Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska! | Kurera.se

Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

Sköljer du ditt frukt och grönt? Eller fuskar du eftersom du handlar eko och tar för givet att livsmedlen då är så rena att sköljning inte behövs? Du är i så fall inte alls ensam. Men du bör däremot ändra ditt beteende. Här får du veta varför.

Skölj alla grönsaker och frukt - öven de ekologiska. Anledningen till att du inte ska vara lat med att tvätta dina grödor är kort och gott att du annars  riskerar att bli sjuk av de bakterier och mikroorganismer som fortfarande finns kvar på livsmedlet.

Läs också: Bekämpningsmedel dubblar risken för nervsjukdom

 

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

Sprayas med förorenat vatten för att se fräscha ut
Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet och även känd från TV-progammet "Rent hus", berättar varför:
– Vi har haft en del problem med matförgiftning från importerad ruccola, groddar, babyspenat och kryddväxter. De vattnas ibland med förorenat vatten på grund av vattenbrist. En del grönsaker sprayas med vatten för att se rena och fräscha ut, men även det vattnet är ofta förorenat, säger hon till Vårdguiden.

Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för att rädda miljö och hälsa

Professorn: "Skölj blad för blad"
Marie-Louise Danielsson-Tham äter gärna själv grönsaker som odlats ekologiskt men poängterar att även dessa grödor bör sköljas - och till och med extra noga eftersom de har gödslats med naturgödsel som alltid innehåller tarmbakterier.
– Man får inte vara lat. Sallad ska sköljas blad för blad. Allt får man inte bort men med bakterier är det så att ju färre vi får i oss desto mindre risk att vi blir sjuka av dem. Var noga med att få bort alla jordpartiklar, till exempel i blastvecken på purjolöken.

 

Läs också: Knepen som får din frukt ren från bekämpningsmedel

Bakterierna förökar sig
Som väl är trivs bakterier inte särskilt bra på grönsaker, berättar hon. Men - när vi däremot blandar dåligt sköljd sallad med till exempel räkor eller skinka sätter de igång att föröka sig.
– Då är bakterierna utsvultna. Därför bör man bara äta sådana blandade sallader om de är nygjorda, fortsätter Marie-Louise Danielsson-Tham.

Vill varna för att tro på informationen om "färdigsköljd"
Just det. För det står ju ofta saker som: "Behöver inte sköljas" eller "Färdigsköljd"  på förpackningar med färdigskuren sallad. Ska man bara ignorera den informationen? Svar ja. Just detta är något Marie-Louise Danielsson-Tham särskilt vill varna för.
– Färdigskuren sallad "blöder" växtsaft och det gillar till exempel salmonellabakterien. Färdigskuren sallad ska sköljas noga!

 

Läs också: Här är de 12 minst giftiga frukterna och grönsakerna

Bakterier överlever i frysen
En vanlig missuppfattning är också att bakterier och virus dör i frysen, vilket de tyvärr inte gör, upplyser Danielsson-Tham.
– De trivs utmärkt i den fuktiga miljön. Man måste hetta upp dem till 70 grader men kom ihåg att det bara gäller ytan. Det räcker alltså att koka upp grönsakerna hastigt, säger hon.

Läs också: 15 livsmedel du inte bör förvara i kylskåpet!

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.