Annons
Annons

”De är blommornas Rolls royce”

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Redaktionen

2 juli, 2018
”De är blommornas Rolls royce”
Dela inlägget

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

I dag firas rosens dag. Rosen är blommornas blomma älskad av människan genom tiderna och uppskattad både som trädgårdsväxt och som snittblomma men den är även en medicinalväxt av rang. Carina Swartz på hudvårdsföretaget Rosenserien berättar för Kurera att rosen använts långt tillbaka i tiden för sina välgörande egenskaper.

Redan de gamla grekerna …
– Det har använts sedan urminnes tider. Både de gamla grekerna och romarna smorde in sig med rosenolja för att hålla huden ung och fräsch. Så det är inte något nytt påfund, tvärtom, säger Carina.
På Shenet kan man läsa att rosoljan kan spåras tillbaka till grekisk bronsålder, det vill säga 1500-1200 år före Kristus och i Kina ansågs rosenoljan vara stor lyx redan på 500-talet före Kristus.

LÄS OCKSÅ: Deo blev Årets kroppsvårdsprodukt 2017

Bakteriedödande
Carina berättar att den även använts inom medicinen och att den varit uppskattad av apotekare för sina antiseptiska egenskaper.
– Den var väldigt användbar i läkande och medicinskt syfte för att till exempel behandla sår, säger Carina.
Själv använder hon rosenolja i sina produkter för dess läkande, renande och lugnande egenskaper.
– Det är en olja som alla hudtyper kan använda och det är ganska sällsynt. Den funkar på torr och åldrande hud men även för den som har fet hy och akne samt vid eksem.

LÄS OCKSÅ: 7 sorters ätbara blommor

Näringsrik och lugnande
Oljan innehåller vitaminer som exempelvis C-vitamin, mineraler och antioxidanter som skyddar mot fria radikaler men även omega 3 och omega 6 vilket gör att den hjälper till att återfukta huden.
– Den har en föryngrande effekt och främjar hudens naturliga balans.
Inom aromaterapin använder man sig mycket av rosenolja berättar Carina, detta på grund av den lugnande effekt den har på psyket.

LÄS OCKSÅ: Växterna som renar din inomhusluft på skadliga kemikalier

Carina Swartz
Carina Swartz

200 blommor i en droppe
Den finaste oljan kommer från Bulgarien och heter Rosa damascena och det går åt 5 000 kilo rosor för att framställa en liter rosenolja.
– Till en droppe olja har det gått åt 200 blommor, säger Carina.
Carina som har rosenolja i alla företagets produkter använder en speciell olja som renats från allergener. För den får hon betala 200 000 kronor litern.

Krävs inga stora mängder
Det är dyra droppar men i gengäld behövs väldigt lite för att få önskad effekt förklarar hon.
– Det är en oerhört lyxig olja men som tur är behövs inga jättemängder, det är heller ingen fördel att använda mycket, säger Carina och fortsätter:
– Den är lite blommornas Rolls Royce.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

• Forntidens ”rosenolja” framställdes genom att rosenblad fick dra i vegetabilisk olja,
• Den var en klassiker inom antikens parfymeri och gick under namnet rhodinon och användes till långt in på 1800-talet.
• Rosoljan framställdes i Mykenes örtoljeindustrier 1500-1200 år före Kristus.
• Rosenolja beskrivs i Theofrastos essä om egyptiskt och grekiskt parfymeri på 300-talet före Kristus.
Källa: Shenet

Fakta

”Roser som varde lagda i olja, det heter sedan rosenolja, är mycket nyttigt, hon hjälper magen för mycken hetta, om han varder smord där med; hon är ock god för huvudvärk, som kommer av het feber eller solsken, om ännet smörjes där med, och tinningarna sammaledes.”

Ur Arvid Månssons örtabok från mitten av 1600-talet, vilket är nästan ordagrant efter en svensk läkebok som kom ut ungefär hundra år tidigare som i sin tur hämtat det mesta ur danske Harpestreng på 1200-talet.

Källa: Shenet

Annons
Annons