda grisfötter, äkta benbuljong, korv gjord på ”fuledelarna” och även sylta och aladåber och på det viset höll vi våra leder friska och starka.
– Det finns många små delar som behövs för att bygga en led och alla dessa finns i benbuljong om du även har med lite kött på delarna. I sjukvården ges ofta tillskott av glukosamin vilket fungerar till liten del, men glukosamin är bara en av sju olika delar i GAG - som står för glukosaminglukaner - och vi behöver alla för att bygga leden. Här kommer benbuljongen in, den har alla delar som du behöver för att bygga din led.

– Runt 1970-talet bytte vi ut äkta buljong mot buljongtärningar. Vi behöll smaken men tappade bort alla byggstenar.
– Kroppen är mycket stark och tålig så tyvärr tar det lång tid innan den går sönder. Det verkar ta cirka 20-30 år innan kroppen inte längre kan hålla sig frisk. Idag märks bristerna hos väldigt många, vi slutade ju äta kroppens viktiga byggstenar i stort sätt samtidigt, det är nog därför det känns som en ”fluga”.

– Jag startade en FB-grupp 2016 med fokus just gelatin, kollagen och glycin och idag har den knappt 10 000 medlemmar. Så ja, intresset är enormt. Och ja, det fungerar. Byggstenar plus rörelse är nyckeln. Byggstenarna skapar förutsättningen för att kroppen ska kunna laga och rörelsen är ”beställningen” att arbetet ska göras. Bäst är alltid att göra sin egna buljong, men stress skadar också lederna så hinner du inte så välj kollagen som tillskott. Räcker inte din plånbok till för kollagen? Köp vanligt bakgelatin för cirka 19 kronor burken – det är kokt kollagen och fungerar lika bra för dina leder. Dock mer processat och från gris.

 

– Många ser mat som energi då det snarare är byggstenar. En smal kvinna har cirka 80 000 kilokalorier energi på kroppen så det är inte energibrist som är det stora anledningen till att vi äter. Vi äter för att kunna laga, reparera och bygga nytt. Vi äter för att må bra, vara friska och starka. Och vi behöver äta alla byggstenar alla dagar alltid. Tyvärr glöms denna kunskap bort i jakten på detaljer och med fokus bara på ett syfte.

– En annan underbar fördel med äkta buljong/kollagen/gelatin är innehållet av glycin. Glycin är lugnande, kramplösande och en förutsättning för djupsömn. Det betyder att utan buljong/kollagen/gelatin i din vardag så blir det till slut svårt att få en riktigt bra och återhämtande sömn – vilket resulterar i dimhjärna, trötthet, håglöshet och stress. Så benbuljongen är inte bara bra för dina leder – den är även en byggsten för din återhämtning.

– Jag hoppas denna ”trend” är här för att stanna. För alltid.

Dricker du själv benbuljong?
– När det kommer till mig själv gör jag buljongen, ställer den i kylskåpet och fryser in resten i istärningsformar, sedan slänger jag ner några matskedar i stort sätt all mat jag lagar, eller en hemmagjort ”buljongtärning” från frysen.
Jag har fått det bästa och enklaste receptet någonsin av en kompis som jag gärna delar med mig av.

Du hittar Anna Hallén Buitenhuis recept på benbuljong här.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".