Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

Fakta

Svenska gårdar har 44 procent lägre utsläpp av växthusgas per kilo mjölk jämfört med världsgenomsnittet.

Här hamnar mjölken:
27 procent drickmjölk
27 procent mjölkpulver
25 procent ost
8 procent syrade produkter som fil, yoghurt och crème fraiche
4 procent grädde
9 procent övrigt

Svensk mjölk
All drickmjölk i svenska affärer är från svenska gårdar. Gäller augusti 2015.
Kolla vad som gäller för andra mjölkprodukter som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg här.
Källa: Landbrukarnas riksförbund (LRF)

Vi på Kurera har skrivit en del om mjölk. Ofta ur ett lite alternativt perspektiv och med en vinkel som sällan gynnar mejeribranschen, snarare tvärtom.
Nu vill vi däremot ta tillfället i akt och slå ett slag för svensk mjölk – och berätta varför det är viktigt att stötta just svenska mjölkbönder. 

I juni i år fanns det 4 246 verksamma mjölkbönder i Sverige. I dag finns bara 4 197 mjölkbönder kvar. Redan i morgon kommer Sverige att vara ytterligare en mjölkbönde fattigare.
Det råder just nu en mjölkkris i vårt land och varje vecka får flera mjölkbönder i Sverige lägga ner sina verksamheter.

► Läs också: Ger mjölk starka ben?

 

Stötta mjölkbönderna – ett initiativ av LRF
Det är dags att ta ställning för en livskraftig landsbygd och börja stötta Sveriges mjölkbönder. Det menar organisationen LRF, som har startat kampanjen #mjölkupproret för att uppmärksamma oss på vikten av att stötta svensk mjölkproduktion. Läs mer på mjölkupproret.se.

Handlar om mer än bara mjölk
Men svensk mjölk handlar inte bara om mjölk – eller huruvida den är nyttig eller ej. Det handlar om svenskt, närproducerat, miljövänligt, värnande om historia och arbetstillfällen, om en levande landsbygd med en rik flora och fauna. Och om så mycket mer.
Så tycka vad man vill om mjölkprodukter men faktum kvarstår. Fortsätter utvecklingen kommer det att innebära många negativa konsekvenser.

► Läs också: Frukt och grönt minskar risk för frakturer

7 risker med att förlora Sveriges mjölkbönder

(– eller 7 anledningar till att köpa svensk mjölk)

1. Hotad flora och fauna 
Våra öppna landskap skulle växa igen, vilket innebär att flora och fauna hotas och kulturhistoriska värden försvinner.

2. Ökad arbetslöshet
Det skulle försvinna ytterligare arbetstillfällen från landsbygden. Det är inte bara bönderna skulle bli arbetslösa utan även flertalet andra grupper som är beroende av mjölkproduktion, till exempel veterinärer, mjölkbilschaufförer, mejeriarbetare, seminörer med flera.

3. Brist på svensk mjölk
Konsument skulle inte längre kunna köpa svenska mjölkprodukter i affärerna utan behöva nöja sig med importerade produkter som vi inte har någon kontroll över.

4. Brist på svenskt kött
Det skulle även bli brist på svenskt kött i affärerna.

5. Mer antibiotika i våra livsmedel
Det skulle innebära att importen av livsmedel från djur som behandlas med betydligt mer antibiotika ökar.

6. Tappa kontrollen över hur djuren behandlas 
Sverige skulle bli beroende av import från länder där vi inte kan påverka hur djuren har det.

7. En massa annat…
Det skulle få många effekter för landsbygden. Bland annat för spannmålsodlarna eftersom de behöver mjölkbönderna för att sälja spannmål som foder till korna.

► Läs också: 5 knep som stärker skelettet!

Hur vet man om en mjölkprodukt är svensk?

Ja, att veta vilka mjölkprodukter som är tillverkade på svensk mjölk är inte alltid helt lätt att veta. Därför har LRF satt ihop en köpguide där du kan se vilka mjölkprodukter som är svenskproducerade.
Tidigare var det väldigt svårt att veta om mjölkpaketet man höll i handen var svenskproducerad eller inte. Då fick man, genom egen research, veta att mjölk med röd kossa garanterade svensk mjölk medan annan mjölk kunde komma från exempelvis Danmark (där GMO-foder till korna kan användas). Och så vidare.

Ha “svensk-guiden”  i mobilen när du handlar
Idag är det – gällande just drickmjölk – lite enklare. Enligt LRF ska all drickmjölk i svenska affärer komma från svenska gårdar. Den infon gäller i alla fall för augusti 2015.
När det gäller andra produkter, som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg till exempel, skiljer det sig däremot från fall till fall.
Informationen med just röd ko på förpackningen ska dock fortsatt garantera att produkten är svenskproducerad och innehåller 100 procent svensk färsk mjölk. I övrigt kan man alltså inte vara säker.

Så för att veta säkert, se till att spara köpguiden i mobilen så har du den alltid med dig när du handlar. Du kan ladda ner köpguiden här.

GMO-mjölk
Kureras bloggare Mia Hagenmalm har skrivit mycket om mjölk, framför allt ur ett GMO-perspektiv.
Läs några av hennes inlägg här:


Av Isabelle G Hedander


Fakta

Svenska gårdar har 44 procent lägre utsläpp av växthusgas per kilo mjölk jämfört med världsgenomsnittet.

Här hamnar mjölken:
27 procent drickmjölk
27 procent mjölkpulver
25 procent ost
8 procent syrade produkter som fil, yoghurt och crème fraiche
4 procent grädde
9 procent övrigt

Svensk mjölk
All drickmjölk i svenska affärer är från svenska gårdar. Gäller augusti 2015.
Kolla vad som gäller för andra mjölkprodukter som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg här.
Källa: Landbrukarnas riksförbund (LRF)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.