Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Så ska det kännas att komma till ett "anti-burnout space":

– Vi vill att det ska vara som ett ”hem utanför hemmet”. Ett som är fyllt med vänskapliga, bekanta ansikten. Där medlemmarna är accepterade för den de är utan förväntningar på hur de ska bete sig eller se ut på ett visst sätt. Där de kan vara sitt röriga, komplicerade, underbara, ambitiösa jag, utan att behöva förklara sig.  Samt att de är på en plats där de kan utforska sig själva och sin resa på en säker, stöttande plats. De flesta av våra medlemmar har påbörjat en nystart, eller vill det, och att skapa en plats för det är något vi vurmar mycket för, säger Lindsay Hedenskog.

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

LAMB, som klubben heter, står för "Love, Acceptance, Mind, Body". Den ligger på Drottninggatan i Stockholm och öppnade sina dörrar i början av september 2021. Grundarna Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog kallar det för ett "anti-burnout space” . En jobb- och medlemsklubb där den stressade nutidsmänniskan ges verktyg att finna både gemenskap och sig själv i en miljö fylld av kreativitet, lekfullhet och avslappning.

Grundarna själva definierar ett "anti-burnout space" som en plats där man regelbundet kan få tillgång till olika verktyg som bidrar till att minska risken för utbrändhet, som:

  • balans mellan jobb och fritid
  • en stark gemenskap och känsla av tillhörighet
  • meditation/mindfulness
  • rörelse och träning
  • möjligheten att vara kreativ och pröva nya saker

LÄS OCKSÅ: Motion och aktiv livsstil minskar risken att drabbas av ångest

Vi misslyckas med att prioritera oss själva

Vi blir nämligen så utmattade av det moderna livets ”flängande”; med stressiga jobb, krav på oss som föräldrar och partners, och på upprätthållandet av ett socialt liv, menar Lindsay Hedenskog.

 

– I allt detta försöker – men ändå misslyckas vi med – att prioritera oss själva. Så allt för många av oss känner oss trötta, oroliga och ängsliga, ohälsosamma och frånkopplade. Och vi ville undersöka hur livet skulle kunna bli om vi slutade acceptera den brist som vi alla blivit vana vid: bristen på sann gemenskap och kontakt, på kreativitet och alla de saker som gör livet värt att leva.

För många krav, för lite tid

Grundarna av LAMB: Lindsay Hedenskog och Julia Hagnäs.

Hon och medgrundaren Julia såg pandemin som en möjlighet att till slut erkänna att det "gamla normala" – alltså vårt tidigare sätt att leva – vare sig är hälsosamt för oss eller hållbart för planeten. Lamb är byggt för ”det nya normala” eller åtminstone det nya normala som de själva vill uppleva, resonerar Lindsay Hedenskog.

Varken Lindsay och Julia har varit utbrända, men de har bägge varit nära. Och de har sett både vänner och familj bli hårt drabbade av utbrändhet.

– Vi hade båda två krävande karriärer, småbarn, partners och väldigt lite tid till oss själva. Det kändes omöjligt att prioritera vår egen hälsa och vårt välbefinnande, hur mycket vi än försökte. Det fanns helt enkelt för många platser vi behövde vara på, för många krav och för lite tid.

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig meditera – i några enkla steg

Vill få oss att undvika utbrändhet

De bägge grundarna tyckte själva att det var svårt att skapa meningsfulla kontakter och få nya vänner i 30-årsåldern. De hade inte några hobbys, och visste inte ens hur de skulle börja. Så de skapade helt enkelt platsen de själva behövde. En plats som kan stärka människor och få dem att använda de verktyg som hjälper dem att slippa bli just utbrända, resonerar Lindsay Hedenskog.

–  Det är verktyg som hjälper dig att hantera livets utmaningar, personliga relationer och relationen till dig själv på ett hälsosamt sätt. De är inte svåra att lära sig, men svåra att löpande få in i livet. Så en fysisk plats där allt finns under samma sak, och en kultur som prioriterar detta, gör det så mycket enklare.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar mantran mot oro och stress

Problematiskt att vi slutar leka

I Lambs lokaler kan man som medlem, utöver att sitta och jobba, upptäcka eller förädla en kreativ hobby, komma ner i varv med hjälp av meditation, testa infraröd bastu, träna eller lära sig något nytt genom ett föredrag eller en workshop. Och även lära känna nya vänner.

Varför tror ni att så många tappar den här typen av aktiviteter och beståndsdelar i sina liv idag, eller kanske bortprioriterar dem?

En del av problemet är ärligt talat att vi slutar leka och utforska som vuxna, det är helt enkelt inte en del av vår kultur. Vi blir vuxna och vi blir seriösa, och allting handlar om våra ”måsten” och ”borden” och vi förlorar förmågan att ens föreställa oss hur ”leka” kan se ut för en vuxen, utan alkohol. Och eftersom vi inte kan föreställa oss det, och det inte heller är tillgängligt brett, så är vi inte ens i närheten av att prioritera det.

 

Därför är det så roligt att se hur medlemmarna i LAMB börjar utforska en massa nya saker tillsammans: skulptera i lera, baka, fermentera, shamansk healing, hur man startar företag och hittar investerare, med mera berättar Lindsay.

Yoga och meditation är några av alla aktiviteter som erbjuds i Lambs lokaler.

– Deras kreativitet ökar, de jobbar med sina händer på ett meningsfullt sätt, de ställer frågor, de knyter an till varandra över ett delat intresse och nya relationer gryr. Deras sinnen stillas, de lär sig värdefull kunskap, de jobbar med sina kroppar och blir medvetna om hur de mår, egentligen. Det är otroligt att se, att de här aktiviteterna som är ganska enkla, ger dem livet tillbaka och till och med introducerar en helt ny version av livet.

LÄS OCKSÅ: “Jag läkte mig själv – tack vare yogan”

Till sist: Vad har ni för drömmar och visioner med Lamb?

– Åh vi har så stora drömmar. Vi vill skapa en global gemenskap med människor som gör det hårda jobbet med att förstå sig själva och deras plats i världen, stöttade av varandra. Vi vill ändra uppfattningen om hur livet ”måste” se ut, till hur livet kan vara. Ett liv som är rikare, mer sammankopplat, äventyrligt och medkännande än något vi har upplevt så här långt. Det betyder många fler Lamb-platser över hela världen, en digital community för de som inte har tillgång till en Lamb-lokal och att ge tillbaka till de samhällen vi finns i.

Här kan du läsa mer om Lamb och klubbens aktiviteter.

Av Carolina Eriksson


Så ska det kännas att komma till ett "anti-burnout space":

– Vi vill att det ska vara som ett ”hem utanför hemmet”. Ett som är fyllt med vänskapliga, bekanta ansikten. Där medlemmarna är accepterade för den de är utan förväntningar på hur de ska bete sig eller se ut på ett visst sätt. Där de kan vara sitt röriga, komplicerade, underbara, ambitiösa jag, utan att behöva förklara sig.  Samt att de är på en plats där de kan utforska sig själva och sin resa på en säker, stöttande plats. De flesta av våra medlemmar har påbörjat en nystart, eller vill det, och att skapa en plats för det är något vi vurmar mycket för, säger Lindsay Hedenskog.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

 

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

 

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.