Debatt: “Gilla grisar – men på rätt sätt!”

Fakta

Namn: Åsa Hagelstedt
Gör:
Generalsekreterare Djurskyddet Sverige
Vad:  En ideell förening som arbetar för att förbättra situationen för alla djur, oavsett om djuren hålls för sällskap, inom livsmedelsproduktionen eller lever vilt. Vi arbetar med politisk påverkan, sprider information till konsumenter och blivande djurägare samt hjälper hemlösa djur till nya kärleksfulla hem genom våra lokala djurhem.
Vi är drygt 10 000 medlemmar och får inga statliga bidrag (eller EU-bidrag) utan är helt beroende av medlemsavgifter och gåvor från privatpersoner. Vi är partipolitiskt och religilst obundna och arbetar enbart med lagliga metoder.

I höst pågår en kampanj som under rubriken ”Gilla gris” ska få framför allt yngre svenskar att äta mer griskött. Samtidigt försämras djurskyddet och intressen verkar för att kultingar ska separeras tidigare från suggan, något som ökar risken för sjukdom vilket leder till att mer antibiotika behöver användas. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige som slår ett slag för en mer medveten köttproduktion och konsumtion.

Kampanjen ”Gilla gris” finansieras med EU-medel, inte mindre än 26,9 miljoner har EU bidragit med.  Men samtidigt som denna kampanj från Svenskt Kött och danska Landbrug & Fødevar rullar tvingas vi konstatera att svensk grisproduktion nu genomförs med ett försämrat djurskydd. För snart två år sedan ändrades föreskrifterna – det vill säga Jordbruksverkets regler om hur djur får hållas – för gris och man tillåter numera att ett antal griskultingar tas tidigare från sin mamma. Regelverket sa tidigare 28 dagar men numera kan upp till 10 procent av kultingarna plockas ifrån suggan redan vid 21 dagar. 28 dagar är tidigt redan det, vi kan jämföra med hundvalpar som inte får skiljas från sin mamma före åtta veckors ålder och kattungar inte före tolv veckors ålder.

Att smågrisarna skiljs från suggan redan efter fyra  veckor beror på att grisarna hålls inne i ganska trånga boxar och när kultingarna växer blir det trångt och därmed påfrestande för suggan. I naturlig grishållning, precis som för andra djur, kan mamman efter en tid lämna sina ungar ensamma en stund för att sedan komma tillbaks och dia. Men dagens industriella grisuppfödning ger inte sådana möjligheter. Och då blir ”lösningen” för att skona suggan och göra henne redo för att bli dräktig på nytt att avvänja smågrisarna tidigare. En annan ”lösning” som diskuterats är fixering av suggan så att hon inte ska ligga ihjäl sina små. Det förslaget avslogs men kommer troligen att återkomma i en något förändrad variant.

LÄS OCKSÅ: Ny rapport: Vad vi äter är avgörande för planetens framtid

I Sverige finns numera ett vetenskapligt råd i djurskyddsfrågor. Rådet kom innan sommaren med sina slutsatser om en tidigare avvänjning av smågrisar. Man skriver i sin rapport att avvänjningsåldern i inte bör få understiga 25 dagar för någon individ. Framför allt för att griskultingens matsmältningssystem och immunförsvar inte är tillräckligt utvecklat vid tre veckors ålder. Genom en låg avvänjningsålder riskerar vi därför att grisarna blir sjuka och därmed ökar risken för att mer antibiotika behöver användas.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskens köttkonsumtion minskar

Jordbruksverkets förra generaldirektör lovade när förändringen av föreskrifterna infördes att man hade ”lyssnat på kritiken, men känner oss trygga med att förslaget kan genomföras med bibehållen djurvälfärd.” Nu visar det vetenskapliga rådets rapport att så inte var fallet. Vi har därför skrivit till Jordbruksverket och föreslagit att verket ska ta bort undantaget som tillåter avvänjning vid 21 dagar. Men än så länge finns inga sådana signaler från den ansvariga myndigheten och under tiden fortsätter grisfabrikerna att producera fler och fler grisar på bekostnad av djurhälsa och djurvälfärd.

LÄS OCKSÅ: Nu införs nya regler mot antibiotika i kött

Det är således inte bara av klimatskäl och hälsoskäl för oss människor som vi behöver minska vår köttkonsumtion. Även djurhälsan behöver att vi äter mindre kött men betalar mer för det kött vi äter. För orsaken till att grisar föds upp under dessa förhållanden stavas helt enkelt lönsamhet. Att låta djuren växa långsammare och mer naturligt på större ytor innebär större kostnader och mindre intäkter. Så jag uppmanar också alla som äter kött att gilla gris. Och att just därför välja att enbart äta fläskkött från djur som fått gå ute och böka i jorden och där griskultingarna får vara kvar hos suggan i minst fyra veckor. Det är det enda hållbara sättet att gilla gris(kött).

Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare Djurskyddet Sverige

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Fakta

Namn: Åsa Hagelstedt
Gör:
Generalsekreterare Djurskyddet Sverige
Vad:  En ideell förening som arbetar för att förbättra situationen för alla djur, oavsett om djuren hålls för sällskap, inom livsmedelsproduktionen eller lever vilt. Vi arbetar med politisk påverkan, sprider information till konsumenter och blivande djurägare samt hjälper hemlösa djur till nya kärleksfulla hem genom våra lokala djurhem.
Vi är drygt 10 000 medlemmar och får inga statliga bidrag (eller EU-bidrag) utan är helt beroende av medlemsavgifter och gåvor från privatpersoner. Vi är partipolitiskt och religilst obundna och arbetar enbart med lagliga metoder.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

 

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.

 

tjej med ont i magen

Så blir du vän med din IBS-mage

Kost

Stress och allergier är vanliga anledningar till en ledsen mage, men när problemen inte går över då kan det bero på något annat. Lider du av illamående, ont i magen, gaser och diarré? Då kan du ha IBS, Irritable Bowl Syndrome.