Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kopp med guldmjölk uppifrånperspektiv

Foto: Agnes Gällhagen

Därför ska du dricka guldmjölk

Hälsans gyllene krydda. Antiinflammatorisk, antioxidativ och leverrenande.
Här berättar vegomatbloggaren Agnes Gällhagen mer om gurkmeja och om sin högt älskade guldmjölk.

Förutom att ge indiska curryrätter dess kraftigt gula färg används gurkmeja också traditionellt inom ayurvedisk medicin. Gurkmeja har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kommer av den aktiva substansen curcumin.

Förebygger sjukdomar - och renar blodet från gifter
Inom ayurvedan används gurkmeja bland annat för att rena levern, stärka matsmältningen samt för att rena levern, stärka matsmältningen samt mjuka upp ömmande leder. Tack vare curcuminets leverrensande funktioner är gurkmeja effektiv vid förebyggandet av sjukdomar. Ett av leverns syften är nämligen att rena blodet från gifter samt producera galla som hjälper till att transportera och bryta ner ytterligare toxiner i tarmarna. En leverrensning kan bidra till såväl ett starkare immunförsvar, en gladare mage samt friskare hy.
Gurkmeja kan - bland annat - användas i te, smoothies eller i den så kallade guldmjölken.

 

Agnes guldmjölk
Guldmjölk innehåller vanligen ko- eller växtmjölk, vegetabilisk olja, gurkmejapasta samt sötning. Tanken är att kombinera den annars lite bittra gurkmejan med andra läkande livsmedel till en optimalt välgörande, ljuvligt söt och kryddig dryck.
– Jag har valt att göra min guldmjölk på osötad havremjölk, men man kan göra den på nästan vilken mjölk som helst. Havre, mandel och cashewnötter är bra källor till magnesium som kroppen behöver för avslappning och god nattsömn så mjölk från dessa rekommenderar jag varmt.
Hitta Agnes Gällhagens recept på guldmjölk här.

Förbättra upptaget av curcumin med svartpeppar
– Den olja jag använt är ekologisk, kallpressad kokosolja. Den är värmetålig, läkande och himla god att ha i guldmjölken. För att förbättra upptaget av gurkmejans curcumin har jag adderat svartpeppar och för att ge mjölken lite riv har jag tillsatt cayennepeppar. Jag har smaksatt mjölken med vanilj och kardemumma samt sötat den med lite honung.

Läs Kureras intervju med hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala där hon berättar mer om gurkmejans fantastiska egenskaper.

Av Agnes Gällhagen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.