Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kosttillskott, tabletter, medicin i olika färger utspridda på en neutral bakgrund

De 7 bästa budgetkosttillskotten

De dyraste kosttillskotten är inte alltid nödvändigtvis de bästa.
Här guidar Kureras expert Zarah Öberg dig genom de bästa budgetalternativen.

Att köpa kosttillskott kan bli en kostsam historia. Men behöver verkligen dyrast alltid vara bäst?

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och boswellia hjälper 9 av 10 med artros

Nja. Enligt Kureras näringsexpert Zarah Öberg får man visserligen vad man betalar för, men det finns undantag där priset är okej

Zarah Öberg

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

även om det är en bra och potent produkt.
– Exempelvis säljer Holistic och Medicine Garden potenta produkter till bra priser. Det beror sannolikt på att dessa varumärken är knutna till personer som verkligen brinner för att sälja till de som behöver, inte nödvändigtvis bara till de som har pengar. Det kan också handla om att vissa säljer mindre antal produkter till dyrare pris, medan andra säljer på pall och har lägre priser.

 

LÄS OCKSÅ: Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Kan vara skadliga
Billiga kosttillskott kan i vissa fall inte ge effekt - eller till och med vara skadliga eftersom de ofta innehåller sötningsmedel eller andra tillsatser, därför är det viktigt att alltid undersöka hur tillskotten har tillverkats och vilka råvaror de innehåller. Generellt tycker Zarah Öberg att det är bättre att använda några få kosttillskott som ger god effekt, än att ha många billiga produkter. Det kan också vara klokt att ta reda på vilka kosttillskott som är viktiga, och vilka näringsämnen som du kan fylla på med genom god kosthållning. För många näringsämnen kan du få i dig via bra råvaror, som exempelvis mineraler från gröna grönsaker, frukt och bär, järn från kött och grönt, zink från kikärtor, selen från paranötter, eller B-vitaminer från bönor och linser. Antioxidanter finns i stor mängd i bär, och aroniabär och havtorn är båda rika på betakaroten.
– Kosttillskott som brukar vara bra för de flesta människor är en riktigt bra probiotika, en multivitamin och multimineral samt D-vitamin på vintern.

LÄS OCKSÅ: Var hittar jag algolja?

Mer prisvärd
Ett sätt att komma billigare undan är också att tänka på vilken form av tillskott du köper, eftersom det kan skilja stort mellan prislappen på olika former av tillskott.
– Exempelvis är en magnesiumspray mer dryg och prisvärd än tabletter och zink ger ofta bättre effekt i flytande form. Det kan också vara billigare med pulver än kapslar i vissa fall, som till exempel för C-vitamin, säger Zarah Öberg.

8 budgetkosttillskott

  1. Holistics Magnesiumspray är en produkt med bra upptag, även för dig som har dåligt näringsupptag eftersom den används utvärtes genom att masseras in på kroppen. Sprayen är både prisvärd och drygare än tabletter.
  2. KSM66 från Medicine garden innehåller ashwagandha och normaliserar kortisolvärdet hos dig med stress, utmattning, låga könshormoner eller andra former av hormonell obalans. KSM66 innehåller fem procent verksamma ämnen, istället för två procent som finns i liknande preparat, vilket gör den prisvärd.
  3. Zink status från Helhetshälsa är en billig, men bra produkt med flytande zink. Flytande zink ger ofta god effekt eftersom det är lättare för tarmen att ta upp ett flytande preparat, och blir därmed mer prisvärd.
  4. Apiforce bidrottninggelé från A Vogel kan användas vid hormonell obalans. Den är väldigt prisvärd då du sällan behöver använda en särskilt hög dos. Däremot bör det påpekas att du aldrig ska använda bidrottninggelé om du inte är helt säker på att ditt östrogen ligger lågt.
   LÄS OCKSÅ: Finns det någon åldersgräns för när man kan börja äta KSM66?
  5. Hypermin från A Vogel är billig trots att den är potent. Hypermin innehåller johannesört och fungerar bra vid nedstämdhet och lindrig oro. Vid lindriga besvär kan du även testa johannesört-te, men det ger inte samma terapeutiska effekt som tinktur från johannesört eller kapslar/tabletter med johannesört i form av naturläkemedel.
  6. Holistics algolja är ett billigt alternativ för att få gott om omega-3 och samtidigt slipper du de frågetecken som finns kring omega-3 från fisk, som kan innehålla mycket gifter och tungmetaller och som dessutom kan vara härsken vid dålig kvalitet/produktion.
  7. Rawpowder har gott om ekologiska pulver från exempelvis nässla, nypon och blåbär. Pulvren har ett skapligt pris och är ett effektivt sätt att få i dig vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.