Därför ska du inte fatta viktiga beslut när du är hungrig

När vi är hungriga utsöndras ett hormon som heter ghrelin. Hormonet har en negativ påverkan på våra beslut och kan ge impulser att göra saker som vi sedan ångrar. Fatta därför inga viktiga beslut när du är hungrig.

Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har tittat på råttors beteende när de är hungriga.
En av forskaren i studien, Karolina Skibicka, berättar att det är första gången som de kunnat visa att en hormonökning, som inträffar före måltider eller vid fasta, påverkar hjärnan att handla impulsivt och också påverkar förmågan att fatta rationella beslut.

 

Läs också: Experten: ”Hälsa börjar i magen!”

Impulser och impulskontroll är komplext
Studien visade bland annat att råttorna hade svårt att motstå en smörgås innan maten även fast det snart var dags för middag, precis som människor har.
När vi känner hunger beror det på att ghrelin producerats i magsäcken. Impulser och impulskontroll är komplext och svårt. Det kan delas upp i en impulsiv handling som betyder att man inte klarar av att stå emot en motorisk respons och impulsiva val, det vill säga när man baserar sitt val på ett beslut.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Svårt fatta bra beslut när man är hungrig
Forskarna såg att råttorna kunde tränas att få en omedelbar belöning i form av socker eller att vänta på belöning och ta den vid en given signal.
Till exempel så kan råttorna tränas att vid ett speciellt ljud eller ljus utföra en handling som sen ger belöning.
De råttor som injicerades med ghrelin, vilket gör att de känner ett omedelbart behov av att äta, hade en benägenhet att vilja äta med en gång istället för att vänta. Detta trots att den impulsiva handlingen ledde till att de inte fick sin belöning.

Läs också: Ny svensk studie: Bönor kan motverka övervikt

 

Brist på mat kan ge impulsivt beteende
Den som har förmågan att skjuta upp sin tillfredsställelse och vänta på belöningen som innebär flera kakor istället för en kaka kan kontrollera sitt val baserat på rationella beslut.
Forskarna såg att ju mer ghrelin råttorna fick desto sämre var de på att vänta på belöningen. När sedan forskarna begränsade ghrelinet minskade deras impulsiva beteende till hälften.
Även bristen på mat som gör att ghrelin ökar skapade ett större impulsivt beteende.
Just impulsivitet är ett drag som utmärker de personer som har beteendestörningar och neuropsykiatriska störningar som OCD (tvångssyndrom), ADHD, drogmissbruk och ätstörningar.

Läs också: Sötsakerna gör dig hungrigare

Genetiska förändringar i hjärnan
Förhöjda ghrelinnivåer under en längre period orsakar genetiska förändringar i hjärnan som är kopplade till impulsivitet.
När råttorna fick ghrelin orsakade det samma typ av förändringar i dopaminrelaterade gener och enzymer som syns hos dem med ADHD och OCD.
Resultatet av studien kan komma att bli användbart i behandlingen av psykiska störningar, vid alkoholberoende och av dem som lider av en ätstörningsproblematik.
Artikeln The Stomach-Derived Hormone Ghrelin Increases Impulsive Behavior publicerades i den vetenskapliga tidskriften Neuropsychopharmacology.

Källa: Sahlgrenska akademin

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

 

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.