Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Därför ska du inte steka i teflon

Fakta

Teflon uppfanns 1938 av Roy J Plunkett som då jobbade för DuPont. Kommerisiella produkter kom i mitten av 40-talet men Teflon blev allmänt känt först från 1950 och framåt.
Källa: Wikipedia

PTFE-beläggning
Teflon och liknande beläggningar (Teflon är ett av flera varumärken) är gjorda av polytetrafluoretylen – PTFE, som är baserat på grundämnena kol samt fluor och framställt på konstgjord väg. Materialet är värmebeständigt upp till 250-300 grader och samtidigt glatt. Blir det varmare än så kan dock materialets egenskaper förstöras. Det skadliga ämnet PFOA används ofta vid framställningen av PTFE. Enligt tillverkarna själva finns inget av ämnet kvar i slutprodukten. När materialet förstörs kan dock andra miljöskadliga ämnen frigöras.
Varje tillverkare har be­läggningar med olika slitstyrka beroende på hur många lager som sprutas på och tjockleken på dem.

Teflon och liknande plastbeläggningar smälter vid 327 °C och bryts ned vid temperaturer över 349 °C. Redan vid 260 °C börjar dock släpp-egenskaperna att försämras.
Källa: Testfakta och Icakuriren.se

Att non stick-beläggningar som till exempel teflon inte, ur hälso- och miljösynpunkt, är ultimata har du säkert hört förut.
Men vet du egentligen varför?
Om inte listas här tre anledningar till varför du bör undvika materialet – och vad du kan satsa på istället. 

Vilken typ av stekpanna använder du? Är svaret teflon är det dags att byta ut pannan mot något modernare, menar experterna. Materialet är nämligen inte bara  2010, det innehåller dessutom även giftiga ämnen som kan göra dig sjuk.
En del är jättenoga vilka material de har hemma, inte minst vilka de använder ihop med livsmedel. Andra inte är lika noga. Människor med "Jag har ju överlevt hittills-mentaliteten" kommer ju alltid att finnas – men tillhör du en person som vill vara hälsosam och uppdaterad bör du fortsätta läsa.

Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

3 anledningar att byta ut teflonet

 

Stekpannor och kastruller i teflon och non stick-material (så kallad PTFE-beläggning) må vara både billigare och ”bekvämare” (man behöver knappt använda smör, de är lättare att diska etcetera) än en  stekpanna i exempelvis gjutjärn, men det finns starka skäl att hålla sig undan materialet.
Här är tre anledningar:

 

1. Teflon innehåller skadliga ämnen
Teflon är en plast som kan vara både reproduktionsstörande och avge giftiga partiklar och gaser vid uppvärmning. Den läbbigaste av dessa är en giftig kemikalie är polytetrafluoreten (PFOA), som visat sig vara potentiellt cancerframkallande. Ett annat ämne i materialet är bisfenol A som anses kraftigt hormonstörande. Läs mer om bisfenol A och andra hormonstörande ämnen här.
Vetenskapliga studier har visat att många människor har stora mängder teflon i blodet. Ångorna som avges vid kraftig upphettning eller grillning är giftiga. Hos människor kan dessa partiklar och gaser ge upphov till influensaliknande symtom, men det har även kopplats till både skador och dödsfall hos djur. Till exempel fåglar är känsliga för inandning av rök och kemikalier och det finns rapporter där de fått lungskador och dött efter att ha vistats i kök där man använt sig mycket av teflon, skriver Expressens Mitt kök.

