Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Därför ska du inte äta ägg i påsk!

Fakta

Camilla Björkbom har suttit i Djurens Rätts förbundsstyrelse sedan 2010.
Hennes egen väg till att engagera sig i organisationen gick via en häst vid namn Helge. Hon satt i ridbyxor och åt hamburgare när hon tänkte att det var konstigt att hon ena stunden ryktade och älskade hästen Helge för att i nästa stund äta ett annat djur. Hon visste det inte då men det var kanske den enskilt viktigaste tanke hon tänkt, menar hon. När hon bestämde sig för att sluta äta djur gjorde hon en förändring som spar 500 djurliv per år, har hon senare insett.

Djurens Rätt bildades för 130 år sedan och är idag en folkrörelse som arbetar för alla djurs rättigheter. De arbetar för att förmedla ett budskap som upplevs som radikalt men som de anser borde vara självklart: respekten för andra levande varelser.
De menar att frågan om människans behandling av djuren är en av dagens viktigaste etiska frågor.

I Sverige äter vi cirka 64 miljoner ägg – enbart under påskveckan. Men det är inte många som känner till hur äggindustrin verkligen ser ut eller vad den innebär för djuren. Få vet till exempel att tuppar dödas direkt vid födseln eller att många hönor ofta plågas oerhört under sina liv och i samband med slakt får sina huvuden nerdoppade i strömförande vattenbad.
Det är dags att tänka om – och sluta förknippa påsken med att äta ägg. 

Det menar Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom och berättar mer om den svenska äggindustrin i ett inlägg på Kurera debatt.

Påsken väntar runt hörnet och konsumtionen av ägg fördubblas under påskveckan. Det konsumeras cirka 4000 ton ägg, vilket motsvarar cirka 64 miljoner ägg –  enbart under påskveckan. Sammanlagt äter en person i Sverige cirka 222 ägg per år (1). Men – det är än idag inte många som känner till hur den svenska äggindustrin ser ut och vad den innebär för djuren.
Frågan är: vill du veta? Ja, om du kallar dig en medveten konsument borde du åtminstone läsa den här texten.

Det är dags att tänka om
Tillhör du dem som tror att några hönor krafsar runt på gräset på grannens bondgård? Då är det dags att tänka om. Äggindustrin är idag ett storskaligt djurutnyttjande med många mörka sidor. Vill du vara en medveten konsument som bryr dig om djuren gör du klokast i att helt välja bort äggen från påskbordet. Låt mig berätta lite om hönornas historia och hur deras liv ser ut idag.

Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt

Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt

 

Hönor har starka sociala band till varandra
Dagens tamhöns härstammar från djungelhönan som ursprungligen kommer från Sydostasien. Där lever hönsen i en flock som består av cirka 4–30 individer, individerna i flocken har starka sociala band till varandra. På natten sover de uppflugna på trädgrenar för att undvika rovdjur. Omkring 60 procent av sin tid spenderas med att krafsa och sprätta i marken, ett beteende som visat sig vara väldigt viktigt för hönsen. I en studie fick hönor “jobba” för att komma åt olika resurser som exempelvis mat, vatten eller en strötäckt yta och att få krafsa på ströytan var någonting hönorna jobbade hårt för. Det understryker hur viktigt det här beteendet är för dem.

► Läs också: Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer

Viktigare att hitta en bra plats att värpa på än att äta
Det har observerats att djungelhönsen också, som många andra fåglar, njuter av att rengöra sin fjäderdräkt genom att rulla sig i sand, det som kallas för att sandbada. Hönorna spenderar också mycket tid med att hitta en bra plats att värpa. Studier har visat att hönor anstränger sig mer för att hitta en bra plats att värpa på än att äta, trots flera timmar utan mat. Hönor är, som alla individer, unika och har olika kriterier när de letar efter en plats att bygga sitt rede.

Tillbringar sina liv i bur och manipuleras att ständigt vara i ett äggläggande stadium
För mindre än 100 år sedan levde hönorna i Sverige någorlunda fritt och i små flockar. Det ansågs både självklart och nödvändigt att hönorna hade tillgång till tuppar, sittpinnar, grönbete, sandbad och värpreden. De fick i regel också en varierat kost som givetvis är viktigt för alla allätare. Ägg lade hönorna under en viss period av året. Så hur se äggindustrin ut i dagens Sverige då?
Verkligheten i dagens svenska äggindustri skiljer sig markant från detta. De flesta av de drygt 7,5 miljoner hönor som idag lever i Sverige tillbringar hela sina liv i burar eller frigående inomhus i stora hallar med tusentals andra individer med mycket små möjligheter att få utlopp för sitt naturliga beteende. Bland annat utsätts de för strikta ljusprogram för att styra hönornas biologi och få dem att ständigt befinna sig i ett äggläggande stadium.

► Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Lever sina liv på en yta stor som ett A4-ark
De burar som är tillåtna i Sverige innehåller så kallad inredning som ska fungera som sandbad, rede och sittpinnar. Det får vara högst 16 hönor i en sådan bur och ytan per höna är knappt ett A4-ark. Det begränsade utrymmet gör att fåglarna inte kan sträcka på benen och vingarna. Det finns bara ett "rede", med gallergolv och utan bäddmaterial, som alla hönor i buren ska samsas om.

