Därför ska du dricka benbuljong

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong?
Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken.
Här är deras svar.

Du har säkert hört talas om den nya – nåja, i alla fall förhållandevis nya – hypen benbuljong. Har du inte gjort det får du koll på den nu.

Förr gick kunde människor, när de var i till exempel en köttaffär eller saluhall, passa på att be om att få med sig en påse ben till sin hund. Idag gör vi samma sak, ber om den där påsen med ben – men till oss själva. Okej, idag aningen mer kräset förfrågande än förr ska erkännas. För det ska ju gärna vara ben från ekologiskt, närproducerat gräsbeteskött och allra helst ben med leder och brosk kvar...

Varför då? kanske du undrar. Ja, det undrade vi också. Här är fyra personers åsikt om mathypen benbuljong.

Cathrine Schück, kostrådgivare och författare samt medlem av Kureras ”Expertpanelen”:
– Benbuljong är otroligt näringsrikt och innehåller viktiga mineraler och aminosyror vi inte annars får i oss så mycket av.
– Till exempel är aminosyran glycin bra för kroppens leder, slemhinnor, hud, lugnar nervsystemet och är således väldigt läkande för magen och tarmen.

 

– Benbuljongen är också en bra källa till kalcium och rikt på kollagen som är viktigt för bindväven.

Dricker du själv benbuljong? 
– Ja.

Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut, Hälsomottagningen.se:
– All benbuljong från nötkött, kyckling, fisk, lamm och vilt, är grunden till näringsrik mat. Benbuljong är avkok av ben, hud, fötter, senor med mera. Efter många timmars kokning släpper flera läkande ämnen ut såsom kollagen, prolin, glycin och glutamin, som har en bra förmåga att bli till goda ämnen för din hälsa. Buljongen innehåller även mineraler, kalcium, magnesium, fosfor, kisel, svavel med mera.
– Benbuljong är alltså näringstät, lätt för kroppen att smälta, rik på goda smaker och har dessutom en antiinflammatorisk läkande effekt på kroppen.
– I många länder ger man chicken soup, alltså kycklingsoppa, så fort någon i familjen blir krasslig. Forskare har sett i studier att aminosyrorna som produceras när man kokar benbuljong minskar inflammation i andningsorganen och förbättrar matsmältningen. Detta tillsammans kan öka immunförsvarets positiva effekter. Bra vid allergier, astma och artrit.

Dricker du benbuljong?
– Jag gjorde ett experiment där jag varje dag under tre månader drack benbuljong från ekologisk kyckling och blandade i rent kollagen. Resultatet blev över förväntan, en mage i balans, en bättre hy och mindre torr hud och nästan ingen pollenallergi under våren. Inga mediciner för första gången sedan ungdomen och då har jag medicinerat hårt sedan 14 års ålder.

Du hittar Fredrik Ölanders recept på benbuljong här.

Bertil Wosk

Bertil Wosk, en av Sveriges främsta näringsterapeuter samt grundare av kunskapsföretaget Holistic:
– Benbuljong anses vara bra för mycket. Bland annat lederna, tarmen, huden, immunförsvaret, avgiftning och när det gäller att bygga muskler. Benbuljong åstadkommer detta genom att den innehåller mineraler och elektrolyter samt glukosamin som är en byggsten för att bygga upp brosk i lederna samt kollagen – kroppens vanligaste protein som bygger upp bindväven och bland annat gör huden elastisk. Skörbjugg beror på extrem brist på kollagen. Och C-vitamin behövs för att kunna bygga kollagen. Sjömännen förr i tiden fick protein men inte C-vitamin och kunde därför inte bygga kollagen. Kollagen behövs också för att bygga en stark tarmslemhinna.

– Benbuljong innehåller också glutamin, som är kroppens vanligaste aminosyra. Kollagen består till cirka 30 procent av glutamin. Dessutom innehåller benbuljong nästan alla andra aminosyror som kroppen behöver, särskilt arginin, glycin och prolin. Kollagen består till cirka 15 procent av prolin.
– Kollagen, som finns i benbuljong, anses bygga upp kollagenet och brosket i kroppen. Men kollagen är ett protein och tas inte upp i tarmen utan måste först brytas ner i sina beståndsdelar, det vill säga till fria aminosyror. Dessa aminosyror kan tas upp i tarmen och sedan byggas ihop till nytt kollagen. Fördelen med benbuljong är alltså att du får de aminosyror och mineraler som behövs för att bygga kollagen. Men det kan du få även av vegetabilier, berättar Bertil Wosk.

