BOT annika BIllström Almedalen

De lobbar för BOT (och bättring?)

Med BOT-avdraget skulle du få göra skatteavdrag för massage, terapi eller kostrådgivning. I Almedalen diskuterades förslaget av bland annat Annika Billström, ordförande för Kroppterapetuernas yrkesförbund. Kurera högg Billström för några frågor om BOT.

Med ROT- och RUT-avdraget kan du göra skatteavdrag för renovering och städning hemma. Förslaget om ett BOT-avdrag skulle innebära att du på samma sätt får göra avdrag för att besöka en massör, sjukgymnast, terapeut eller kostrådgivare. BOT-avdraget skulle de dig möjlighet att dra av på halva priser upp till 50 000 kronor om året.

”Människor vill ta mer eget ansvar för sin hälsa”
Annika Billström, ordförande för Kroppsterapeuternas förbund, förklarar att hon vill se ett BOT-avdrag av flera skäl.
– För det första vet vi att hela hälso- och sjukvårdsystemet i dag är överbelastat och dras med ständigt ökade kostnader. Istället för att lösa problemen med höjda skatter vill vi avlasta systemet med ett BOT-avdrag. Det skulle ge människor möjlighet ta ett ökat ansvar för sin hälsa och det tror vi att folk vill. Avdraget skulle ge fler människor råd att besöka en naprapat eller få hjälp med kost och träning - friskvård som förebygger att människor blir sjuka.

 

– Vi ser också att BOT-avdraget skulle bidra till att göra en förhållandevis svart marknad vit, lägger Billström till. Så blev det för branscherna som innefattas av RUT och ROT,

Stora vinster för samhällsekonomin och folkhälsan
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund räknar med att ett BOT-avdrag skulle ge enorma samhällsekonomiska vinster. Om lika många som använde RUT-avdraget förra året skulle utnyttja BOT, skulle statens skatteintäkter minska med 1,7 miljarder kronor, enligt Kroppterapeuternas egna beräkningar. Men kostnaderna för hälso- och sjukvård skulle samtidigt minska med hela 11,9 miljarder kronor.
– BOT-avdraget skulle också innebära att fler får jobb och att fler startar eget företag, säger Billström. Och människor skulle må bättre och vara friskare.

Du sa nyligen att ni vill sätta upp ramar för vilka inom friskvårdsbranschen som ska omfattas av BOT. Vilka ska innefattas och vilka ska det inte?
– BOT ska innefatta behandlingar, rådgivning och samtal som rör kropp och hälsa. Vi vill att välutbildade terapeuter ska innefattas av avdraget. Det vi vill utesluta är ”humbug” som vilar på tveksamma vetenskapliga grunder. Vi vill helt enkelt inte att människor ska bli lurade, säger Billström.

Kritiker hävdar att ett BOT-avdrag skulle missgynna låginkomsttagare, förtidspensionärer och sjukskrivna, eftersom det är ett inkomstavdrag och inget bidrag.
– Nej, det är fel, säger Annika Billström. Min mamma är till exempel en frisk och pigg pensionär, men hon orkar inte orkar inte putsa sina fönster längre. Hon har rätt till har rätt till RUT-avdrag, fast hon är pensionär. BOT-avdraget skulle ha samma regler som RUT.

Men hur ska man kunna göra ett inkomstavdrag om man inte har någon inkomst?
– Det här är något vi måste titta närmare på för att se hur det kan lösas, säger Billström. Vi vill inte undanhålla den här förmånen för de som är arbetslösa.

 

Hur ställer sig de olika riksdagspartierna till BOT-avdraget?
– Vi har presenterat förslaget för alla riksdagspartier. Hittills har inget parti sagt definitivt ja eller nej.

– Nu jobbar vi vidare genom att fortsätta lägga motioner och besöka partier och beslutsfattare. Opinionsbildning är ett uthållhetsarbete, säger Billström.

Av: Maja Sönnerbo

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

 

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.