Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

Fakta

Svenska gårdar har 44 procent lägre utsläpp av växthusgas per kilo mjölk jämfört med världsgenomsnittet.

Här hamnar mjölken:
27 procent drickmjölk
27 procent mjölkpulver
25 procent ost
8 procent syrade produkter som fil, yoghurt och crème fraiche
4 procent grädde
9 procent övrigt

Svensk mjölk
All drickmjölk i svenska affärer är från svenska gårdar. Gäller augusti 2015.
Kolla vad som gäller för andra mjölkprodukter som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg här.
Källa: Landbrukarnas riksförbund (LRF)

Vi på Kurera har skrivit en del om mjölk. Ofta ur ett lite alternativt perspektiv och med en vinkel som sällan gynnar mejeribranschen, snarare tvärtom.
Nu vill vi däremot ta tillfället i akt och slå ett slag för svensk mjölk – och berätta varför det är viktigt att stötta just svenska mjölkbönder. 

I juni i år fanns det 4 246 verksamma mjölkbönder i Sverige. I dag finns bara 4 197 mjölkbönder kvar. Redan i morgon kommer Sverige att vara ytterligare en mjölkbönde fattigare.
Det råder just nu en mjölkkris i vårt land och varje vecka får flera mjölkbönder i Sverige lägga ner sina verksamheter.

► Läs också: Ger mjölk starka ben?

 

Stötta mjölkbönderna – ett initiativ av LRF
Det är dags att ta ställning för en livskraftig landsbygd och börja stötta Sveriges mjölkbönder. Det menar organisationen LRF, som har startat kampanjen #mjölkupproret för att uppmärksamma oss på vikten av att stötta svensk mjölkproduktion. Läs mer på mjölkupproret.se.

Handlar om mer än bara mjölk
Men svensk mjölk handlar inte bara om mjölk – eller huruvida den är nyttig eller ej. Det handlar om svenskt, närproducerat, miljövänligt, värnande om historia och arbetstillfällen, om en levande landsbygd med en rik flora och fauna. Och om så mycket mer.
Så tycka vad man vill om mjölkprodukter men faktum kvarstår. Fortsätter utvecklingen kommer det att innebära många negativa konsekvenser.

► Läs också: Frukt och grönt minskar risk för frakturer

7 risker med att förlora Sveriges mjölkbönder

(– eller 7 anledningar till att köpa svensk mjölk)

1. Hotad flora och fauna 
Våra öppna landskap skulle växa igen, vilket innebär att flora och fauna hotas och kulturhistoriska värden försvinner.

2. Ökad arbetslöshet
Det skulle försvinna ytterligare arbetstillfällen från landsbygden. Det är inte bara bönderna skulle bli arbetslösa utan även flertalet andra grupper som är beroende av mjölkproduktion, till exempel veterinärer, mjölkbilschaufförer, mejeriarbetare, seminörer med flera.

3. Brist på svensk mjölk
Konsument skulle inte längre kunna köpa svenska mjölkprodukter i affärerna utan behöva nöja sig med importerade produkter som vi inte har någon kontroll över.

4. Brist på svenskt kött
Det skulle även bli brist på svenskt kött i affärerna.

5. Mer antibiotika i våra livsmedel
Det skulle innebära att importen av livsmedel från djur som behandlas med betydligt mer antibiotika ökar.

6. Tappa kontrollen över hur djuren behandlas 
Sverige skulle bli beroende av import från länder där vi inte kan påverka hur djuren har det.

7. En massa annat…
Det skulle få många effekter för landsbygden. Bland annat för spannmålsodlarna eftersom de behöver mjölkbönderna för att sälja spannmål som foder till korna.

► Läs också: 5 knep som stärker skelettet!

Hur vet man om en mjölkprodukt är svensk?

Ja, att veta vilka mjölkprodukter som är tillverkade på svensk mjölk är inte alltid helt lätt att veta. Därför har LRF satt ihop en köpguide där du kan se vilka mjölkprodukter som är svenskproducerade.
Tidigare var det väldigt svårt att veta om mjölkpaketet man höll i handen var svenskproducerad eller inte. Då fick man, genom egen research, veta att mjölk med röd kossa garanterade svensk mjölk medan annan mjölk kunde komma från exempelvis Danmark (där GMO-foder till korna kan användas). Och så vidare.

Ha ”svensk-guiden”  i mobilen när du handlar
Idag är det – gällande just drickmjölk – lite enklare. Enligt LRF ska all drickmjölk i svenska affärer komma från svenska gårdar. Den infon gäller i alla fall för augusti 2015.
När det gäller andra produkter, som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg till exempel, skiljer det sig däremot från fall till fall.
Informationen med just röd ko på förpackningen ska dock fortsatt garantera att produkten är svenskproducerad och innehåller 100 procent svensk färsk mjölk. I övrigt kan man alltså inte vara säker.

Så för att veta säkert, se till att spara köpguiden i mobilen så har du den alltid med dig när du handlar. Du kan ladda ner köpguiden här.

GMO-mjölk
Kureras bloggare Mia Hagenmalm har skrivit mycket om mjölk, framför allt ur ett GMO-perspektiv.
Läs några av hennes inlägg här:


Av Isabelle G Hedander

Fakta

Svenska gårdar har 44 procent lägre utsläpp av växthusgas per kilo mjölk jämfört med världsgenomsnittet.

Här hamnar mjölken:
27 procent drickmjölk
27 procent mjölkpulver
25 procent ost
8 procent syrade produkter som fil, yoghurt och crème fraiche
4 procent grädde
9 procent övrigt

Svensk mjölk
All drickmjölk i svenska affärer är från svenska gårdar. Gäller augusti 2015.
Kolla vad som gäller för andra mjölkprodukter som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg här.
Källa: Landbrukarnas riksförbund (LRF)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.