Annons
Annons

Därför ska du skriva dagbok

Lättare att fokusera, mindre stressad och bättre på att samla tankarna. Du behöver inte vara författare eller ens duktig på att skriva för att dra nytta av alla fördelar med att skriva dagbok. Såhär kommer du igång.

Redaktionen

2 mars, 2020
Därför ska du skriva dagbok
Dela inlägget

Lättare att fokusera, mindre stressad och bättre på att samla tankarna.
Du behöver inte vara författare eller ens duktig på att skriva för att dra nytta av alla fördelar med att skriva dagbok.
Såhär kommer du igång.

Att skriva kan fungera läkande på flera sätt, oavsett om det handlar om att få insikt, bearbeta trauman, öva på mindfulness, stärka ditt minne eller sänka din stress.
Bokstavsillustratören Lise Hellström är aktuell med boken ”Lises planering: kreativ ordning för ett härligare liv” och började själv skriva dagbok för några år sedan och har upplevt många hälsofördelar med sin nya vana.
– Jag skriver 30 minuter och tre sidor varje dag, inte mer och inte mindre. Att komma igång kan vara jättetrögt och kännas som att vada genom lera. Men rätt som det är så kommer det insikter och jag får rätsida på sådant som jag inte ens visste att jag ville ha rätsida på – det är coolt att ge sig själv den tiden.

LÄS OCKSÅ: Så minskar du stressen – med bättre planering!

Låt tankarna vandra fritt
Lise Hellström påminner om att låta tankarna vandra fritt och släppa prestationskraven – att skriva dagbok handlar vare sig om att skriva snyggt eller ens nödvändigtvis om att läsa det man skrivit i efterhand.
– Alla hälsofördelarna har man egentligen fått bara av att skriva ner sina tankar. Om du absolut inte vill skriva för hand så är det bättre att skriva på datorn än inget alls, men det taktila är väldigt välgörande, att få forma orden för hand.

Men passar det verkligen alla att skriva dagbok? Absolut, tycker Lise Hellström.
– Det är en träningssak. Det är svårt till en början men ge inte upp. Är du inte van att skriva, börja med en enkel logg där du använder dig av fyra olika färger som står för olika känslor, och så fyller du i vilken färg dagen har haft. Det kan vara en bra början.

Lises tips för att komma igång med dagboksskrivandet

• Skriv kortfattat, ett par meningar per dag kan räcka. Det är en konst att sila bort oväsentligheter och vara koncis.

• Du kan skriva på kvällen som en sammanfattning över dagen.

LÄS OCKSÅ: 10 vägar till medveten närvaro

• Du kan skriva på morgonen som affirmation över hur du vill känna under dagen.

• Du kan skriva tre saker som du är tacksam för. Jag vet att det låter lökigt, men det har större påverkan på måendet och ditt fokus i livet än vad du kan tro.

• Är det jobbigt att beskriva hur du mår? Skriv en siffra mellan 1 och 10 och ett par ord som kan förklara siffran.

• Om du är inne i en stor process – gravid, förbereder en flytt, går igenom en skilsmässa eller ska skriva en stor uppsats/bok – logga då skeendet. Saker som kan upplevas som tjatiga att berätta för andra varenda dag kan du istället skriva ner i din planeringsbok. Och när det känns som om det inte blir bättre, som om du inte kommer framåt, då kan du bläddra tillbaka i dina anteckningar och få motsatsen bevisad för dig.

LÄS OCKSÅ: Att känna tacksamhet är bra för din mentala hälsa

• Du kan skriva råd till din inre 10-åring, saker som du önskar att du hade vetat. Det kan röra om på djupet men också vara otroligt läkande. Kanske blir det till en bok så småningom?

• Du behöver såklart inte vända in och ut på dig själv – en logg kan också bestå av betydligt mer neutrala händelser. Den kan registrera vädret, när du planterade vad i trädgården (toppen att ha till nästa år!) eller vilka maträtter som du lagat inklusive ett betyg på dem (bra att ha om inspirationen tryter någon gång).

• Not a man of many words? Du kan också låta orden ersättas av symboler eller färger om det känns lättare.

Av Tina Harr

Annons
Annons