De sticker hål på myten om psykopaten

Fakta

Namn: Karolina Sörman och Marianne Kristiansson
Yrke: Karolina Sörman är medicine doktor, forskare vid Centrum för psykiatriforskning, Karolinska institutet och enhetschef för Fortbildningen vid Centrum för psykiatriforskning. Hon forskar bland annat om känslokyla och psykopatiska drag i ungdomsgrupper och Marianne Kristiansson är leg. läkare och specialist inom rättspsykiatri. Hon är avdelningschef och överläkare på Rättsmedicinalverket samt adjungerad professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet. Hon forskar bland annat om riskbeteende i samhället.
Aktuella med: Boken "Psykopaten – verkligheten bortom myten" på Natur och kultur förlag.

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

Begreppet psykopat har blivit så vanligt att det är lätt att tro att var och varannan människa är det – eller har drabbats av en. Men faktum är att till skillnad mot vad populärvetenskapliga böcker och ibland även vissa media vill göra gällande är psykopater förhållandevis få och sannolikheten att råka ut för en är tämligen liten. Om man inte jobbar inom fångvården, då kriminalitet är ett av kriterierna är de är överrepresenterade bland kriminella, Därmed inte sagt att någon inte kan ha psykopatiska drag och det kan vara nog så obehagligt.

Definierades på 1940-talet
Begreppet härstammar från psykiatern Hervey Cleckleys observationer av psykiatriska patienter i Georgia, USA. Utifrån dessa formulerade han 16 kriterier för psykopati i sin bok “The mask of sanity” som gavs ut första gången 1941, berättar psykiatriforskaren Karolina Sörman och läkaren Marianne Kristiansson som är specialist inom rättspsykiatri. Något de också går in på mer i sin bok ”"Psykopaten – verkligheten bortom myten" som nyligen kom ut på Natur & Kultur förlag. Där beskriver de även olika karaktärer och tar död på de vanligaste myterna och missförstånden om psykopati.

 

Hur ser ni på att vi slänger oss med begreppet så lättvindligt och att det blivit så vanligt i den populärvetenskapliga litteraturen, tidningar och på nätet där det lätt går att hitta tester som hjälper oss ta reda på om vår kollega, chef eller partner är psykopat?
– Det är bekymmersamt om det blir ett begrepp som gemene man slänger sig med för att sätta etikett på personer man är allmänt irriterad på. Om en person uppfyller kriterier för psykopati är det väldigt allvarligt och det är endast fåtal personer – uppskattningsvis 1 procent av manliga befolkningen – som kan förväntas uppfylla kriterier för psykopati, eftersom det ligger i begreppets natur att personen har ett kriminellt beteende.

LÄS OCKSÅ: “Jag har förlorat min dotter till en psykopatisk man”

Finns det en risk med att det är så vanligt inom populärkulturen i exempelvis deckare och filmer och så vidare? Kan det bidra till en normalisering? Eller att sprida onödig rädsla?
– Vissa skildringar av “psykopatiska karaktärer” inom populärkulturen är någorlunda träffsäkra. Att det finns litteratur och filmer som beskriver psykopatiska karaktärer, samt att sådana personer beskrivs i olika berättartraditioner över hela världen är ju en sorts fingervisning om att den här typen av personer finns på olika platser och sammanhang och att vi kan känna igen personens beteenden. Sedan finns det ju även många överdrivna och felaktiga gestaltningar av “psykopaten” inom populärmedia som nog bidrar till att det blir ett begrepp vi kan tendera att både tjusas av men också vill skjuta ifrån oss. På så sätt kan det nog öka på en viss rädsla för det “onda” eller “okända”.

Har det blivit vanligare med psykopater nu är tidigare?
– Det finns inga belägg för att det skulle ha blivit vanligare. Ute i samhällskontext finns det endast ett fåtal välgjorda forskningsstudier och de indikerar att det kan röra sig om cirka 1 procent av den manliga befolkningen. Personer som uppfyller kriterier för psykopati har ett kriminellt beteende så inom kriminalvård är förekomsten betydligt högre – cirka 20 procent.