 

Dricker du själv benbuljong?
– Har jag provat benbuljong. Nej, jag äter inte kött. Så vad gör man om man är vegetarian? Finns det vegetabiliska varianter? Javisst!

Mer information från Bertil Wosk om hur man får dessa fördelar genom vegetabilier samt hans recept på vegetarisk benbuljong utan ben hittar du här.

Anna Hallén Buitenhuis, kostrådgivare, författare samt utbildare:
– Våra leder är byggda av leder och om vi bara äter muskler från djuren eller ännu värre, bara äter vegetariskt så finns inget byggmaterial till våra leder. Många har idag diffus ledvärk och/eller för lite brosk som också skapar värk och smärta. Förr åt vi inlagda grisfötter, äkta benbuljong, korv gjord på ”fuledelarna” och även sylta och aladåber och på det viset höll vi våra leder friska och starka.
– Det finns många små delar som behövs för att bygga en led och alla dessa finns i benbuljong om du även har med lite kött på delarna. I sjukvården ges ofta tillskott av glukosamin vilket fungerar till liten del, men glukosamin är bara en av sju olika delar i GAG - som står för glukosaminglukaner - och vi behöver alla för att bygga leden. Här kommer benbuljongen in, den har alla delar som du behöver för att bygga din led.

– Runt 1970-talet bytte vi ut äkta buljong mot buljongtärningar. Vi behöll smaken men tappade bort alla byggstenar.
– Kroppen är mycket stark och tålig så tyvärr tar det lång tid innan den går sönder. Det verkar ta cirka 20-30 år innan kroppen inte längre kan hålla sig frisk. Idag märks bristerna hos väldigt många, vi slutade ju äta kroppens viktiga byggstenar i stort sätt samtidigt, det är nog därför det känns som en ”fluga”.

– Jag startade en FB-grupp 2016 med fokus just gelatin, kollagen och glycin och idag har den knappt 10 000 medlemmar. Så ja, intresset är enormt. Och ja, det fungerar. Byggstenar plus rörelse är nyckeln. Byggstenarna skapar förutsättningen för att kroppen ska kunna laga och rörelsen är ”beställningen” att arbetet ska göras. Bäst är alltid att göra sin egna buljong, men stress skadar också lederna så hinner du inte så välj kollagen som tillskott. Räcker inte din plånbok till för kollagen? Köp vanligt bakgelatin för cirka 19 kronor burken – det är kokt kollagen och fungerar lika bra för dina leder. Dock mer processat och från gris.

 

– Många ser mat som energi då det snarare är byggstenar. En smal kvinna har cirka 80 000 kilokalorier energi på kroppen så det är inte energibrist som är det stora anledningen till att vi äter. Vi äter för att kunna laga, reparera och bygga nytt. Vi äter för att må bra, vara friska och starka. Och vi behöver äta alla byggstenar alla dagar alltid. Tyvärr glöms denna kunskap bort i jakten på detaljer och med fokus bara på ett syfte.

– En annan underbar fördel med äkta buljong/kollagen/gelatin är innehållet av glycin. Glycin är lugnande, kramplösande och en förutsättning för djupsömn. Det betyder att utan buljong/kollagen/gelatin i din vardag så blir det till slut svårt att få en riktigt bra och återhämtande sömn – vilket resulterar i dimhjärna, trötthet, håglöshet och stress. Så benbuljongen är inte bara bra för dina leder – den är även en byggsten för din återhämtning.

– Jag hoppas denna ”trend” är här för att stanna. För alltid.

Dricker du själv benbuljong?
– När det kommer till mig själv gör jag buljongen, ställer den i kylskåpet och fryser in resten i istärningsformar, sedan slänger jag ner några matskedar i stort sätt all mat jag lagar, eller en hemmagjort ”buljongtärning” från frysen.
Jag har fått det bästa och enklaste receptet någonsin av en kompis som jag gärna delar med mig av.

Du hittar Anna Hallén Buitenhuis recept på benbuljong här.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.