Därför ska du dricka guldmjölk | Kurera.se
Kopp med guldmjölk uppifrånperspektiv

Foto: Agnes Gällhagen

Därför ska du dricka guldmjölk

Hälsans gyllene krydda. Antiinflammatorisk, antioxidativ och leverrenande.
Här berättar vegomatbloggaren Agnes Gällhagen mer om gurkmeja och om sin högt älskade guldmjölk.

Förutom att ge indiska curryrätter dess kraftigt gula färg används gurkmeja också traditionellt inom ayurvedisk medicin. Gurkmeja har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kommer av den aktiva substansen curcumin.

Förebygger sjukdomar - och renar blodet från gifter
Inom ayurvedan används gurkmeja bland annat för att rena levern, stärka matsmältningen samt för att rena levern, stärka matsmältningen samt mjuka upp ömmande leder. Tack vare curcuminets leverrensande funktioner är gurkmeja effektiv vid förebyggandet av sjukdomar. Ett av leverns syften är nämligen att rena blodet från gifter samt producera galla som hjälper till att transportera och bryta ner ytterligare toxiner i tarmarna. En leverrensning kan bidra till såväl ett starkare immunförsvar, en gladare mage samt friskare hy.
Gurkmeja kan - bland annat - användas i te, smoothies eller i den så kallade guldmjölken.

 

Agnes guldmjölk
Guldmjölk innehåller vanligen ko- eller växtmjölk, vegetabilisk olja, gurkmejapasta samt sötning. Tanken är att kombinera den annars lite bittra gurkmejan med andra läkande livsmedel till en optimalt välgörande, ljuvligt söt och kryddig dryck.
– Jag har valt att göra min guldmjölk på osötad havremjölk, men man kan göra den på nästan vilken mjölk som helst. Havre, mandel och cashewnötter är bra källor till magnesium som kroppen behöver för avslappning och god nattsömn så mjölk från dessa rekommenderar jag varmt.
Hitta Agnes Gällhagens recept på guldmjölk här.

Förbättra upptaget av curcumin med svartpeppar
– Den olja jag använt är ekologisk, kallpressad kokosolja. Den är värmetålig, läkande och himla god att ha i guldmjölken. För att förbättra upptaget av gurkmejans curcumin har jag adderat svartpeppar och för att ge mjölken lite riv har jag tillsatt cayennepeppar. Jag har smaksatt mjölken med vanilj och kardemumma samt sötat den med lite honung.

Läs Kureras intervju med hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala där hon berättar mer om gurkmejans fantastiska egenskaper.

Av Agnes Gällhagen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom.