Därför ska du inte steka i teflon

Fakta

Teflon uppfanns 1938 av Roy J Plunkett som då jobbade för DuPont. Kommerisiella produkter kom i mitten av 40-talet men Teflon blev allmänt känt först från 1950 och framåt.
Källa: Wikipedia

PTFE-beläggning
Teflon och liknande beläggningar (Teflon är ett av flera varumärken) är gjorda av polytetrafluoretylen – PTFE, som är baserat på grundämnena kol samt fluor och framställt på konstgjord väg. Materialet är värmebeständigt upp till 250-300 grader och samtidigt glatt. Blir det varmare än så kan dock materialets egenskaper förstöras. Det skadliga ämnet PFOA används ofta vid framställningen av PTFE. Enligt tillverkarna själva finns inget av ämnet kvar i slutprodukten. När materialet förstörs kan dock andra miljöskadliga ämnen frigöras.
Varje tillverkare har be­läggningar med olika slitstyrka beroende på hur många lager som sprutas på och tjockleken på dem.

Teflon och liknande plastbeläggningar smälter vid 327 °C och bryts ned vid temperaturer över 349 °C. Redan vid 260 °C börjar dock släpp-egenskaperna att försämras.
Källa: Testfakta och Icakuriren.se

Att non stick-beläggningar som till exempel teflon inte, ur hälso- och miljösynpunkt, är ultimata har du säkert hört förut.
Men vet du egentligen varför?
Om inte listas här tre anledningar till varför du bör undvika materialet – och vad du kan satsa på istället. 

Vilken typ av stekpanna använder du? Är svaret teflon är det dags att byta ut pannan mot något modernare, menar experterna. Materialet är nämligen inte bara  2010, det innehåller dessutom även giftiga ämnen som kan göra dig sjuk.
En del är jättenoga vilka material de har hemma, inte minst vilka de använder ihop med livsmedel. Andra inte är lika noga. Människor med ”Jag har ju överlevt hittills-mentaliteten” kommer ju alltid att finnas – men tillhör du en person som vill vara hälsosam och uppdaterad bör du fortsätta läsa.

Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

 

3 anledningar att byta ut teflonet

 

Stekpannor och kastruller i teflon och non stick-material (så kallad PTFE-beläggning) må vara både billigare och ”bekvämare” (man behöver knappt använda smör, de är lättare att diska etcetera) än en  stekpanna i exempelvis gjutjärn, men det finns starka skäl att hålla sig undan materialet.
Här är tre anledningar:

1. Teflon innehåller skadliga ämnen
Teflon är en plast som kan vara både reproduktionsstörande och avge giftiga partiklar och gaser vid uppvärmning. Den läbbigaste av dessa är en giftig kemikalie är polytetrafluoreten (PFOA), som visat sig vara potentiellt cancerframkallande. Ett annat ämne i materialet är bisfenol A som anses kraftigt hormonstörande. Läs mer om bisfenol A och andra hormonstörande ämnen här.
Vetenskapliga studier har visat att många människor har stora mängder teflon i blodet. Ångorna som avges vid kraftig upphettning eller grillning är giftiga. Hos människor kan dessa partiklar och gaser ge upphov till influensaliknande symtom, men det har även kopplats till både skador och dödsfall hos djur. Till exempel fåglar är känsliga för inandning av rök och kemikalier och det finns rapporter där de fått lungskador och dött efter att ha vistats i kök där man använt sig mycket av teflon, skriver Expressens Mitt kök.

 Läs också: WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom folksjukdomar

2. Du får lättare att välja bort giftiga köksredskap i plast
När du använder så kallade non stick-material ska du inte använda vassa köksredskap, då förstörs pannan. Det som rekommenderas är istället stekspadar – etcetera – av plast. Plast är dock ytterligare ett ämne ekoexperterna anser bör undvikas, inte minst i samband med upphettning då giftämnena kan läcka ut. Många plastsorter innehåller mjukgörande ftalater, som många gånger är hormonstörande. Dessa slipper du alltså om du skippar non stick-material.
Vid kontroller har det visat sig att flera plastredskap innehåller ett cancerogent ämne som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast, skriver Mitt kök.
Letar man dock bara lite kan man ganska lätt hitta bättre köksredskap av trä eller silikon, vilket anses bättre.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

3. Teflonet är inte snällt mot miljön
Stekpannor (plus kastruller och annat) med teflon blir lätt repiga och då är rekommendationen att du genast upphör att använda dem och istället kasserar dem, eftersom det annars är ännu högre risk att du får i dig av gifterna.
En teflonpanna är dock inte så lätt att kassera miljövänligt, eftersom de inte är biologiskt nedbrytbara.
Dessutom avges det vid tillverkningen av materialet ett cancerframkallande ämne som inte är biologiskt nedbrytbart.

Flera användningsområden i hemmet
Det finns många produkter i hemmet som med teflon och non stick-material. Till exempel grillgaller, muffinsformar, stekpannor, kastruller, grytor, mini-kök för camping, mjölkskummare till kaffemaskin, termosar, rengöringsolja till cykel – etcetera.

Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

Alternativ till teflon

Så vad ska man använda istället då? Ja, när det gäller köket i allmänhet rekommenderas inte heller gamla köksredskap av aluminium eftersom denna metall har relaterats till neurodegenerativa sjukdomar som till exempel Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Istället rekommenderas material som glas, keramik, titan, gjutjärn, rostfritt stål, bambu, trä och naturlig lera.
När det gäller alternativ till teflonstekpannan följer här några förslag:

Gjutjärn
En bra gjutjärnspanna är ett måste i köket hos en hälso- och miljömedveten person, menar experter. Inte bara sparar du hälsa och miljö, du får även i dig extra järn (eftersom en del av järnet absorberas av maten). I förlängningen sparar du dessutom pengar eftersom en bra gjutjärnsstekpanna, om du tar väl hand om den, håller hela livet. Dessutom blir den bara bättre och bättre med åren, påstår vissa.
Som fördelar brukar nämnas att man får använda vilka köksredskap man vill och att pannan tål höga temperaturer, som nackdelar att pannan är tung, är svår att göra ren (och att man knappast bör för den då rostar…) och att det går åt mer fett vid tillagning än teflonpanna (men mindre än för en stekpanna i rostfritt stål).

Keramik
Ett substitut för dem som vill hålla sig till non stick-materialet. Istället för teflon är dessa stekpannor oftast belagda med thermolon, ett ämne som enligt uppgift inte ska innehålla några polytetrafluoreten (PFOA). Exempel på pannor med keramisk beläggning är OBH Nordica Eco Kitchen, Hackman och Green Pan. Ett argument som GreenPan själva använder sig av är att deras pannor är miljömedvetna även under beläggningsprocessen. Enligt sin webbplats, producerar GreenPan 60 procent mindre CO2-utsläpp.
Keramik är ett naturmaterial som ska tåla högre värme än teflon-pannor, upp till cirka 400–450 grader, utan att förlora sina ”släpp-lätt”-egenskaper. Detta stämmer dock inte menar Testfakta.se, som istället menar att keramiska stekpannor är tåliga mot repor, men förlorar släpp lätt- förmågan snabbare än pannor med PTFE-beläggning (alltså teflon och liknande). Förvånande kan tyckas, eftersom det keramiska materialet marknadsförs som ett av väldens hårdaste. Många stekpannor blir också väldigt ojämnt varma, menar vissa.
Den keramiska beläggningen består enligt tillverkarna huvudsakligen av kiseldioxid, som även används i glas och porslin och som finns naturligt i till exempel sand. Vid framställningen av beläggningen används en form av nano-teknik. Materialet innehåller inte PTFE och är lika lätt att rengöra som plastbelagda pannor.
Pannor med keramisk beläggning brukade vara väldigt dyrt men går idag att komma över desto billigare.

Rostfritt stål
Är fortfarande ganska ovanliga i Sverige och den största anledningen är troligen priset (ofta över 2000 kronor). De har dock ofta lång garanti vilket gör dem billigare i längden, jämfört med en teflonpanna som inte alls har särskilt lång livslängd.
Som fördel brukar nämnas att den är lätt att få helt ren, att vanligt diskmedel funkar och att de flesta märken går att köra i diskmaskin. De ska dessutom klara hög värme och hålla minst 20 år. På minussidan brukar priset nämnas samt att det mat lätt fastnar och bränns och att det går åt mycket fett för att förhindra detta – samt att rostfritt stål inte leder värme lika bra som andra material.

Anodiserat aluminium
Detta är ytterligare en beläggning som fungerar som substitutet till teflon. Det är aluminium som genomgått en process som kallas anodisering, vilken gör stekpannor och kärl reptåliga och non stick men samtidigt fria från teflonets kemikalier.
Hårt anodiserad aluminium sägs förhindra aluminium från att reagera på sura livsmedel, ett vanligt problem med obestruket aluminium.
På plussidan brukar nämnas att anodiseringen skapar en hård yta som motstår repor och att maten bränner fast och att den hindrar aluminium från att avges i maten. Ytan reagerar inte heller med ingredienser som tomater, citron och rabarber.
På minussidan brukar framför allt nämnas att den inte kan användas på induktionshällar.
Underhålls enkelt med via handdisk med milt diskmedel.

Koppar
Koppar gör att pannan får en jämn värmefördelning, vilket är bra inte mins när man gör soppor och grädd- eller äggbaserade såser. En yta av rostfritt stål gör att den håller länge och man undviker på detta sätt kopparsalter i maten.
Kopparstekpannor (grytor, kastruller etcetera) är dock dyra, vilket nog en del ser som en nackdel – och mat rik på syra som står och sjuder länge kan dessutom skada det skyddande höljet. Bör handdiskas med milt diskmedel och poleras för att bibehålla glansen.

Kolstål
Kolstål, även så kallat carbon steel, avger järn till maten (vilket anses bra), hettas upp snabbt och fixar höga temperaturer. Dock reagerar materialet med syrarik mat och smaken kan då förändras. Anses generellt vara dyra men bra och man slipper små flagor som lossnar.
Bör handdiskas utan diskmedel, torkas noggrant och gärna behandlas med olja.

► Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året

Av Isabelle G Hedander

Källor: Mitt Kök/Expressen, Livinggreen.se, Aftonbladet.se, Stegförhälsa.se, Miljo-utveckling.se, Testfakta.se, recepten.se, Naturskyddsföreningen.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Teflon uppfanns 1938 av Roy J Plunkett som då jobbade för DuPont. Kommerisiella produkter kom i mitten av 40-talet men Teflon blev allmänt känt först från 1950 och framåt.
Källa: Wikipedia

PTFE-beläggning
Teflon och liknande beläggningar (Teflon är ett av flera varumärken) är gjorda av polytetrafluoretylen – PTFE, som är baserat på grundämnena kol samt fluor och framställt på konstgjord väg. Materialet är värmebeständigt upp till 250-300 grader och samtidigt glatt. Blir det varmare än så kan dock materialets egenskaper förstöras. Det skadliga ämnet PFOA används ofta vid framställningen av PTFE. Enligt tillverkarna själva finns inget av ämnet kvar i slutprodukten. När materialet förstörs kan dock andra miljöskadliga ämnen frigöras.
Varje tillverkare har be­läggningar med olika slitstyrka beroende på hur många lager som sprutas på och tjockleken på dem.

Teflon och liknande plastbeläggningar smälter vid 327 °C och bryts ned vid temperaturer över 349 °C. Redan vid 260 °C börjar dock släpp-egenskaperna att försämras.
Källa: Testfakta och Icakuriren.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

smoothies blender

Sju skäl att dricka en smoothie

Övrigt

Det är inte alltid helt lätt att få i sig tillräckligt många portioner frukt och grönt under en dag. Då kan en smoothie vara ett bra sätt. En smoothie kan innehålla så mycket som tre till åtta portioner frukt och grönsaker och det i en mycket lättsmält form.

Christine Hägglund

Christine håller igång träningen med adaptogener

Naturlig hälsa

Christine Hägglund är en aktiv och sportintresserad kvinna i Östersund. Hon har tävlat i orientering, längdskidor och skidorientering när hon var yngre. I höstas blev hon ofta sjuk när hon tränade och humöret sjönk i takt med de inställda träningspassen. Men när hon började ta ett tillskott med adaptogener vände det och hennes immunförsvar förbättrades. Sedan dess har hon hållit sig frisk, hon återhämtar sig bättre och får bättre resultat.

texten grön omställning kvinna fönar håret hudterapeut johanna bjurström., gröna blad och orden grön omställning

Grön omställning: Det hänger på håret del 1

Hud

Många tvättar håret dagligen och i samband med träning och så undrar vi varför det blir frissigt. Ovanpå det är vanliga schampon som vi köper i livmedelsbutikerna ofta veritabla kemikaliebomber, något som bäddar för problem med hårbotten. Enligt hudterapeuten Johanna Bjurström skulle vi må bättre av att tvätta mer sällan och med skonsammare produkter – de bästa hittar vi skafferiet.

smidig_lunchsoppa

Detoxande och stärkande lunchsoppa

Recept

Njut av en värmande och nyttig soppa. Lägg kryddpastan och grönsaksbasen i burkar eller matlådor. När det är dags för lunch är det bara att hälla på hett vatten och röra om. En snabb och nyttig lunch som är enkel att ta med till jobb eller skola.

smed titti holmer

Tittis lyckoskola: Var din egen lyckas smed!

Mental hälsa

Hur ofta går vi inte omkring och förbereder oss på värsta tänkbara? Visst är det bra att vara beredd om livet skickar svårigheter vår väg men bara i snitt 15 procent av det vi oroar oss för inträffar, resten har ingen verklighetsförankring så varför inte istället visualisera bästa tänkbara. 

Tre tips för barnens hälsa

Tre tips för barnens hälsa

Gravid/barn

Näringsterapeuten Maria Hellström tipsar hon om tre sätt att förbättra dina barns hälsar, hur man kan få in mer aktivitet och ge barnen bra och hälsosam träning. Nyttig mat som håller barnens känsliga blodsocker i balans och vad för kosttillskott som kan vara lämpliga att komplettera kosten med. 

saffran_vande_andreas_nedstamdhet

Saffran vände Andreas nedstämdhet

Mental hälsa

Andreas Nilsson är en levnadsglad och sportig man på 38 år. Han lever sunt, har ett roligt jobb och trivs med familjelivet. Därför kom det som en obehaglig överraskning att han hösten 2016 plötsligt blev trött och orkeslös. Räddningen blev ett kosttillskott baserat på saffran. Det vände Andreas sinnesstämning på bara några dagar.

Nötter – bra för knoppen och resten av kroppen

Kost

En studie visar att vissa nötter bidrar till att förbättra våra hjärnvågor. Vad betyder det då? Jo, det innebär att man bättrar på sitt minne, förmågan till inlärning och sin kreativitet genom att äta nötter. Även på kroppens läkningsförmåga förstärks.

Kristins fem bästa tips för morgontrötta

Övrigt

Kristin Kaspersen har vana av att gå upp tidigt, ett måste för jobbet som programledare för Nyhetsmorgon i TV4 under många år. Men det har inte varit lätt då hon alltid varit morgontrött, något hon fått jobba med.  Här delar hon med sig av sina fem bästa morgontips.

Anders Olsson kan konsten att andas

Intervju

2012 instiftades Andningens dag för att öka kunskapen om vår andnings betydelse för olika aspekter av hälsan. Vi frågade Anders Olsson, grundaren av andningsprogrammet Medveten andning varför andningen behöver uppmärksammas.

Magens bästa vänner

Magspecial – magens 9 bästa vänner

Mage

Med en glad och välfungerande mage är livet alltid lite lättare. Kurera tipsar om flera enkla sätt för att bibehålla en god maghälsa eller att för den delen testa när magen behöver lite hjälp på traven. Varför inte prova att äta kyld potatis eller införskaffa en bajspall?

hjarna och hjarncelelr

Så vinner du kampen om dina hjärnceller

Mental hälsa

Vi lär enligt uppgifter förlora cirkla 85 000 hjärnceller per dag. Fler om vi dricker alkohol och får i oss andra gifter. Men lugn, det finns hopp – vi genererar nämligen nya. Det finns dessutom knep att ta till för att stimulera produktinen av nya hjärnceller och se till att vi får behålla dem.

Couple in winter running together in nature

Sjuk efter träning – ämne i bakjäst hjälper immunförsvaret

Förkylning

Fysisk aktivitet och träning är gynnsamt för hälsan och stärker immunförsvaret på sikt. Många som lagt i en högre växel i sin träning har dock fått erfara att träningen tillfälligt sänker immunförsvaret och gör oss mer mottagliga för infektioner. Ett naturligt ämne som utvinns ur bakjäst har i studier visats aktivera immunförsvaret och minska risken för insjuknande.

50000_likes_grattis_kurera

50 000 likes – det firar vi med tävling

Tävling

Nu har Kurera passerat 50 000 likes på Facebook! Vi är väldigt glada för att så många uppskattar och gillar vår Facebooksida. Med anledning av det vill vi fira detta med dig genom att anordna en liten tävling där du kan vinna härlig svensk ekologisk hudvård - ett hudvårds-kit från Rosenserien.

kvinna framför dator, himmel. lampor

Hudexperten om blått ljus på gott och ont

Hud

Det räcker att gå ut en solig dag, sätta på datorn eller tända lampan inomhus så utsätts vi för både synlig och osynlig strålning. Viss är bra men viss är mindre bra och på senare år har exponeringen för blått ljus ökat enligt Iréne von Arronet hudexpert i Kureras expertpanel. Hon menar att den ökade exponeringen för blått ljus ställer nya krav på vår dagliga hudvård för att den ska klara av att skydda oss. 

