Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

Sköljer du ditt frukt och grönt? Eller fuskar du eftersom du handlar eko och tar för givet att livsmedlen då är så rena att sköljning inte behövs? Du är i så fall inte alls ensam. Men du bör däremot ändra ditt beteende. Här får du veta varför.

Skölj alla grönsaker och frukt - öven de ekologiska. Anledningen till att du inte ska vara lat med att tvätta dina grödor är kort och gott att du annars  riskerar att bli sjuk av de bakterier och mikroorganismer som fortfarande finns kvar på livsmedlet.

Läs också: Bekämpningsmedel dubblar risken för nervsjukdom

 

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

Sprayas med förorenat vatten för att se fräscha ut
Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet och även känd från TV-progammet "Rent hus", berättar varför:
– Vi har haft en del problem med matförgiftning från importerad ruccola, groddar, babyspenat och kryddväxter. De vattnas ibland med förorenat vatten på grund av vattenbrist. En del grönsaker sprayas med vatten för att se rena och fräscha ut, men även det vattnet är ofta förorenat, säger hon till Vårdguiden.

Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för att rädda miljö och hälsa

Professorn: "Skölj blad för blad"
Marie-Louise Danielsson-Tham äter gärna själv grönsaker som odlats ekologiskt men poängterar att även dessa grödor bör sköljas - och till och med extra noga eftersom de har gödslats med naturgödsel som alltid innehåller tarmbakterier.
– Man får inte vara lat. Sallad ska sköljas blad för blad. Allt får man inte bort men med bakterier är det så att ju färre vi får i oss desto mindre risk att vi blir sjuka av dem. Var noga med att få bort alla jordpartiklar, till exempel i blastvecken på purjolöken.

 

Läs också: Knepen som får din frukt ren från bekämpningsmedel

Bakterierna förökar sig
Som väl är trivs bakterier inte särskilt bra på grönsaker, berättar hon. Men - när vi däremot blandar dåligt sköljd sallad med till exempel räkor eller skinka sätter de igång att föröka sig.
– Då är bakterierna utsvultna. Därför bör man bara äta sådana blandade sallader om de är nygjorda, fortsätter Marie-Louise Danielsson-Tham.

Vill varna för att tro på informationen om "färdigsköljd"
Just det. För det står ju ofta saker som: "Behöver inte sköljas" eller "Färdigsköljd"  på förpackningar med färdigskuren sallad. Ska man bara ignorera den informationen? Svar ja. Just detta är något Marie-Louise Danielsson-Tham särskilt vill varna för.
– Färdigskuren sallad "blöder" växtsaft och det gillar till exempel salmonellabakterien. Färdigskuren sallad ska sköljas noga!

 

Läs också: Här är de 12 minst giftiga frukterna och grönsakerna

Bakterier överlever i frysen
En vanlig missuppfattning är också att bakterier och virus dör i frysen, vilket de tyvärr inte gör, upplyser Danielsson-Tham.
– De trivs utmärkt i den fuktiga miljön. Man måste hetta upp dem till 70 grader men kom ihåg att det bara gäller ytan. Det räcker alltså att koka upp grönsakerna hastigt, säger hon.

Läs också: 15 livsmedel du inte bör förvara i kylskåpet!

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?