Annons
Annons

Därför ska du inte fatta viktiga beslut när du är hungrig

När vi är hungriga utsöndras ett hormon som heter ghrelin. Hormonet har en negativ påverkan på våra beslut och kan ge impulser att göra saker som vi sedan ångrar. Fatta därför inga viktiga beslut när du är hungrig.

Redaktionen

6 augusti, 2016
Därför ska du inte fatta viktiga beslut när du är hungrig
Dela inlägget

När vi är hungriga utsöndras ett hormon som heter ghrelin. Hormonet har en negativ påverkan på våra beslut och kan ge impulser att göra saker som vi sedan ångrar. Fatta därför inga viktiga beslut när du är hungrig.

Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har tittat på råttors beteende när de är hungriga.
En av forskaren i studien, Karolina Skibicka, berättar att det är första gången som de kunnat visa att en hormonökning, som inträffar före måltider eller vid fasta, påverkar hjärnan att handla impulsivt och också påverkar förmågan att fatta rationella beslut.

Läs också: Experten: ”Hälsa börjar i magen!”

Impulser och impulskontroll är komplext
Studien visade bland annat att råttorna hade svårt att motstå en smörgås innan maten även fast det snart var dags för middag, precis som människor har.
När vi känner hunger beror det på att ghrelin producerats i magsäcken. Impulser och impulskontroll är komplext och svårt. Det kan delas upp i en impulsiv handling som betyder att man inte klarar av att stå emot en motorisk respons och impulsiva val, det vill säga när man baserar sitt val på ett beslut.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Svårt fatta bra beslut när man är hungrig
Forskarna såg att råttorna kunde tränas att få en omedelbar belöning i form av socker eller att vänta på belöning och ta den vid en given signal.
Till exempel så kan råttorna tränas att vid ett speciellt ljud eller ljus utföra en handling som sen ger belöning.
De råttor som injicerades med ghrelin, vilket gör att de känner ett omedelbart behov av att äta, hade en benägenhet att vilja äta med en gång istället för att vänta. Detta trots att den impulsiva handlingen ledde till att de inte fick sin belöning.

Läs också: Ny svensk studie: Bönor kan motverka övervikt

Brist på mat kan ge impulsivt beteende
Den som har förmågan att skjuta upp sin tillfredsställelse och vänta på belöningen som innebär flera kakor istället för en kaka kan kontrollera sitt val baserat på rationella beslut.
Forskarna såg att ju mer ghrelin råttorna fick desto sämre var de på att vänta på belöningen. När sedan forskarna begränsade ghrelinet minskade deras impulsiva beteende till hälften.
Även bristen på mat som gör att ghrelin ökar skapade ett större impulsivt beteende.
Just impulsivitet är ett drag som utmärker de personer som har beteendestörningar och neuropsykiatriska störningar som OCD (tvångssyndrom), ADHD, drogmissbruk och ätstörningar.

Läs också: Sötsakerna gör dig hungrigare

Genetiska förändringar i hjärnan
Förhöjda ghrelinnivåer under en längre period orsakar genetiska förändringar i hjärnan som är kopplade till impulsivitet.
När råttorna fick ghrelin orsakade det samma typ av förändringar i dopaminrelaterade gener och enzymer som syns hos dem med ADHD och OCD.
Resultatet av studien kan komma att bli användbart i behandlingen av psykiska störningar, vid alkoholberoende och av dem som lider av en ätstörningsproblematik.
Artikeln The Stomach-Derived Hormone Ghrelin Increases Impulsive Behavior publicerades i den vetenskapliga tidskriften Neuropsychopharmacology.

Källa: Sahlgrenska akademin

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons