Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

Fakta

Svenska gårdar har 44 procent lägre utsläpp av växthusgas per kilo mjölk jämfört med världsgenomsnittet.

Här hamnar mjölken:
27 procent drickmjölk
27 procent mjölkpulver
25 procent ost
8 procent syrade produkter som fil, yoghurt och crème fraiche
4 procent grädde
9 procent övrigt

Svensk mjölk
All drickmjölk i svenska affärer är från svenska gårdar. Gäller augusti 2015.
Kolla vad som gäller för andra mjölkprodukter som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg här.
Källa: Landbrukarnas riksförbund (LRF)

Vi på Kurera har skrivit en del om mjölk. Ofta ur ett lite alternativt perspektiv och med en vinkel som sällan gynnar mejeribranschen, snarare tvärtom.
Nu vill vi däremot ta tillfället i akt och slå ett slag för svensk mjölk – och berätta varför det är viktigt att stötta just svenska mjölkbönder. 

I juni i år fanns det 4 246 verksamma mjölkbönder i Sverige. I dag finns bara 4 197 mjölkbönder kvar. Redan i morgon kommer Sverige att vara ytterligare en mjölkbönde fattigare.
Det råder just nu en mjölkkris i vårt land och varje vecka får flera mjölkbönder i Sverige lägga ner sina verksamheter.

► Läs också: Ger mjölk starka ben?

Stötta mjölkbönderna - ett initiativ av LRF
Det är dags att ta ställning för en livskraftig landsbygd och börja stötta Sveriges mjölkbönder. Det menar organisationen LRF, som har startat kampanjen #mjölkupproret för att uppmärksamma oss på vikten av att stötta svensk mjölkproduktion. Läs mer på mjölkupproret.se.

 

Handlar om mer än bara mjölk
Men svensk mjölk handlar inte bara om mjölk - eller huruvida den är nyttig eller ej. Det handlar om svenskt, närproducerat, miljövänligt, värnande om historia och arbetstillfällen, om en levande landsbygd med en rik flora och fauna. Och om så mycket mer.
Så tycka vad man vill om mjölkprodukter men faktum kvarstår. Fortsätter utvecklingen kommer det att innebära många negativa konsekvenser.

► Läs också: Frukt och grönt minskar risk för frakturer

7 risker med att förlora Sveriges mjölkbönder

(– eller 7 anledningar till att köpa svensk mjölk)

1. Hotad flora och fauna 
Våra öppna landskap skulle växa igen, vilket innebär att flora och fauna hotas och kulturhistoriska värden försvinner.

2. Ökad arbetslöshet
Det skulle försvinna ytterligare arbetstillfällen från landsbygden. Det är inte bara bönderna skulle bli arbetslösa utan även flertalet andra grupper som är beroende av mjölkproduktion, till exempel veterinärer, mjölkbilschaufförer, mejeriarbetare, seminörer med flera.

3. Brist på svensk mjölk
Konsument skulle inte längre kunna köpa svenska mjölkprodukter i affärerna utan behöva nöja sig med importerade produkter som vi inte har någon kontroll över.

 

4. Brist på svenskt kött
Det skulle även bli brist på svenskt kött i affärerna.

5. Mer antibiotika i våra livsmedel
Det skulle innebära att importen av livsmedel från djur som behandlas med betydligt mer antibiotika ökar.

6. Tappa kontrollen över hur djuren behandlas 
Sverige skulle bli beroende av import från länder där vi inte kan påverka hur djuren har det.

7. En massa annat...
Det skulle få många effekter för landsbygden. Bland annat för spannmålsodlarna eftersom de behöver mjölkbönderna för att sälja spannmål som foder till korna.

► Läs också: 5 knep som stärker skelettet!

Hur vet man om en mjölkprodukt är svensk?

Ja, att veta vilka mjölkprodukter som är tillverkade på svensk mjölk är inte alltid helt lätt att veta. Därför har LRF satt ihop en köpguide där du kan se vilka mjölkprodukter som är svenskproducerade.
Tidigare var det väldigt svårt att veta om mjölkpaketet man höll i handen var svenskproducerad eller inte. Då fick man, genom egen research, veta att mjölk med röd kossa garanterade svensk mjölk medan annan mjölk kunde komma från exempelvis Danmark (där GMO-foder till korna kan användas). Och så vidare.

Ha "svensk-guiden"  i mobilen när du handlar
Idag är det - gällande just drickmjölk - lite enklare. Enligt LRF ska all drickmjölk i svenska affärer komma från svenska gårdar. Den infon gäller i alla fall för augusti 2015.
När det gäller andra produkter, som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg till exempel, skiljer det sig däremot från fall till fall.
Informationen med just röd ko på förpackningen ska dock fortsatt garantera att produkten är svenskproducerad och innehåller 100 procent svensk färsk mjölk. I övrigt kan man alltså inte vara säker.

 

Så för att veta säkert, se till att spara köpguiden i mobilen så har du den alltid med dig när du handlar. Du kan ladda ner köpguiden här.

GMO-mjölk
Kureras bloggare Mia Hagenmalm har skrivit mycket om mjölk, framför allt ur ett GMO-perspektiv.
Läs några av hennes inlägg här:


Av Isabelle G Hedander


Fakta

Svenska gårdar har 44 procent lägre utsläpp av växthusgas per kilo mjölk jämfört med världsgenomsnittet.

Här hamnar mjölken:
27 procent drickmjölk
27 procent mjölkpulver
25 procent ost
8 procent syrade produkter som fil, yoghurt och crème fraiche
4 procent grädde
9 procent övrigt

Svensk mjölk
All drickmjölk i svenska affärer är från svenska gårdar. Gäller augusti 2015.
Kolla vad som gäller för andra mjölkprodukter som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg här.
Källa: Landbrukarnas riksförbund (LRF)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

 

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.