Därför ska du dricka benbuljong

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong?
Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken.
Här är deras svar.

Du har säkert hört talas om den nya – nåja, i alla fall förhållandevis nya – hypen benbuljong. Har du inte gjort det får du koll på den nu.

Förr gick kunde människor, när de var i till exempel en köttaffär eller saluhall, passa på att be om att få med sig en påse ben till sin hund. Idag gör vi samma sak, ber om den där påsen med ben – men till oss själva. Okej, idag aningen mer kräset förfrågande än förr ska erkännas. För det ska ju gärna vara ben från ekologiskt, närproducerat gräsbeteskött och allra helst ben med leder och brosk kvar...

Varför då? kanske du undrar. Ja, det undrade vi också. Här är fyra personers åsikt om mathypen benbuljong.

Cathrine Schück, kostrådgivare och författare samt medlem av Kureras ”Expertpanelen”:
– Benbuljong är otroligt näringsrikt och innehåller viktiga mineraler och aminosyror vi inte annars får i oss så mycket av.
– Till exempel är aminosyran glycin bra för kroppens leder, slemhinnor, hud, lugnar nervsystemet och är således väldigt läkande för magen och tarmen.

 

– Benbuljongen är också en bra källa till kalcium och rikt på kollagen som är viktigt för bindväven.

Dricker du själv benbuljong? 
– Ja.

Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut, Hälsomottagningen.se:
– All benbuljong från nötkött, kyckling, fisk, lamm och vilt, är grunden till näringsrik mat. Benbuljong är avkok av ben, hud, fötter, senor med mera. Efter många timmars kokning släpper flera läkande ämnen ut såsom kollagen, prolin, glycin och glutamin, som har en bra förmåga att bli till goda ämnen för din hälsa. Buljongen innehåller även mineraler, kalcium, magnesium, fosfor, kisel, svavel med mera.
– Benbuljong är alltså näringstät, lätt för kroppen att smälta, rik på goda smaker och har dessutom en antiinflammatorisk läkande effekt på kroppen.
– I många länder ger man chicken soup, alltså kycklingsoppa, så fort någon i familjen blir krasslig. Forskare har sett i studier att aminosyrorna som produceras när man kokar benbuljong minskar inflammation i andningsorganen och förbättrar matsmältningen. Detta tillsammans kan öka immunförsvarets positiva effekter. Bra vid allergier, astma och artrit.

Dricker du benbuljong?
– Jag gjorde ett experiment där jag varje dag under tre månader drack benbuljong från ekologisk kyckling och blandade i rent kollagen. Resultatet blev över förväntan, en mage i balans, en bättre hy och mindre torr hud och nästan ingen pollenallergi under våren. Inga mediciner för första gången sedan ungdomen och då har jag medicinerat hårt sedan 14 års ålder.

Du hittar Fredrik Ölanders recept på benbuljong här.

Bertil Wosk

Bertil Wosk, en av Sveriges främsta näringsterapeuter samt grundare av kunskapsföretaget Holistic:
– Benbuljong anses vara bra för mycket. Bland annat lederna, tarmen, huden, immunförsvaret, avgiftning och när det gäller att bygga muskler. Benbuljong åstadkommer detta genom att den innehåller mineraler och elektrolyter samt glukosamin som är en byggsten för att bygga upp brosk i lederna samt kollagen – kroppens vanligaste protein som bygger upp bindväven och bland annat gör huden elastisk. Skörbjugg beror på extrem brist på kollagen. Och C-vitamin behövs för att kunna bygga kollagen. Sjömännen förr i tiden fick protein men inte C-vitamin och kunde därför inte bygga kollagen. Kollagen behövs också för att bygga en stark tarmslemhinna.

– Benbuljong innehåller också glutamin, som är kroppens vanligaste aminosyra. Kollagen består till cirka 30 procent av glutamin. Dessutom innehåller benbuljong nästan alla andra aminosyror som kroppen behöver, särskilt arginin, glycin och prolin. Kollagen består till cirka 15 procent av prolin.
– Kollagen, som finns i benbuljong, anses bygga upp kollagenet och brosket i kroppen. Men kollagen är ett protein och tas inte upp i tarmen utan måste först brytas ner i sina beståndsdelar, det vill säga till fria aminosyror. Dessa aminosyror kan tas upp i tarmen och sedan byggas ihop till nytt kollagen. Fördelen med benbuljong är alltså att du får de aminosyror och mineraler som behövs för att bygga kollagen. Men det kan du få även av vegetabilier, berättar Bertil Wosk.