 Läs också: WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom folksjukdomar

2. Du får lättare att välja bort giftiga köksredskap i plast
När du använder så kallade non stick-material ska du inte använda vassa köksredskap, då förstörs pannan. Det som rekommenderas är istället stekspadar - etcetera - av plast. Plast är dock ytterligare ett ämne ekoexperterna anser bör undvikas, inte minst i samband med upphettning då giftämnena kan läcka ut. Många plastsorter innehåller mjukgörande ftalater, som många gånger är hormonstörande. Dessa slipper du alltså om du skippar non stick-material.
Vid kontroller har det visat sig att flera plastredskap innehåller ett cancerogent ämne som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast, skriver Mitt kök.
Letar man dock bara lite kan man ganska lätt hitta bättre köksredskap av trä eller silikon, vilket anses bättre.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

3. Teflonet är inte snällt mot miljön
Stekpannor (plus kastruller och annat) med teflon blir lätt repiga och då är rekommendationen att du genast upphör att använda dem och istället kasserar dem, eftersom det annars är ännu högre risk att du får i dig av gifterna.
En teflonpanna är dock inte så lätt att kassera miljövänligt, eftersom de inte är biologiskt nedbrytbara.
Dessutom avges det vid tillverkningen av materialet ett cancerframkallande ämne som inte är biologiskt nedbrytbart.

Flera användningsområden i hemmet
Det finns många produkter i hemmet som med teflon och non stick-material. Till exempel grillgaller, muffinsformar, stekpannor, kastruller, grytor, mini-kök för camping, mjölkskummare till kaffemaskin, termosar, rengöringsolja till cykel - etcetera.

 

Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

Alternativ till teflon

Så vad ska man använda istället då? Ja, när det gäller köket i allmänhet rekommenderas inte heller gamla köksredskap av aluminium eftersom denna metall har relaterats till neurodegenerativa sjukdomar som till exempel Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Istället rekommenderas material som glas, keramik, titan, gjutjärn, rostfritt stål, bambu, trä och naturlig lera.
När det gäller alternativ till teflonstekpannan följer här några förslag:

Gjutjärn
En bra gjutjärnspanna är ett måste i köket hos en hälso- och miljömedveten person, menar experter. Inte bara sparar du hälsa och miljö, du får även i dig extra järn (eftersom en del av järnet absorberas av maten). I förlängningen sparar du dessutom pengar eftersom en bra gjutjärnsstekpanna, om du tar väl hand om den, håller hela livet. Dessutom blir den bara bättre och bättre med åren, påstår vissa.
Som fördelar brukar nämnas att man får använda vilka köksredskap man vill och att pannan tål höga temperaturer, som nackdelar att pannan är tung, är svår att göra ren (och att man knappast bör för den då rostar...) och att det går åt mer fett vid tillagning än teflonpanna (men mindre än för en stekpanna i rostfritt stål).

Keramik
Ett substitut för dem som vill hålla sig till non stick-materialet. Istället för teflon är dessa stekpannor oftast belagda med thermolon, ett ämne som enligt uppgift inte ska innehålla några polytetrafluoreten (PFOA). Exempel på pannor med keramisk beläggning är OBH Nordica Eco Kitchen, Hackman och Green Pan. Ett argument som GreenPan själva använder sig av är att deras pannor är miljömedvetna även under beläggningsprocessen. Enligt sin webbplats, producerar GreenPan 60 procent mindre CO2-utsläpp.
Keramik är ett naturmaterial som ska tåla högre värme än teflon-pannor, upp till cirka 400–450 grader, utan att förlora sina "släpp-lätt"-egenskaper. Detta stämmer dock inte menar Testfakta.se, som istället menar att keramiska stekpannor är tåliga mot repor, men förlorar släpp lätt- förmågan snabbare än pannor med PTFE-beläggning (alltså teflon och liknande). Förvånande kan tyckas, eftersom det keramiska materialet marknadsförs som ett av väldens hårdaste. Många stekpannor blir också väldigt ojämnt varma, menar vissa.
Den keramiska beläggningen består enligt tillverkarna huvudsakligen av kiseldioxid, som även används i glas och porslin och som finns naturligt i till exempel sand. Vid framställningen av beläggningen används en form av nano-teknik. Materialet innehåller inte PTFE och är lika lätt att rengöra som plastbelagda pannor.
Pannor med keramisk beläggning brukade vara väldigt dyrt men går idag att komma över desto billigare.