cornelia södergren gelehjärtan och par som kysser varandra

Cornelia vill att vi ska veta vad kärlek är

Sex- och relationer

Alla hjärtans dag förknippas kanske mer med geléhjärtan, blommor och chokladkartonger än med kärlek. Det finns många vanföreställningar om vad kärlek är och få är nog helt immuna mot romantiska illusioner. Något vi får med oss tidigt från sagornas, filmens och medias värld. Lägg ovanpå det internetporren och det är inte så konstigt att många får en förvriden bild. Detta ska relationsterapeuten Cornelia Södergren ska hjälpa oss råda bot på i en kommande artikelserie här på Kurera.

chokladtårta ulrika hoffer

Humörhöjande chokladkaka med frosting

Recept

Oavsett om vi är singlar eller lever i en relation vill väl de flesta vara glada på Alla hjärtans dag. En chokladkaka är alltid bra för humöret. Denna signerad Ulrika Hoffer är helt vegansk och kan även göras raw, ingen ugn behövs – bara lite tålamod.

ostar

Är ost en del av en hälsosam diet?

Kost

Ost är ett ifrågasatt livsmedel i hälsokretsar, men det är kanske dags att tänka om? Ny forskning visar nämligen att ost kan skydda såväl tänderna som levern. Dessutom har det inte den negativa påverkan på kolesterolet som man tidigare trott.

mikaela almroth

Mikaela njuter av att kunna sova igen

Naturlig hälsa

Mikaela Almroth, 32 år, har haft svårt att sova ändå sedan hon var i tonåren. Hon är en högpresterande ung kvinna som höll ett alldeles för högt tempo och blev utbränd för några år sedan. I dag mår hon bra. Hon har startat eget hälsoföretag och för ett år sedan fick hon äntligen ordning på nattsömnen tack vare en ny form av antistressvitaminer som sänker stresshormonet och gör att man kommer till ro på kvällen.

kvinna sover

Studie visar – du kan sova dig fri från sockersuget

Forskning

Kan nyckeln till att komma till rätta med sitt sockersug stå att finna i sängen? Att utebliven eller för lite sömn kan bidra till olika ohälsotillstånd som övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och stroke är redan känt. Men nu finns det även en studie som visar att hur mycket vi sover kan påverka vad vi äter.

massage negin aghili

Optimera ditt lymfsystem med massage

Naturlig hälsa

Lymfsystemet är kroppens reningsverk, det suger upp cirka fyra liter vätska dagligen som det sedan renar från virus, bakterier och sjukdomsframkallande organismer. Lymfmassage är ett sätt att hjälpa det på traven. Kureras Malin Holm har besökt lymfmassören Negin Aghili.

publikhav vid konsert

Dansk studie: Livemusik är bra för hälsan

Forskning

Tillhör du de som tycker om att gå och lyssna på en konsert då och då? Då är chansen stor att du även har god hälsa. En dansk studie från universitetet i Aalborg visar nämligen att de som deltar aktivt i musiklivet antingen genom att själv utöva musik eller genom att gå och lyssna när andra spelar mår bättre både fysiskt och psykiskt jämfört med de som aldrig går på konsert.

kvinna med många armar håller i telefon,och dator med mera

”Gör uppror mot prestationssamhället”

Mental hälsa

Andelen som känner sig trötta har ökat dramatiskt de senaste åren enligt en rapport från Stressforskningsinstitutet. Krav på arbetsplatsen och i familjelivet ihop med det så kallade 24-timmarssamhället försvårar vila enligt rapporten, som lyfter fram återhämtning som en viktig faktor för att vi ska må bra. Protesterna och motrörelserna låter inte vänta på sig och nu höjs allt fler röster för att vi ska slå av på takten och minska pressen.

kvinna tvättar ansiktet, gröna blad och orden grön omställning

Grön omställning: ”Byt ut dina rengöringsprodukter”

Hud

Många undrar kanske varför det är så viktigt att använda hudvård som är fri från kemikalier. Kemikalierna fyller i vissa fall en viktig funktion men många är också skadliga och i stora mängder kan de belasta både kropp och miljö i onödan. Därför är vi på Kurera glada att hudterapeuten Johanna Bjurström hjälper oss att ställa om till en mer skonsam och naturlig hudvård. Först ut är det som löddrar och gör rent.