 

Dricker du själv benbuljong?
– Har jag provat benbuljong. Nej, jag äter inte kött. Så vad gör man om man är vegetarian? Finns det vegetabiliska varianter? Javisst!

Mer information från Bertil Wosk om hur man får dessa fördelar genom vegetabilier samt hans recept på vegetarisk benbuljong utan ben hittar du här.

Anna Hallén Buitenhuis, kostrådgivare, författare samt utbildare:
– Våra leder är byggda av leder och om vi bara äter muskler från djuren eller ännu värre, bara äter vegetariskt så finns inget byggmaterial till våra leder. Många har idag diffus ledvärk och/eller för lite brosk som också skapar värk och smärta. Förr åt vi inlagda grisfötter, äkta benbuljong, korv gjord på ”fuledelarna” och även sylta och aladåber och på det viset höll vi våra leder friska och starka.
– Det finns många små delar som behövs för att bygga en led och alla dessa finns i benbuljong om du även har med lite kött på delarna. I sjukvården ges ofta tillskott av glukosamin vilket fungerar till liten del, men glukosamin är bara en av sju olika delar i GAG - som står för glukosaminglukaner - och vi behöver alla för att bygga leden. Här kommer benbuljongen in, den har alla delar som du behöver för att bygga din led.

– Runt 1970-talet bytte vi ut äkta buljong mot buljongtärningar. Vi behöll smaken men tappade bort alla byggstenar.
– Kroppen är mycket stark och tålig så tyvärr tar det lång tid innan den går sönder. Det verkar ta cirka 20-30 år innan kroppen inte längre kan hålla sig frisk. Idag märks bristerna hos väldigt många, vi slutade ju äta kroppens viktiga byggstenar i stort sätt samtidigt, det är nog därför det känns som en ”fluga”.

– Jag startade en FB-grupp 2016 med fokus just gelatin, kollagen och glycin och idag har den knappt 10 000 medlemmar. Så ja, intresset är enormt. Och ja, det fungerar. Byggstenar plus rörelse är nyckeln. Byggstenarna skapar förutsättningen för att kroppen ska kunna laga och rörelsen är ”beställningen” att arbetet ska göras. Bäst är alltid att göra sin egna buljong, men stress skadar också lederna så hinner du inte så välj kollagen som tillskott. Räcker inte din plånbok till för kollagen? Köp vanligt bakgelatin för cirka 19 kronor burken – det är kokt kollagen och fungerar lika bra för dina leder. Dock mer processat och från gris.

 

– Många ser mat som energi då det snarare är byggstenar. En smal kvinna har cirka 80 000 kilokalorier energi på kroppen så det är inte energibrist som är det stora anledningen till att vi äter. Vi äter för att kunna laga, reparera och bygga nytt. Vi äter för att må bra, vara friska och starka. Och vi behöver äta alla byggstenar alla dagar alltid. Tyvärr glöms denna kunskap bort i jakten på detaljer och med fokus bara på ett syfte.

– En annan underbar fördel med äkta buljong/kollagen/gelatin är innehållet av glycin. Glycin är lugnande, kramplösande och en förutsättning för djupsömn. Det betyder att utan buljong/kollagen/gelatin i din vardag så blir det till slut svårt att få en riktigt bra och återhämtande sömn – vilket resulterar i dimhjärna, trötthet, håglöshet och stress. Så benbuljongen är inte bara bra för dina leder – den är även en byggsten för din återhämtning.

– Jag hoppas denna ”trend” är här för att stanna. För alltid.

Dricker du själv benbuljong?
– När det kommer till mig själv gör jag buljongen, ställer den i kylskåpet och fryser in resten i istärningsformar, sedan slänger jag ner några matskedar i stort sätt all mat jag lagar, eller en hemmagjort ”buljongtärning” från frysen.
Jag har fått det bästa och enklaste receptet någonsin av en kompis som jag gärna delar med mig av.

Du hittar Anna Hallén Buitenhuis recept på benbuljong här.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

 

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

 

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.