ceylonkanel

Därför ska du välja rätt sorts kanel

Fakta

Fyra sorters kanel

1. Kassiakanel
Även kallat "kökskanel". Den vanligaste sorten som dominerar innehållet i svenska kryddburkar. Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum cassia. Sätter smak på allt från äppelkakor till risgrynsgröt.

2. Ceylonkanel
Kallas även "äkta kanel". Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum verum, eller Cinnamomum zeylanicum som trädet också kallas. Används flitigt i indiska rätter där den uppskattas som smakkamrat till koriander, gurkmeja och chili. Innehåller lägst halter av ämnet kumarin, som kan vara skadligt vid intag över en tesked om dagen.

3. Dalchinikanel
Görs av ytterbark-en från Cinnamomum cassia. De tjocka, grova rören har en stark, pepprig smak. Sätter smak på många indiska grytor.

4. Saigonkanel
Kallas även vietnamesisk kanel. Kommer från trädet Cinnamomum loureiroi. Har en söt, pepprig smak och behåller sina aromer lite längre än ceylonkanel. Sätter piff på lammrätter, mildrar köttets karakteristiska doft och bidrar till att långkokt lammkött blir extra saftigt. Ingår i "Bombay Hot Toddy", en förkylningsdrink med konjak, varmt vatten och kanel.
Källa: Icakuriren

Kanel anses både gott och nyttigt, men vad många inte vet är att det är viktigt att inte äta för mycket – och att välja rätt kanel.
Fel kanel i för stora mängder kan nämligen vara giftigt.
– De som använder mycket kanel bör gå över till ceylonkanel, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket, till Icakuriren.

Förr såldes på apotek för sina antibakteriella egenskaper och var en erkänd läkeväxt. Idag är kryddan populär på nytt, inte minst för att dess påstådda förmåga att hålla blodsockret i schack och kunna öka förbränningen.

► Läs också: Hälsoeffekterna hos julens kryddor

 

Många olika sorter
Men – det finns många sorters kanel och både smak och färg skiljer sig åt mellan sorterna. Ceylonkanel från Sri Lanka är till exempel känd för sin lite mildare, sötare smak med citrustoner, medan den vietnamesiska kusinen saigonkanel ofta prisas för sin rena, klara, peppriga smak, skriver Icakuriren.
Men det handlar om mer än smak. Fel sorts kanel i större mängd än en tesked dagligen kan nämligen vara skadligt för kroppen.

Kassiakanelen vanligast – men kan göra skada
Många uppfattar ceylonkanel som en nykomling i kanelfloran medan den gamla läkekryddan med sina gulbruna, spröda stänger och sina papyrustunna lager, istället är pånyttfödd. Tidigare kallades sorten för apotekskanel, eftersom det var denna sort som förr hittades just där. I början av 1900-talet konkurrerades dock ceylonkanelen ut av kassiakanelen från Kina, som är betydligt billigare, brunare och mer grovbarkad. Idag är det kassiakanel, även kallad kökskanel, som dominerar i butikernas kanelburkar. Och den blir bara mer och mer populär,  sedan studier antytt att kanel kan hålla blodsockret i schack. Många strör den till exempel över gröt, har i yoghurt eller i smoothie eller som en extra touch i sitt dagliga citronvatten.

► Läs också: 10 anledningar till varför du ska starta dagen med citronvatten

Höga halter kumarin skadligt
Kanelanvändandet väcker dock viss oro sedan mätningar visat att den vanliga "kökskanelen" innehåller höga halter kumarin, ett aromämne som i höga doser kan skada levern hos känsliga. Enligt finska livsmedelssäkerhetsverket Evira rymmer den mellan 2 700 och 3 540 milligram kumarin per kilo, medan motsvarande siffror för ceylonkanel är 10,4 och 26,1 milligram.

 

Kanelfaran uppmärksammad även i EU och USA
EU har tagit fram nya regler för hur mycket kumarin livsmedel som kanelbullar, kakor och halvfabrikat får innehålla. I USA marknadsförs den kumarinfattiga ceylonkanelen med orden "ultralow coumarin". Rådet från det svenska Livsmedelsverket är att äta som högst en tesked kassiakanel om dagen.
– De som använder extremt mycket kassiakanel bör gå över till ceylonkanel för att känna sig helt på den säkra sidan, säger Ulla Beckman Sundh, som är toxikolog vid Livsmedelsverket, till Icakuriren.

Max en tesked även av saigonkanel 
Även saigonkanel, som bland annat varit trendigt inom LCHF-rörelsen och i träningskretsar - där många till exempel blandar kanel i kaffet i hopp om att kryddan ska öka och förlänga förbränningen - kvalar in bland de mer kumarinrika kanelsorterna, skriver tidningen. Mätningar gjorda i USA visar att den sorten innehåller till och med mer kumarin än kassiakanel.
Även den ska man alltså vara försiktig med.
– Att använda den som krydda är ingen fara, men man bör inte få i sig mer än en tesked om dagen, säger Ulla Beckman Sundh.

► Läs också: Läsarfråga: Kanel – nyttigt eller giftigt? Experten svarar

 

Ceylonkanel – en skonsammare sort och populär läkekrydda
Ceylonkanel säljs numera i många hälsokostbutiker och passar bra i framförallt vegetariska och indiska masalarätter. Kryddan piffar även upp smaken på teer, drycker och bakverk.
På hemön Sri Lanka har den även en given plats i husapoteken. Kanelen ordineras ofta mixad med lite honung som en kur som anses stärka immunförsvaret av ayurvediska läkare. Många ses även tuggandes på en ceylonkanelstång som sägs kunna ta kål på munbakterier. Även tandpetare gjorda av kanelens bark är populära och i förkylningstider serveras ofta kanelte spetsat med färsk ingefära, som är en annan läkekrydda känd för sina många hälsoeffekter.

Läs också: Därför ska du äta ingefära

Mer kryddrelaterad läsning?
• 8 anledningar att äta mer kanel
• Saffran lika bra effekt som SSRI-preparat – men med färre biverkningar
• Därför ska du äta gurkmeja
Det visste du inte om kryddor
• Örter, kryddor och växter för detox
Heta kryddor satte fart på viktnedgången
Läsarfråga: Är kryddor bäst som tillskott eller i färsk form? Experten svarar

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Fyra sorters kanel

1. Kassiakanel
Även kallat "kökskanel". Den vanligaste sorten som dominerar innehållet i svenska kryddburkar. Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum cassia. Sätter smak på allt från äppelkakor till risgrynsgröt.

2. Ceylonkanel
Kallas även "äkta kanel". Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum verum, eller Cinnamomum zeylanicum som trädet också kallas. Används flitigt i indiska rätter där den uppskattas som smakkamrat till koriander, gurkmeja och chili. Innehåller lägst halter av ämnet kumarin, som kan vara skadligt vid intag över en tesked om dagen.

3. Dalchinikanel
Görs av ytterbark-en från Cinnamomum cassia. De tjocka, grova rören har en stark, pepprig smak. Sätter smak på många indiska grytor.

4. Saigonkanel
Kallas även vietnamesisk kanel. Kommer från trädet Cinnamomum loureiroi. Har en söt, pepprig smak och behåller sina aromer lite längre än ceylonkanel. Sätter piff på lammrätter, mildrar köttets karakteristiska doft och bidrar till att långkokt lammkött blir extra saftigt. Ingår i "Bombay Hot Toddy", en förkylningsdrink med konjak, varmt vatten och kanel.
Källa: Icakuriren

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.