kombucha

Därför ska du dricka kombucha – 6 hälsofördelar

Fakta

Så här beskriver Kureras bloggare Mia Tjärnlund kombucha:

"Kombucha är ett slags fermenterat te som smakar ungefär som lätt kolsyrat iste. Det är ursprungligen en traditionell asiatisk dryck, men på senare tid har västvärlden fått upp ögonen för drycken på grund av alla dess hälsofrämjande egenskaper. Drycken bryggs på en svamp och genomgår en jäsningsprocess med hjälp av den mjölksyrakultur som uppstår. Under processen bildas nyttiga bakterier, vitaminer, antioxidanter och enzymer som tillsammans gör magi i kroppen. Det verkar lugnande på mage och matsmältning, hjälper kroppen att spjälka näring och skyddar cellerna från fria radikaler, vilket utöver välmående också ger synbar effekt på hud, hår, naglar och så vidare. Eftersom det inte upphettas under framställningen är dessutom alla näringsämnen helt bevarade."

Läs hela hennes inlägg här: Så gör du din egen hemmagjorda kombucha

Har du fastnat för kombucha? Om inte kan vi kanske få förklara för dig varför 2017 är året då du ska göra denna tusenåriga dryck till en del av din vardag.

Kumbucha har blivit något av en trenddryck senaste åren. Många faller för den speciella smaken medan andra använder den för att skapa balans i mag- och tarmsystemet. Oavsett av vilken anledning man har för att dricka kombucha bidrar den med en mängd hälsofördelar i din kropp.

► Läs också: Två recept på smaksatt kombucha

 

Fermenterad dryck full av nyttiga bakterier
Historiskt har kombucha druckits i Asien i över tvåtusen år och den har länge uppskattats för sina välgörande effekter. Så vad är det då? Jo, kombucha är en jäst dryck gjord på te och sötning (som rörsocker, frukt eller honung) och används som så kallat “functional food” – ett funktionellt livsmedel.

Grunden är den jästsvamp som startar jäsningsprocessen när den kommer i kontakt med sötningen. Den innehåller inte bara jäst utan även kolonier av goda bakterier.
När kombuchan jäst klart så är den naturligt lätt kolsyrad och innehåller B-vitaminer, enzymer, probiotika och vinäger.

► Läs också: Expertpanelen – Hur gör man egen kombucha?

6 hälsofördelar med kombucha

 

1. Detoxeffekten
Kombucha är kraftfullt detoxande. Det har i studier visat sig kunna skydda levercellerna från skadliga verkningar av toxiner. Forskarna tror att effekten kommer av kombuchans antioxidanta aktivitet.

2. Matsmältningen
Just denna starkt antioxidanta effekt gör att kombuchan kan neutralisera skadliga fria radikaler som kan störa matsmältningssystemet. Drycken innehåller dessutom stora mängder välgörande enzymer och probiotika vilket är välkända välgörare för matsmältning och mag- och tarmhälsan.
Användare har upplevt lindring av magkatarr, läckande tarm, halsbränna och candida. Det kan vara bra att veta att magproblem ibland blir sämre innan de blir bättre, precis samma effekt kan upplevas i början vid intag av kombucha. Ge inte upp, det blir (oftast) bättre!

3. Energin
Det naturliga innehållet av järn och B-vitaminer kan hjälpa till att bekämpa trötthet och utmattning. Det förbättrade järnvärdet bidrar till bättre syresättning. Det i sin tur stimulerar energiproduktionen på cellnivå.

► Läs också: Recept på raw kombucha

4. Immunförsvaret
Kombinationen av antioxidanter, c-vitamin och probiotika gör kombucha till en naturlig booster för immunförsvaret.

5. Lederna
Kombucha är laddat med glukosaminer som naturligt ökar produktionen av hyaluronsyra. Detta förbättrar bevarandet av kollagenet och kan lindra smärta från artros. Förutom stöd för lederna bidrar en förbättrad kollagenstatus till att minska uppkomsten av rynkor och ålderstecken på huden.

6. Viktnedgången
En studie utförd 2005 indikerade att kombucha kan förbättra ämnesomsättningen och begränsa fettinlagringen. Även om det behövs fler studier innan resultaten kan bekräftas är det ett rimligt resonemang att kombucha kan stödja viktminskning eftersom det har ett högt innehåll av ättiksyra (likt äppelcidervinäger) och polyfenoler, som båda har visat sig bidra till att öka viktminskning.

Av: Therese Hagberg

Källa: Wisemindhealthybody.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Så här beskriver Kureras bloggare Mia Tjärnlund kombucha:

"Kombucha är ett slags fermenterat te som smakar ungefär som lätt kolsyrat iste. Det är ursprungligen en traditionell asiatisk dryck, men på senare tid har västvärlden fått upp ögonen för drycken på grund av alla dess hälsofrämjande egenskaper. Drycken bryggs på en svamp och genomgår en jäsningsprocess med hjälp av den mjölksyrakultur som uppstår. Under processen bildas nyttiga bakterier, vitaminer, antioxidanter och enzymer som tillsammans gör magi i kroppen. Det verkar lugnande på mage och matsmältning, hjälper kroppen att spjälka näring och skyddar cellerna från fria radikaler, vilket utöver välmående också ger synbar effekt på hud, hår, naglar och så vidare. Eftersom det inte upphettas under framställningen är dessutom alla näringsämnen helt bevarade."

Läs hela hennes inlägg här: Så gör du din egen hemmagjorda kombucha

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.