Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

ceylonkanel

Därför ska du välja rätt sorts kanel

Fakta

Fyra sorters kanel

1. Kassiakanel
Även kallat "kökskanel". Den vanligaste sorten som dominerar innehållet i svenska kryddburkar. Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum cassia. Sätter smak på allt från äppelkakor till risgrynsgröt.

2. Ceylonkanel
Kallas även "äkta kanel". Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum verum, eller Cinnamomum zeylanicum som trädet också kallas. Används flitigt i indiska rätter där den uppskattas som smakkamrat till koriander, gurkmeja och chili. Innehåller lägst halter av ämnet kumarin, som kan vara skadligt vid intag över en tesked om dagen.

3. Dalchinikanel
Görs av ytterbark-en från Cinnamomum cassia. De tjocka, grova rören har en stark, pepprig smak. Sätter smak på många indiska grytor.

4. Saigonkanel
Kallas även vietnamesisk kanel. Kommer från trädet Cinnamomum loureiroi. Har en söt, pepprig smak och behåller sina aromer lite längre än ceylonkanel. Sätter piff på lammrätter, mildrar köttets karakteristiska doft och bidrar till att långkokt lammkött blir extra saftigt. Ingår i "Bombay Hot Toddy", en förkylningsdrink med konjak, varmt vatten och kanel.
Källa: Icakuriren

Kanel anses både gott och nyttigt, men vad många inte vet är att det är viktigt att inte äta för mycket – och att välja rätt kanel.
Fel kanel i för stora mängder kan nämligen vara giftigt.
– De som använder mycket kanel bör gå över till ceylonkanel, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket, till Icakuriren.

Förr såldes på apotek för sina antibakteriella egenskaper och var en erkänd läkeväxt. Idag är kryddan populär på nytt, inte minst för att dess påstådda förmåga att hålla blodsockret i schack och kunna öka förbränningen.

► Läs också: Hälsoeffekterna hos julens kryddor

 

Många olika sorter
Men – det finns många sorters kanel och både smak och färg skiljer sig åt mellan sorterna. Ceylonkanel från Sri Lanka är till exempel känd för sin lite mildare, sötare smak med citrustoner, medan den vietnamesiska kusinen saigonkanel ofta prisas för sin rena, klara, peppriga smak, skriver Icakuriren.
Men det handlar om mer än smak. Fel sorts kanel i större mängd än en tesked dagligen kan nämligen vara skadligt för kroppen.

Kassiakanelen vanligast – men kan göra skada
Många uppfattar ceylonkanel som en nykomling i kanelfloran medan den gamla läkekryddan med sina gulbruna, spröda stänger och sina papyrustunna lager, istället är pånyttfödd. Tidigare kallades sorten för apotekskanel, eftersom det var denna sort som förr hittades just där. I början av 1900-talet konkurrerades dock ceylonkanelen ut av kassiakanelen från Kina, som är betydligt billigare, brunare och mer grovbarkad. Idag är det kassiakanel, även kallad kökskanel, som dominerar i butikernas kanelburkar. Och den blir bara mer och mer populär,  sedan studier antytt att kanel kan hålla blodsockret i schack. Många strör den till exempel över gröt, har i yoghurt eller i smoothie eller som en extra touch i sitt dagliga citronvatten.

► Läs också: 10 anledningar till varför du ska starta dagen med citronvatten

Höga halter kumarin skadligt
Kanelanvändandet väcker dock viss oro sedan mätningar visat att den vanliga "kökskanelen" innehåller höga halter kumarin, ett aromämne som i höga doser kan skada levern hos känsliga. Enligt finska livsmedelssäkerhetsverket Evira rymmer den mellan 2 700 och 3 540 milligram kumarin per kilo, medan motsvarande siffror för ceylonkanel är 10,4 och 26,1 milligram.

