Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Medelålders par går hand i hand på strand

8 nycklar till ett långt och lyckligt förhållande

Vad är det egentligen som gör att en parrelation håller i längden? Här är levnadsreglerna, beteenden och egenskaperna som enligt sociologisk forskning krävs för ett långt och lyckligt förhållande.

Idag är det inte längre norm att förvänta sig att en parrelation ska vara livet ut. Men det är ett faktum att den som lever tillsammans med någon också lever längre. Detta visar statistik från Statistiska centralbyrån, och dessa siffror håller i sig.

De som lever i par lever längre

En kvinna på 65 år förväntas bli 85 år om hon lever ihop med någon, men ”bara” 83 år om hon är ensamstående. Motsvarande siffror för män är 82 år respektive 80 år, enligt de senaste siffrorna från 2019.

 

Ändå skiljer sig allt fler 60-plussare, och idag slutar och idag slutar nästan 50 procent av alla äktenskap totalt i Sverige med skilsmässa, vilket vi skrivit om tidigare. Det är större risk att den som är missnöjd med hur ansvarsfördelningen för hem och barn ser ut väljer att lämna relationen – oavsett om det handlar om ett äktenskap eller ej.

LÄS OCKSÅ: Därför slutar vi att vara kära

Goda relationer hindras av vårt stressade liv

En bov i dramat till att förhållanden inte håller, menar forskaren Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, är vårt stressade samhälle. I dag dominerar sociala medier och digitala dejtingsajter vårt sätt att leta efter en parter, med en rationell kravlista på en potentiell partner som ska uppfyllas. Och dessa leder oss ofta fel i vårt sökande efter kärlek. Emma Engdahl menar att vi är allt för upptagna med vårt eget självförverkligande och en evig jakt på materiell status och av att visa upp en förskönande bild av oss själva och våra relationer på sociala medier. Vi går därför ofta vilse och kan inte fatta välgrundade beslut om våra kärleksrelationer och partners, som bör innefatta både förnuft och känsla.

LÄS OCKSÅ: Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Hur ser då en välfungerande parrelation ut? Jo de är generellt  lugna – "blodet rusar inte hela tiden i de två parterna", förklarar Emma Engdahl. Men ett förhållande som håller länge kräver en ansträngning från bägge parter. Enligt sociologisk forskning är punkterna här nedanför vad som krävs för att en relation ska hålla länge, menar Emma Engdahl.

Här är 8 nycklar till ett långt förhållande

  • En jämställd parrelation med god maktbalans.
  •  Ömsesidigt ansvarstagande.
  • Att man frivilligt och intresserat lyssnar på den andra.
  • Att man ”idealiserar” varandra.
  • Ömsesidigt kunna ge uttryck för sin sårbarhet.
  • Förmågan att tillsammans med den andre komma på kreativa lösningar.
  • Att man är öppen för det partnern har på hjärtat och accepterar det.
  • Att man svarar positivt på partnerns idéer fem av sex gånger. Och att komma med konstruktiv kritik den sjätte gången. Samt att kunna ta emot kritik.

LÄS OCKSÅ: Parterapeuten: ”Det är i vardagen relationers öde avgörs”

Källa:Forskning.se och onlineseminariet: Det nya paret – när, hur och till vad ska en partner användas?"

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!