Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Det här är lymfsystemet:

Lymfsystemet är en viktig del av cirkulationen i kroppen och deltar i kroppens försvar mot bakterier, virus och cancer. Det fungerar som både avlopp och reningsverk och är ett eget system som går parallellt med venerna. Vid nyckelbensgropen sammankopplas den med blodcirkulationen där den tömmer lymfvätska och slaggprodukter för vidare transport till njurar för att sedan utsöndras via urinen.

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!

Bebe Gransten har jobbat med lymfmassage sedan 2005 och har hållit kurser och föredrag på Axelsons gymnastiska institut där hon utbildar just lymfmassörer.

Så vad är egentligen lymfsystemet? Kort sammanfattat är det en del av immunförsvaret vars uppgift är att föra bort bakterier, virus, överskottsvätska (så kallad lymfa), inflammationsämnen och slaggprodukter från ur kroppen, och föra ut dessa med urinen.

 

LÄS OCKSÅ: Hjälp immunförsvaret på traven – genom att andas rätt

Trögt lymfsystem ger tung kropp

Man kan säga att det fungerar som en dammsugare. Tröghet i lymfflödet kan vi få om hjärtat pumpar ut mer blod än systemet kan hantera, vilket kan se till exempel av långvarig stress, frekvent träning med hög puls och annan hård träning men även på grund av stillasittande. Andra faktorer kan påverka lymfsystemet och göra det trögt, som att slå sig hårt, eller genomgå operationer som orsakar ärr.

Hur märker man att man har ett trögt lymfsystem?

– Du kan exempelvis få rosacea, eksem och psoriasis. Eller få smärtor, svullnad, vätskeansamling, övervikt, stram bindväv, veck och gropar i huden. Eller blåmärken som inte försvinner. Framför allt handlar det om känslan i kroppen, att du känner dig tung. Men du ska inte känna dig tung i kroppen, utan lätt, säger Bebe Gransten.

LÄS OCKSÅ: Torrborsta – för friskare lymfsystem

Bebe Gransten

Bebe Gransten är verksam som lymfmassör.


Vad kan ett dåligt fungerande lymfsystem leda till?

– Till slut skapas sjukdomar när lymfflödet inte funkar, eftersom det är del av vårt immunförsvar. Alla har vi virus, bakterier och cancerceller i kroppen och alla dessa ska så snart som möjligt ta sig via lymfystemet till en lymfnod – som vi har mellan 600 och 1000 av i kroppen – för att förstöras. Men när lymfsystemet blir trögt så hinner helt enkelt sjukdom skapas. Så ju bättre flöde man har desto färre förkylningar får du, och en bättre allmänhälsa.

Framför allt så mår man också mentalt bättre av att få ett fungerande lymfflöde, man blir piggare och gladare i skallen, poängterar Bebe.

Byt ut din tajta bh 

Och något enkelt alla vi kvinnor kan göra är att se över vilken bh vi tar på dig.

– Den sorts bh som de flesta bär, med byglar som stannar direkt under bysten, skär in i huden och kroppen och skapar märken, och därmed även stopp i lymfflödet. Det är egentligen så med alla kläder: du ska inte få märken av strumpor heller. Klädesplagg ska sitta skönt och krama om kroppen på ett behagligt sätt, inte för hårt.

Men innebär det här att vi behöver slänga bh:n för gott? Nej, inte nödvändigtvis, men kanske byta bh. Det finns nämligen modeller som är mer skonsamma än andra, tipsar Bebe Gransten.

 

– Modellen ”longline” är bättre, alltså en bh med lite mer tyg nedanför brösten, som är som ett halvlinne. Ungefär som gamla tiders korsetter, men utan att de snör åt kroppen för hårt.

Bebe Gransten förklarar att ett bra halvlinne (eller ett helt linne) som kramar åt lagom runt kroppen å sin sida kan få i gång lymfflödet. Om det börjar klia lite under huden på sidorna när du bär linnet så är det bra för det betyder att lymfsystemet går i gång du får som en massage av din bh.

LÄS OCKSÅ: Lymfan – det bortglömda systemet

Inga hårda kompressionsstrumpor

Detsamma gäller strumpor med kompression som är populära att bära och som ökar lymfflödet, inte bara i benen utan i hela kroppen: de ska inte ge märken.

– Om du bär kompressionsstrumpor ska de inte för hårda. De ska vara bekväma. Du ska älska din strumpa, precis som din bh.

Men det är heller inte fel att ibland skippa bh helt och hållet, resonerar Bebe.

