Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Det här är lymfsystemet:

Lymfsystemet är en viktig del av cirkulationen i kroppen och deltar i kroppens försvar mot bakterier, virus och cancer. Det fungerar som både avlopp och reningsverk och är ett eget system som går parallellt med venerna. Vid nyckelbensgropen sammankopplas den med blodcirkulationen där den tömmer lymfvätska och slaggprodukter för vidare transport till njurar för att sedan utsöndras via urinen.

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!

Bebe Gransten har jobbat med lymfmassage sedan 2005 och har hållit kurser och föredrag på Axelsons gymnastiska institut där hon utbildar just lymfmassörer.

Så vad är egentligen lymfsystemet? Kort sammanfattat är det en del av immunförsvaret vars uppgift är att föra bort bakterier, virus, överskottsvätska (så kallad lymfa), inflammationsämnen och slaggprodukter från ur kroppen, och föra ut dessa med urinen.

 

LÄS OCKSÅ: Hjälp immunförsvaret på traven – genom att andas rätt

Trögt lymfsystem ger tung kropp

Man kan säga att det fungerar som en dammsugare. Tröghet i lymfflödet kan vi få om hjärtat pumpar ut mer blod än systemet kan hantera, vilket kan se till exempel av långvarig stress, frekvent träning med hög puls och annan hård träning men även på grund av stillasittande. Andra faktorer kan påverka lymfsystemet och göra det trögt, som att slå sig hårt, eller genomgå operationer som orsakar ärr.

Hur märker man att man har ett trögt lymfsystem?

– Du kan exempelvis få rosacea, eksem och psoriasis. Eller få smärtor, svullnad, vätskeansamling, övervikt, stram bindväv, veck och gropar i huden. Eller blåmärken som inte försvinner. Framför allt handlar det om känslan i kroppen, att du känner dig tung. Men du ska inte känna dig tung i kroppen, utan lätt, säger Bebe Gransten.

LÄS OCKSÅ: Torrborsta – för friskare lymfsystem

Bebe Gransten

Bebe Gransten är verksam som lymfmassör.

Vad kan ett dåligt fungerande lymfsystem leda till?

– Till slut skapas sjukdomar när lymfflödet inte funkar, eftersom det är del av vårt immunförsvar. Alla har vi virus, bakterier och cancerceller i kroppen och alla dessa ska så snart som möjligt ta sig via lymfystemet till en lymfnod – som vi har mellan 600 och 1000 av i kroppen – för att förstöras. Men när lymfsystemet blir trögt så hinner helt enkelt sjukdom skapas. Så ju bättre flöde man har desto färre förkylningar får du, och en bättre allmänhälsa.

Framför allt så mår man också mentalt bättre av att få ett fungerande lymfflöde, man blir piggare och gladare i skallen, poängterar Bebe.

Byt ut din tajta bh 

Och något enkelt alla vi kvinnor kan göra är att se över vilken bh vi tar på dig.

– Den sorts bh som de flesta bär, med byglar som stannar direkt under bysten, skär in i huden och kroppen och skapar märken, och därmed även stopp i lymfflödet. Det är egentligen så med alla kläder: du ska inte få märken av strumpor heller. Klädesplagg ska sitta skönt och krama om kroppen på ett behagligt sätt, inte för hårt.

Men innebär det här att vi behöver slänga bh:n för gott? Nej, inte nödvändigtvis, men kanske byta bh. Det finns nämligen modeller som är mer skonsamma än andra, tipsar Bebe Gransten.

 

– Modellen ”longline” är bättre, alltså en bh med lite mer tyg nedanför brösten, som är som ett halvlinne. Ungefär som gamla tiders korsetter, men utan att de snör åt kroppen för hårt.

Bebe Gransten förklarar att ett bra halvlinne (eller ett helt linne) som kramar åt lagom runt kroppen å sin sida kan få i gång lymfflödet. Om det börjar klia lite under huden på sidorna när du bär linnet så är det bra för det betyder att lymfsystemet går i gång du får som en massage av din bh.

LÄS OCKSÅ: Lymfan – det bortglömda systemet

Inga hårda kompressionsstrumpor

Detsamma gäller strumpor med kompression som är populära att bära och som ökar lymfflödet, inte bara i benen utan i hela kroppen: de ska inte ge märken.

– Om du bär kompressionsstrumpor ska de inte för hårda. De ska vara bekväma. Du ska älska din strumpa, precis som din bh.

Men det är heller inte fel att ibland skippa bh helt och hållet, resonerar Bebe.

– Jag tror att lymfnoderna i bröstet behöver och mår bra av den massage som de får av en tutte som hänger och far fritt. Tänk dig afrikanska kvinnor som dansar med sina bröst fria; de hänger som taxöron och det är bra. Bröst ska inte vara hårda, svullna och stå rakt ut, som när man gör implantat, för då låser vi brösten och då försvinner den naturliga massagen av lymfnoderna i bröstet.

LÄS OCKSÅ: Optimera ditt lymfsystem med massage

Huden ska kunna lyftas upp

Precis som att en tajt bh eller hårda strumpor kan skapa stopp i lymfsystemet så kan alla gamla ärr och skador vi har på kroppen göra det. De behöver vi lossa på och det kan en lymfmassör hjälpa till med, så att ärrvävnaden ”lyfter” från vävnaden under.

 

– Huden ska vara lös och elastisk, vi ska kunna lyfta upp den. Men när huden ”sitter fast” på grund av operationsärr eller vaccinationsärr, eller av gamla slag och skador vilket är vanligt bland tidigare elitidrottare till exempel, ja då växer hud och bindväv ihop och det blir trögt i lymfsystemet, säger Bebe Gransten.

Håll i gång lymfsystemet

Du kan hålla igång lymfsystemet på egen hand genom att djupandas och röra på dig mjukt och lugnt, genom exempelvis yoga, stavgång och lugn vattenträning. Eller unna dig lymfmassage då och då. Det består av strykningar, djupandning och lätta tryck i lymfflödets riktning, mot armhålorna och nyckelbensgropen. Ibland använder massageterapeuten något djupare grepp för att lösa upp stopp och fibroser. Du kan även utföra lymfmassage på dig själv, som egenvård.

Tips! Kolla in ”Lymfhoppet” här för fler tips på egenvård för lymfsystemet.

 Av Carolina Eriksson


Det här är lymfsystemet:

Lymfsystemet är en viktig del av cirkulationen i kroppen och deltar i kroppens försvar mot bakterier, virus och cancer. Det fungerar som både avlopp och reningsverk och är ett eget system som går parallellt med venerna. Vid nyckelbensgropen sammankopplas den med blodcirkulationen där den tömmer lymfvätska och slaggprodukter för vidare transport till njurar för att sedan utsöndras via urinen.

Lymfsystemets viktigaste uppgifter:

 • Att upprätthålla vätskebalansen i kroppen tillsammans med blodsystemet genom att överflödig vätska, så kallad lymfa, från olika delar av kroppen transporteras bort.
 • Delta i kroppens försvar mot bakterier, virus och cancer.
 • Lymfkärlen transporterar lymfan genom så kallade lymfnoder. Lymfnoder ligger ofta samlade i grupper, bl a i armhålorna, nacken, vid käkarna, ljumskarna, bakom bröstbenet.
 • Lymfnoderna brukar svullna om du har en infektion. Då kan du känna dem som avlånga, lite ömma knölar under huden. Att lymfnoderna svullnar beror på att de arbetar med att sätta i gång immunförsvaret.

 • (Källor: Lymfhoppet.se, 1177.se)

  Skriv ut artikel


  Nytt på Kurera

  man som tittar ini kylskåpet

  Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

  Hälsa

  Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

  mejerivaror

  Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

  Forskning

  Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

  glad kvinna i höstskog

  Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

  Hälsa

  D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

  frukt, grönt och vitaminburk

  Därför är vitamintillskott så viktiga

  Kost

  Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

   

  Kvinna sover på rygg

  5 hälsofördelar med att sova på rygg

  Naturlig hälsa

  Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

  Glasstrutar mot turkos bakgrund

  Tillsatser mer regel än undantag i glass

  Eko/miljö

  Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

  par fikar vid vattnet

  En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

  Mental hälsa

  Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

   

  Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

  Hud

  Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

  Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

  Hälsa

  K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

  vitlök

  Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

  Naturlig hälsa

  Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

  Kvinna i sängen med mobil i handen

  Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

  Hud

  De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

   

  Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

  Skönhetspanelen testar: Rengöring

  Hud

  Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

  Gröna pannkakor med hallon

  Skönt gröna kikärtspannkakor

  Recept

  Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

  sågpalmetto blad

  Så kan mannen slippa nattliga toabesök

  Hälsa

  Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

   

  kvinna hos tandläkare

  En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

  Hälsa

  Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

  några personer lyfter vikter

  Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

  TRÄNING

  Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

  Ung kvinna omfamnar sin hund

  Vad tänker och känner din hund?

  Husdjur

  Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

   

  Råkostsallad

  Råkostsallad med prebiotika

  Recept

  Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

  rot av ashwagandha

  ”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

  Hälsa

  Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

  teckning mage-tarm

  Kiselgel lindrar IBS-symtom

  Mage

  En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.