Rostfritt stål
Är fortfarande ganska ovanliga i Sverige och den största anledningen är troligen priset (ofta över 2000 kronor). De har dock ofta lång garanti vilket gör dem billigare i längden, jämfört med en teflonpanna som inte alls har särskilt lång livslängd.
Som fördel brukar nämnas att den är lätt att få helt ren, att vanligt diskmedel funkar och att de flesta märken går att köra i diskmaskin. De ska dessutom klara hög värme och hålla minst 20 år. På minussidan brukar priset nämnas samt att det mat lätt fastnar och bränns och att det går åt mycket fett för att förhindra detta - samt att rostfritt stål inte leder värme lika bra som andra material.

Anodiserat aluminium
Detta är ytterligare en beläggning som fungerar som substitutet till teflon. Det är aluminium som genomgått en process som kallas anodisering, vilken gör stekpannor och kärl reptåliga och non stick men samtidigt fria från teflonets kemikalier.
Hårt anodiserad aluminium sägs förhindra aluminium från att reagera på sura livsmedel, ett vanligt problem med obestruket aluminium.
På plussidan brukar nämnas att anodiseringen skapar en hård yta som motstår repor och att maten bränner fast och att den hindrar aluminium från att avges i maten. Ytan reagerar inte heller med ingredienser som tomater, citron och rabarber.
På minussidan brukar framför allt nämnas att den inte kan användas på induktionshällar.
Underhålls enkelt med via handdisk med milt diskmedel.

 

Koppar
Koppar gör att pannan får en jämn värmefördelning, vilket är bra inte mins när man gör soppor och grädd- eller äggbaserade såser. En yta av rostfritt stål gör att den håller länge och man undviker på detta sätt kopparsalter i maten.
Kopparstekpannor (grytor, kastruller etcetera) är dock dyra, vilket nog en del ser som en nackdel - och mat rik på syra som står och sjuder länge kan dessutom skada det skyddande höljet. Bör handdiskas med milt diskmedel och poleras för att bibehålla glansen.

Kolstål
Kolstål, även så kallat carbon steel, avger järn till maten (vilket anses bra), hettas upp snabbt och fixar höga temperaturer. Dock reagerar materialet med syrarik mat och smaken kan då förändras. Anses generellt vara dyra men bra och man slipper små flagor som lossnar.
Bör handdiskas utan diskmedel, torkas noggrant och gärna behandlas med olja.

► Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året

Av Isabelle G Hedander

Källor: Mitt Kök/Expressen, Livinggreen.se, Aftonbladet.se, Stegförhälsa.se, Miljo-utveckling.se, Testfakta.se, recepten.se, Naturskyddsföreningen.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Teflon uppfanns 1938 av Roy J Plunkett som då jobbade för DuPont. Kommerisiella produkter kom i mitten av 40-talet men Teflon blev allmänt känt först från 1950 och framåt.
Källa: Wikipedia

PTFE-beläggning
Teflon och liknande beläggningar (Teflon är ett av flera varumärken) är gjorda av polytetrafluoretylen – PTFE, som är baserat på grundämnena kol samt fluor och framställt på konstgjord väg. Materialet är värmebeständigt upp till 250-300 grader och samtidigt glatt. Blir det varmare än så kan dock materialets egenskaper förstöras. Det skadliga ämnet PFOA används ofta vid framställningen av PTFE. Enligt tillverkarna själva finns inget av ämnet kvar i slutprodukten. När materialet förstörs kan dock andra miljöskadliga ämnen frigöras.
Varje tillverkare har be­läggningar med olika slitstyrka beroende på hur många lager som sprutas på och tjockleken på dem.

Teflon och liknande plastbeläggningar smälter vid 327 °C och bryts ned vid temperaturer över 349 °C. Redan vid 260 °C börjar dock släpp-egenskaperna att försämras.
Källa: Testfakta och Icakuriren.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.