LÄS OCKSÅ: Ny rapport: Mobbning kostar samhället många miljarder

Hur skapas en psykopat? Kan de egenskaper som uppmuntras i vårt moderna prestations- och tävlingsinriktade samhälle göra att fler utvecklar sådana drag eller är det en medfödd personlighetstyp?
– Enligt vår uppfattning föds ingen som psykopat. I Sverige talar man aldrig om att barn eller unga “är psykopater” däremot kan en ung person ha vissa psykopatiska drag, exempelvis känslokyla – som sedan kan utvecklas åt många olika håll utifrån hur hjärnan utvecklas och mognar samt en rad olika faktorer i personens miljö. Tvillingstudier från olika länder har indikerat att psykopatiska drag kan förklaras av både genetiska och miljömässiga faktorer.

 

Det är säkert så att vårt prestationsinriktade samhälle främjar vissa drag, till exempel att vi ska vara extroverta, ta för oss och på så sätt vara ganska orädda samt marknadsföra oss i sociala medier. Sådana beteenden har en viss likhet med att vara djärv, orädd och socialt dominant som kan räknas in som psykopatiska drag. Väldigt viktigt att påpeka är dock att bara för att en person har sådana beteenden innebär det inte att hen uppfyller kriterier för psykopati.

Går det att bota en psykopat?
– Psykopati är ingen sjukdom så frågan kan inte ställas så. Vissa negativa effekter av tillståndet kan möjligen påverkas med pedagogiska metoder men forskning saknas.
Däremot kan vissa psykopater ha vilja till förändring om det gynnar dem, menar Karolina Sörman och Marianne Kristiansson.

LÄS OCKSÅ: Min fru är tom på känslor och vill separera – vad ska jag göra?

Vilken skada kan en psykopat ställa till med exempelvis på en arbetsplats?
– En person med psykopatiska drag som också är charmig och tilldragande kan potentiellt ställa till med skada på en arbetsplats, exempelvis genom att strunta i olika överenskommelser, mobba andra och det kan också handla om att personen förfalskar uppgifter, fuskar eller begår olika ekonomiska brott. Gemensamt för sådana beteenden är att personen inte bryr sig om hur det egna beteendet påverkar andra samt är ute efter egen vinning. I boken beskriver vi den mytologiska karaktären “trickstern” som är en kommunikativ, drifting person som lätt tar sig in i olika sammanhang och också exploaterar dessa tills hen upptäcks. Det finns vissa likheter mellan en sådan karaktär och psykopatiska drag.

Borde HR-avdelningar att ha en strategi för att handskas med den typer av medarbetare och de problem som kan uppstå?
– Ökad medvetenhet om psykopatiska drag kan vara till nytta.

 

Vilka är era bästa råd till den som trots allt lever eller arbetar nära en psykopat och far illa i den relationen?
– Berätta för andra och om man saknar vänner, ta kontakt med någon hjälplinje.

De vanligaste myterna om psykopater enligt författarna
• Alla spektakulära brott begås av en psykopat.
• “Psykopater lurar lite varstans” – att det är relativt vanligt med psykopater ute i samhället.
• Alla psykopater är våldsamma.
• Många chefer är psykopater.
• Psykopater är extra intelligenta.

Slutligen, vad är det för skillnad på en psykopat och sociopat?
– Sociopat är ett daterat begrepp. Det kommer bland annat från forskning på 1960 och 70-talen då det fanns en uppfattning att det var olika faktorer i samhället som orsakade att en person utvecklade ett avvikande beteende.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Karolina Sörman och Marianne Kristiansson
Yrke: Karolina Sörman är medicine doktor, forskare vid Centrum för psykiatriforskning, Karolinska institutet och enhetschef för Fortbildningen vid Centrum för psykiatriforskning. Hon forskar bland annat om känslokyla och psykopatiska drag i ungdomsgrupper och Marianne Kristiansson är leg. läkare och specialist inom rättspsykiatri. Hon är avdelningschef och överläkare på Rättsmedicinalverket samt adjungerad professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet. Hon forskar bland annat om riskbeteende i samhället.
Aktuella med: Boken "Psykopaten – verkligheten bortom myten" på Natur och kultur förlag.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

 

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

 

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.