Därför ska du välja rätt sorts kanel | Kurera.se
ceylonkanel

Därför ska du välja rätt sorts kanel

Fakta

Fyra sorters kanel

1. Kassiakanel
Även kallat "kökskanel". Den vanligaste sorten som dominerar innehållet i svenska kryddburkar. Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum cassia. Sätter smak på allt från äppelkakor till risgrynsgröt.

2. Ceylonkanel
Kallas även "äkta kanel". Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum verum, eller Cinnamomum zeylanicum som trädet också kallas. Används flitigt i indiska rätter där den uppskattas som smakkamrat till koriander, gurkmeja och chili. Innehåller lägst halter av ämnet kumarin, som kan vara skadligt vid intag över en tesked om dagen.

3. Dalchinikanel
Görs av ytterbark-en från Cinnamomum cassia. De tjocka, grova rören har en stark, pepprig smak. Sätter smak på många indiska grytor.

4. Saigonkanel
Kallas även vietnamesisk kanel. Kommer från trädet Cinnamomum loureiroi. Har en söt, pepprig smak och behåller sina aromer lite längre än ceylonkanel. Sätter piff på lammrätter, mildrar köttets karakteristiska doft och bidrar till att långkokt lammkött blir extra saftigt. Ingår i "Bombay Hot Toddy", en förkylningsdrink med konjak, varmt vatten och kanel.
Källa: Icakuriren

Kanel anses både gott och nyttigt, men vad många inte vet är att det är viktigt att inte äta för mycket – och att välja rätt kanel.
Fel kanel i för stora mängder kan nämligen vara giftigt.
– De som använder mycket kanel bör gå över till ceylonkanel, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket, till Icakuriren.

Förr såldes på apotek för sina antibakteriella egenskaper och var en erkänd läkeväxt. Idag är kryddan populär på nytt, inte minst för att dess påstådda förmåga att hålla blodsockret i schack och kunna öka förbränningen.

► Läs också: Hälsoeffekterna hos julens kryddor

 

Många olika sorter
Men – det finns många sorters kanel och både smak och färg skiljer sig åt mellan sorterna. Ceylonkanel från Sri Lanka är till exempel känd för sin lite mildare, sötare smak med citrustoner, medan den vietnamesiska kusinen saigonkanel ofta prisas för sin rena, klara, peppriga smak, skriver Icakuriren.
Men det handlar om mer än smak. Fel sorts kanel i större mängd än en tesked dagligen kan nämligen vara skadligt för kroppen.

Kassiakanelen vanligast – men kan göra skada
Många uppfattar ceylonkanel som en nykomling i kanelfloran medan den gamla läkekryddan med sina gulbruna, spröda stänger och sina papyrustunna lager, istället är pånyttfödd. Tidigare kallades sorten för apotekskanel, eftersom det var denna sort som förr hittades just där. I början av 1900-talet konkurrerades dock ceylonkanelen ut av kassiakanelen från Kina, som är betydligt billigare, brunare och mer grovbarkad. Idag är det kassiakanel, även kallad kökskanel, som dominerar i butikernas kanelburkar. Och den blir bara mer och mer populär,  sedan studier antytt att kanel kan hålla blodsockret i schack. Många strör den till exempel över gröt, har i yoghurt eller i smoothie eller som en extra touch i sitt dagliga citronvatten.

► Läs också: 10 anledningar till varför du ska starta dagen med citronvatten

Höga halter kumarin skadligt
Kanelanvändandet väcker dock viss oro sedan mätningar visat att den vanliga "kökskanelen" innehåller höga halter kumarin, ett aromämne som i höga doser kan skada levern hos känsliga. Enligt finska livsmedelssäkerhetsverket Evira rymmer den mellan 2 700 och 3 540 milligram kumarin per kilo, medan motsvarande siffror för ceylonkanel är 10,4 och 26,1 milligram.

 

Kanelfaran uppmärksammad även i EU och USA
EU har tagit fram nya regler för hur mycket kumarin livsmedel som kanelbullar, kakor och halvfabrikat får innehålla. I USA marknadsförs den kumarinfattiga ceylonkanelen med orden "ultralow coumarin". Rådet från det svenska Livsmedelsverket är att äta som högst en tesked kassiakanel om dagen.
– De som använder extremt mycket kassiakanel bör gå över till ceylonkanel för att känna sig helt på den säkra sidan, säger Ulla Beckman Sundh, som är toxikolog vid Livsmedelsverket, till Icakuriren.

Max en tesked även av saigonkanel 
Även saigonkanel, som bland annat varit trendigt inom LCHF-rörelsen och i träningskretsar - där många till exempel blandar kanel i kaffet i hopp om att kryddan ska öka och förlänga förbränningen - kvalar in bland de mer kumarinrika kanelsorterna, skriver tidningen. Mätningar gjorda i USA visar att den sorten innehåller till och med mer kumarin än kassiakanel.
Även den ska man alltså vara försiktig med.
– Att använda den som krydda är ingen fara, men man bör inte få i sig mer än en tesked om dagen, säger Ulla Beckman Sundh.

► Läs också: Läsarfråga: Kanel – nyttigt eller giftigt? Experten svarar

 

Ceylonkanel – en skonsammare sort och populär läkekrydda
Ceylonkanel säljs numera i många hälsokostbutiker och passar bra i framförallt vegetariska och indiska masalarätter. Kryddan piffar även upp smaken på teer, drycker och bakverk.
På hemön Sri Lanka har den även en given plats i husapoteken. Kanelen ordineras ofta mixad med lite honung som en kur som anses stärka immunförsvaret av ayurvediska läkare. Många ses även tuggandes på en ceylonkanelstång som sägs kunna ta kål på munbakterier. Även tandpetare gjorda av kanelens bark är populära och i förkylningstider serveras ofta kanelte spetsat med färsk ingefära, som är en annan läkekrydda känd för sina många hälsoeffekter.

Läs också: Därför ska du äta ingefära

Mer kryddrelaterad läsning?
• 8 anledningar att äta mer kanel
• Saffran lika bra effekt som SSRI-preparat – men med färre biverkningar
• Därför ska du äta gurkmeja
Det visste du inte om kryddor
• Örter, kryddor och växter för detox
Heta kryddor satte fart på viktnedgången
Läsarfråga: Är kryddor bäst som tillskott eller i färsk form? Experten svarar

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Fyra sorters kanel

1. Kassiakanel
Även kallat "kökskanel". Den vanligaste sorten som dominerar innehållet i svenska kryddburkar. Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum cassia. Sätter smak på allt från äppelkakor till risgrynsgröt.

2. Ceylonkanel
Kallas även "äkta kanel". Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum verum, eller Cinnamomum zeylanicum som trädet också kallas. Används flitigt i indiska rätter där den uppskattas som smakkamrat till koriander, gurkmeja och chili. Innehåller lägst halter av ämnet kumarin, som kan vara skadligt vid intag över en tesked om dagen.

3. Dalchinikanel
Görs av ytterbark-en från Cinnamomum cassia. De tjocka, grova rören har en stark, pepprig smak. Sätter smak på många indiska grytor.

4. Saigonkanel
Kallas även vietnamesisk kanel. Kommer från trädet Cinnamomum loureiroi. Har en söt, pepprig smak och behåller sina aromer lite längre än ceylonkanel. Sätter piff på lammrätter, mildrar köttets karakteristiska doft och bidrar till att långkokt lammkött blir extra saftigt. Ingår i "Bombay Hot Toddy", en förkylningsdrink med konjak, varmt vatten och kanel.
Källa: Icakuriren

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.