– Jag tror att lymfnoderna i bröstet behöver och mår bra av den massage som de får av en tutte som hänger och far fritt. Tänk dig afrikanska kvinnor som dansar med sina bröst fria; de hänger som taxöron och det är bra. Bröst ska inte vara hårda, svullna och stå rakt ut, som när man gör implantat, för då låser vi brösten och då försvinner den naturliga massagen av lymfnoderna i bröstet.

LÄS OCKSÅ: Optimera ditt lymfsystem med massage

Huden ska kunna lyftas upp

Precis som att en tajt bh eller hårda strumpor kan skapa stopp i lymfsystemet så kan alla gamla ärr och skador vi har på kroppen göra det. De behöver vi lossa på och det kan en lymfmassör hjälpa till med, så att ärrvävnaden ”lyfter” från vävnaden under.

 

– Huden ska vara lös och elastisk, vi ska kunna lyfta upp den. Men när huden ”sitter fast” på grund av operationsärr eller vaccinationsärr, eller av gamla slag och skador vilket är vanligt bland tidigare elitidrottare till exempel, ja då växer hud och bindväv ihop och det blir trögt i lymfsystemet, säger Bebe Gransten.

Håll i gång lymfsystemet

Du kan hålla igång lymfsystemet på egen hand genom att djupandas och röra på dig mjukt och lugnt, genom exempelvis yoga, stavgång och lugn vattenträning. Eller unna dig lymfmassage då och då. Det består av strykningar, djupandning och lätta tryck i lymfflödets riktning, mot armhålorna och nyckelbensgropen. Ibland använder massageterapeuten något djupare grepp för att lösa upp stopp och fibroser. Du kan även utföra lymfmassage på dig själv, som egenvård.

Tips! Kolla in ”Lymfhoppet” här för fler tips på egenvård för lymfsystemet.

 Av Carolina Eriksson


Det här är lymfsystemet:

Lymfsystemet är en viktig del av cirkulationen i kroppen och deltar i kroppens försvar mot bakterier, virus och cancer. Det fungerar som både avlopp och reningsverk och är ett eget system som går parallellt med venerna. Vid nyckelbensgropen sammankopplas den med blodcirkulationen där den tömmer lymfvätska och slaggprodukter för vidare transport till njurar för att sedan utsöndras via urinen.

Lymfsystemets viktigaste uppgifter:

 • Att upprätthålla vätskebalansen i kroppen tillsammans med blodsystemet genom att överflödig vätska, så kallad lymfa, från olika delar av kroppen transporteras bort.
 • Delta i kroppens försvar mot bakterier, virus och cancer.
 • Lymfkärlen transporterar lymfan genom så kallade lymfnoder. Lymfnoder ligger ofta samlade i grupper, bl a i armhålorna, nacken, vid käkarna, ljumskarna, bakom bröstbenet.
 • Lymfnoderna brukar svullna om du har en infektion. Då kan du känna dem som avlånga, lite ömma knölar under huden. Att lymfnoderna svullnar beror på att de arbetar med att sätta i gång immunförsvaret.

 • (Källor: Lymfhoppet.se, 1177.se)

  Skriv ut artikel


  Nytt på Kurera

  kvinna som håller sig för magen

  Låt bitterörter lugna orolig mage

  Mage

  Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

  Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

  Hälsa

  Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

  Slipp klåda och eksem under armarna

  Hud

  Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

  Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

  Hälsa

  K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

  kvinna knyter sko

  Så blir din konditionsträning effektivare

  TRÄNING

  Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

   

  Fyra hundar på rad i skogen

  Hur smart är din hund?

  Husdjur

  Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

  kvinna som får skönhetsbehandling

  IPL – behandlingen som ger piggare hud

  Hud

  Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

   

  ostbricka

  Därför kan du inte sluta äta ost

  Kost

  Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

  Kvinna sover

  Problem att sova? Så här kan du göra

  Hälsa

  En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

  Paranötter i en skål

  Därför är paranötter så nyttiga

  Kost

  Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

   

  Välj rätt olja för just din hud

  Hud

  Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

  kvinna äter fisk

  Fiskolja lindrar inflammerad tarm

  Mage

  Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

  man och kvinna skrattar

  Örten som höjer mannens aptit på livet

  Naturlig hälsa

  Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

   

  kvinna ligger på rygg med benen i luften

  Mineralet som stöttar svullna ben

  Hälsa

  Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

  Ung kvinna tar en selfie med sin hund

  Så blir din hund den bästa vän du drömt om

  Husdjur

  Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

  Sval melonrulltårta

  Desserter/sötsaker

  En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

   

  Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

  Naturlig hälsa

  Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

  två barn och mat

  Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

  Barn

  Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.