Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Debatt: “Gilla grisar – men på rätt sätt!”

Fakta

Namn: Åsa Hagelstedt
Gör:
Generalsekreterare Djurskyddet Sverige
Vad:  En ideell förening som arbetar för att förbättra situationen för alla djur, oavsett om djuren hålls för sällskap, inom livsmedelsproduktionen eller lever vilt. Vi arbetar med politisk påverkan, sprider information till konsumenter och blivande djurägare samt hjälper hemlösa djur till nya kärleksfulla hem genom våra lokala djurhem.
Vi är drygt 10 000 medlemmar och får inga statliga bidrag (eller EU-bidrag) utan är helt beroende av medlemsavgifter och gåvor från privatpersoner. Vi är partipolitiskt och religilst obundna och arbetar enbart med lagliga metoder.

I höst pågår en kampanj som under rubriken ”Gilla gris” ska få framför allt yngre svenskar att äta mer griskött. Samtidigt försämras djurskyddet och intressen verkar för att kultingar ska separeras tidigare från suggan, något som ökar risken för sjukdom vilket leder till att mer antibiotika behöver användas. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige som slår ett slag för en mer medveten köttproduktion och konsumtion.

Kampanjen ”Gilla gris” finansieras med EU-medel, inte mindre än 26,9 miljoner har EU bidragit med.  Men samtidigt som denna kampanj från Svenskt Kött och danska Landbrug & Fødevar rullar tvingas vi konstatera att svensk grisproduktion nu genomförs med ett försämrat djurskydd. För snart två år sedan ändrades föreskrifterna – det vill säga Jordbruksverkets regler om hur djur får hållas – för gris och man tillåter numera att ett antal griskultingar tas tidigare från sin mamma. Regelverket sa tidigare 28 dagar men numera kan upp till 10 procent av kultingarna plockas ifrån suggan redan vid 21 dagar. 28 dagar är tidigt redan det, vi kan jämföra med hundvalpar som inte får skiljas från sin mamma före åtta veckors ålder och kattungar inte före tolv veckors ålder.

Att smågrisarna skiljs från suggan redan efter fyra  veckor beror på att grisarna hålls inne i ganska trånga boxar och när kultingarna växer blir det trångt och därmed påfrestande för suggan. I naturlig grishållning, precis som för andra djur, kan mamman efter en tid lämna sina ungar ensamma en stund för att sedan komma tillbaks och dia. Men dagens industriella grisuppfödning ger inte sådana möjligheter. Och då blir ”lösningen” för att skona suggan och göra henne redo för att bli dräktig på nytt att avvänja smågrisarna tidigare. En annan ”lösning” som diskuterats är fixering av suggan så att hon inte ska ligga ihjäl sina små. Det förslaget avslogs men kommer troligen att återkomma i en något förändrad variant.

LÄS OCKSÅ: Ny rapport: Vad vi äter är avgörande för planetens framtid

I Sverige finns numera ett vetenskapligt råd i djurskyddsfrågor. Rådet kom innan sommaren med sina slutsatser om en tidigare avvänjning av smågrisar. Man skriver i sin rapport att avvänjningsåldern i inte bör få understiga 25 dagar för någon individ. Framför allt för att griskultingens matsmältningssystem och immunförsvar inte är tillräckligt utvecklat vid tre veckors ålder. Genom en låg avvänjningsålder riskerar vi därför att grisarna blir sjuka och därmed ökar risken för att mer antibiotika behöver användas.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskens köttkonsumtion minskar

Jordbruksverkets förra generaldirektör lovade när förändringen av föreskrifterna infördes att man hade ”lyssnat på kritiken, men känner oss trygga med att förslaget kan genomföras med bibehållen djurvälfärd.” Nu visar det vetenskapliga rådets rapport att så inte var fallet. Vi har därför skrivit till Jordbruksverket och föreslagit att verket ska ta bort undantaget som tillåter avvänjning vid 21 dagar. Men än så länge finns inga sådana signaler från den ansvariga myndigheten och under tiden fortsätter grisfabrikerna att producera fler och fler grisar på bekostnad av djurhälsa och djurvälfärd.

LÄS OCKSÅ: Nu införs nya regler mot antibiotika i kött

Det är således inte bara av klimatskäl och hälsoskäl för oss människor som vi behöver minska vår köttkonsumtion. Även djurhälsan behöver att vi äter mindre kött men betalar mer för det kött vi äter. För orsaken till att grisar föds upp under dessa förhållanden stavas helt enkelt lönsamhet. Att låta djuren växa långsammare och mer naturligt på större ytor innebär större kostnader och mindre intäkter. Så jag uppmanar också alla som äter kött att gilla gris. Och att just därför välja att enbart äta fläskkött från djur som fått gå ute och böka i jorden och där griskultingarna får vara kvar hos suggan i minst fyra veckor. Det är det enda hållbara sättet att gilla gris(kött).

Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare Djurskyddet Sverige

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Fakta

Namn: Åsa Hagelstedt
Gör:
Generalsekreterare Djurskyddet Sverige
Vad:  En ideell förening som arbetar för att förbättra situationen för alla djur, oavsett om djuren hålls för sällskap, inom livsmedelsproduktionen eller lever vilt. Vi arbetar med politisk påverkan, sprider information till konsumenter och blivande djurägare samt hjälper hemlösa djur till nya kärleksfulla hem genom våra lokala djurhem.
Vi är drygt 10 000 medlemmar och får inga statliga bidrag (eller EU-bidrag) utan är helt beroende av medlemsavgifter och gåvor från privatpersoner. Vi är partipolitiskt och religilst obundna och arbetar enbart med lagliga metoder.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.