 

Bidrar till onormala beteenden som fjäderplockning, hackning och kannibalism 
Sittpinnarna är för nära golvet för att fungera som en upphöjd sovplats där hönorna kan känna sig trygga. Den största delen av hönorna hålls “frigående” inomhus i grupper på tusentals hönor. De stora gruppstorlekarna innebär att hönorna utsätts för en social situation som de inte är anpassade för.
Ett allvarligt problem i stora grupper är att onormala beteenden som till exempel fjäderplockning och hackning börjar att äga rum - och om fjäderplockning, hackning eller kannibalism utbryter sprider sig beteendet snabbt och många individer kan bli utsatta. Det kan bli hög ammoniakhalt och dålig luftkvalitet i de stora hallarna.

► Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

Tuppar dödas direkt efter att de kläckts
Hälften av alla kycklingar som kläcks inom äggindustrin är tuppar. Vad händer med dem? Eftersom de inte lägger ägg dödas de direkt efter att de kläckts. Ungefär 15 000 nykläckta tuppkycklingar dödas varje dag bara i Sverige. Hönorna dödas när de är cirka 1,5 år gamla. Då anses de inte längre lönsamma i produktionen.

...och hönorna får 1,5 år senare huvudet nerdoppat i ett strömförande vattenbad eller gasas ihjäl 
Drygt hälften av hönorna dödas på slakteri, efter en ofta lång transport utan mat och vatten. Under 2015 självdog 10 514 hönor i samband med transport till slakt. På slakteriet bedövas hönorna genom att hängas upp i benen vid fullt medvetande och sedan få huvudet nerdoppat i ett strömförande vattenbad. Efter det skärs halsen upp. De hönor som inte dödas på slakteri dödas genom att gasas ihjäl på gården. Detta innebär ett omfattande lidande vid själva gasningen, då hönorna kippar efter luft och blir gradvis medvetslösa under en timmes gasfyllning av stallet. Ett annat alternativ är att uttjänta värphöns gasas ihjäl i ett mobilt slakteri, "Chickpulp", som sedan maler ner de döda hönsen till minkfoder.

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Men ekologiska ägg då? Samma sak där
Ungefär 16 procent av hönorna i Sverige finns inom den ekologiska äggindustrin. Förhållanderna inom den ekologiska äggindustrin ser ganska lika ut som den konventionella. Hönorna hålls i stallar med stora grupper på upp till 3 000 djur, men de ska ges tillgång till en gräsbevuxen rasthage utomhus under sommarhalvåret. De får vara högst sex hönor per kvadratmeter istället för nio. Det är samma högproducerande raser, samma slaktmetoder och samma kläckerier där tuppkycklingarna dödas som används även inom ekologisk äggproduktion.

 

► Läs också: Fyll påskägget med nyttigare godis

Du som konsument har största makten: Välj bort ägg!
Som konsument har du makten att påverka, välj bort äggen! Tre av fyra ägg som värps av hönor i Sverige säljs som hela ägg till konsumenter. Resten går till restauranger och storkök, eller till produktindustrin.
Eftersom butikskedjorna är länken mellan äggindustrin och konsumenten kan din konsumtion göra stor skillnad. Som med det mesta går det utmärkt att ersätta ägg och äggprodukter med annat. Hitta äggfria påskrecept på vegokoll.se/recept.

Av Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt

Källor:
1. Pressmeddelande Svensk ägg, 2016-03-15
För resterande källor hänvisas till Djurens Rätts rapport: Hönan eller ägget (2009) som du kan ladda här samt via Djurens Rätts webb.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Camilla Björkbom har suttit i Djurens Rätts förbundsstyrelse sedan 2010.
Hennes egen väg till att engagera sig i organisationen gick via en häst vid namn Helge. Hon satt i ridbyxor och åt hamburgare när hon tänkte att det var konstigt att hon ena stunden ryktade och älskade hästen Helge för att i nästa stund äta ett annat djur. Hon visste det inte då men det var kanske den enskilt viktigaste tanke hon tänkt, menar hon. När hon bestämde sig för att sluta äta djur gjorde hon en förändring som spar 500 djurliv per år, har hon senare insett.

Djurens Rätt bildades för 130 år sedan och är idag en folkrörelse som arbetar för alla djurs rättigheter. De arbetar för att förmedla ett budskap som upplevs som radikalt men som de anser borde vara självklart: respekten för andra levande varelser.
De menar att frågan om människans behandling av djuren är en av dagens viktigaste etiska frågor.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!

 

Kvinna på ett berg

”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Kurera debatt

Plötsligt står du där och förstår inte vad som händer: Viktförändringar, nedstämdhet, sömnrubbning, stelhet, ont i kroppen och sämre träningsresultat. Precis så är det för många kvinnor. Klimakteriet drabbar oss plötsligt och många saknar kunskap om denna helt naturliga livsfas. Vi behöver prata ännu mer om hormoner, hälsan, kosten och träningen. Det skriver Christina Sundequist som är personlig tränare, föreläsare, certifierad kostrådgivare och hälsocoach i ett debattinlägg.

kvinna i bil

Äntligen slipper Hanna migrän!

Naturlig hälsa

Hanna Öhlanders migränanfall var så svåra att det enda som hjälpte var vila i ett mörkt rum. Och anfallen kom ofta – fem till sex gånger i veckan. Ingen av de receptbelagda mediciner hon fick utskrivna hjälpte, men för ett halvår sedan började Hanna med ett växtbaserat läkemedel med läkeörten mattram. Effekten kom direkt. Hon får fortfarande migrän ibland – men nu ett milt anfall en gång månaden.

Blandade grönsaker i en låda och på ett bord

4 skäl att välja eko för klimatet

Eko/miljö

Under "Eko-september" bjuder ekobönder över hela landet in till "öppen gård”, och i butikerna kampanjas det för ekologiska varor under hela månaden. Och eftersom jordbruket står för en stor andel av alla växthusgaser finns det flera goda skäl att välja eko, här är fyra!