 

Kanelfaran uppmärksammad även i EU och USA
EU har tagit fram nya regler för hur mycket kumarin livsmedel som kanelbullar, kakor och halvfabrikat får innehålla. I USA marknadsförs den kumarinfattiga ceylonkanelen med orden "ultralow coumarin". Rådet från det svenska Livsmedelsverket är att äta som högst en tesked kassiakanel om dagen.
– De som använder extremt mycket kassiakanel bör gå över till ceylonkanel för att känna sig helt på den säkra sidan, säger Ulla Beckman Sundh, som är toxikolog vid Livsmedelsverket, till Icakuriren.

Max en tesked även av saigonkanel 
Även saigonkanel, som bland annat varit trendigt inom LCHF-rörelsen och i träningskretsar - där många till exempel blandar kanel i kaffet i hopp om att kryddan ska öka och förlänga förbränningen - kvalar in bland de mer kumarinrika kanelsorterna, skriver tidningen. Mätningar gjorda i USA visar att den sorten innehåller till och med mer kumarin än kassiakanel.
Även den ska man alltså vara försiktig med.
– Att använda den som krydda är ingen fara, men man bör inte få i sig mer än en tesked om dagen, säger Ulla Beckman Sundh.

► Läs också: Läsarfråga: Kanel – nyttigt eller giftigt? Experten svarar

 

Ceylonkanel – en skonsammare sort och populär läkekrydda
Ceylonkanel säljs numera i många hälsokostbutiker och passar bra i framförallt vegetariska och indiska masalarätter. Kryddan piffar även upp smaken på teer, drycker och bakverk.
På hemön Sri Lanka har den även en given plats i husapoteken. Kanelen ordineras ofta mixad med lite honung som en kur som anses stärka immunförsvaret av ayurvediska läkare. Många ses även tuggandes på en ceylonkanelstång som sägs kunna ta kål på munbakterier. Även tandpetare gjorda av kanelens bark är populära och i förkylningstider serveras ofta kanelte spetsat med färsk ingefära, som är en annan läkekrydda känd för sina många hälsoeffekter.

Läs också: Därför ska du äta ingefära

Mer kryddrelaterad läsning?
• 8 anledningar att äta mer kanel
• Saffran lika bra effekt som SSRI-preparat – men med färre biverkningar
• Därför ska du äta gurkmeja
Det visste du inte om kryddor
• Örter, kryddor och växter för detox
Heta kryddor satte fart på viktnedgången
Läsarfråga: Är kryddor bäst som tillskott eller i färsk form? Experten svarar

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!



Fakta

Fyra sorters kanel

1. Kassiakanel
Även kallat "kökskanel". Den vanligaste sorten som dominerar innehållet i svenska kryddburkar. Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum cassia. Sätter smak på allt från äppelkakor till risgrynsgröt.

2. Ceylonkanel
Kallas även "äkta kanel". Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum verum, eller Cinnamomum zeylanicum som trädet också kallas. Används flitigt i indiska rätter där den uppskattas som smakkamrat till koriander, gurkmeja och chili. Innehåller lägst halter av ämnet kumarin, som kan vara skadligt vid intag över en tesked om dagen.

3. Dalchinikanel
Görs av ytterbark-en från Cinnamomum cassia. De tjocka, grova rören har en stark, pepprig smak. Sätter smak på många indiska grytor.

4. Saigonkanel
Kallas även vietnamesisk kanel. Kommer från trädet Cinnamomum loureiroi. Har en söt, pepprig smak och behåller sina aromer lite längre än ceylonkanel. Sätter piff på lammrätter, mildrar köttets karakteristiska doft och bidrar till att långkokt lammkött blir extra saftigt. Ingår i "Bombay Hot Toddy", en förkylningsdrink med konjak, varmt vatten och kanel.
Källa: Icakuriren

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

 

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

Kvinna med långt hår bakifrån på sommaräng

Så skyddar du sommarhåret naturligt

Naturlig hälsa

Under sommaren utsätter vi håret för både sol, salta och klorfyllda bad och friska vindar på havet. Allt detta sliter på håret. Här delar den gröna frisörmästaren Maria Hellström  med sig av sina bästa tips för ett naturligt friskt, starkt och vackert hår – utan skadliga gifter och kemikalier.