Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

hand som fyller spruta med vaccin

Debatt: “Tänk på det här om du överväger vaccination mot covid-19”

Kurera Debatt

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera. När vi publicerar en debattartikel betyder det inte att Kurera håller med debattören. Det betyder att vi anser att en hälsointresserad allmänhet kan tycka att artikelns innehåll är intressant att ta del av.
Syftet med debattsidan är att skapa ett torg där olika åsikter får plats – och att erbjuda utrymme för ett urval av repliker till dessa.

Vill du skriva en replik till detta debattinlägg eller ett eget inlägg i en annan fråga?
Kontakta webbredaktor@kurera.se

Forskning visar nu att cirka 20 procent (!) av befolkningen kan vara naturligt resistenta (immuna) mot Covid-19. Det spelar ingen roll hur mycket eller hur intensivt de blir utsatta för viruset, de insjuknar ändå inte och de för inte smittan vidare. Det blir också allt mer tydligt hur extremt ovanligt det är att insjukna två gånger. De som ändå insjuknar en andra gång får väldigt milda eller inga symtom.  Det naturliga skydd som smittade uppvisar är starkt och varar länge, kanske till och med livet ut. Det skriver homeopaten Stefan Whilde i ett debattinlägg.

Redan här kan vi konstatera att 20 procent av befolkningen plus alla som redan haft Covid-19 inte ska vaccineras. Både av hälsomässiga och ekonomiska skäl.

 

Stefan Whilde.

De som insjuknat i Covid-19 under hösten har, jämfört med hur det såg ut i våras, fått lindrigare symtom och tillfrisknat i snabbare takt. Detta gäller inte alla – personer över 80 år med underliggande sjukdom och regelbundet intag av syntetiska läkemedel är fortfarande i riskzonen för svåra symtom och komplikationer. Men utvecklingen talar ändå sitt tydliga språk – fler har blivit smittade under hösten men med lindrigare symtom. Och det är fortsatt så att många som smittas visar upp få eller inga egentliga symtom alls på sjukdom.

Sedan finns indikationer på att toppen nås i mitten av december, därefter kommer viruset troligen att gå in i en stegvis lugnare, utplanande fas och den fasen kan mycket väl vara sista fasen. Men det får framtiden utvisa.

LÄS OCKSÅ: Debatt: “Echinacea kan hämma flera olika coronavirus”

Inte tillräckligt prövat
Rekommendation till alla som ändå funderar på att vaccinera sig mot SARS-CoV-2/Covid-19 när ett eller flera vaccin godkänts:

  1. Ta först reda på om du tillhör de 20 procent som inte kan få viruset.
  2. Ta sedan reda på om du redan har haft Covid-19. Gör testet 2-3 gånger innan du bestämmer dig eftersom testet kan visa negativt trots att du haft viruset.
  3. Glöm inte att läsa på i lugn och ro. Be om att få en fullständig innehållsförteckning så att du vet vad vaccinet innehåller.
  4. Betänk att ett vaccin egentligen ska testas i 10-15 år innan det kan sägas vara säkert och vetenskapligt beprövat. Alla Coronavaccin som godkänns och börjar användas inom de närmaste 9 åren är alltså inte säkra eller ens vetenskapligt beprövade.
  5. Ta reda på vem som ersätter dig ekonomiskt om du blir vaccinskadad eller drabbas av svåra biverkningar, samt vilken grad av bevisning som krävs vid vaccinskada.
  6. Vaccinera dig inte på egen hand i hemmet (även om detta förfaringssätt tyvärr kan komma att erbjudas). Ett Coronavaccin är, som nämnts under punkt 4, inte säkert eller tillräckligt prövat vilket drastiskt ökar risken för biverkningar och vaccinationsskador (även akut) och därför måste alla vaccinationer ske på sjukhus eller vårdcentraler med övervakning. Det är givetvis du själv som bär huvudansvaret om du väljer att vaccinera dig (då beslutet bara är ditt och ingen annans), men eftersom alla vaccin hamnar under gruppen ”syntetiska läkemedel” (som sorteras enligt särskilda bestämmelser då de klassas som miljöfarligt avfall) så bär också sjukvården ett visst ansvar. Vaccineras du bör du övervakas av läkare eller annan sjukvårdspersonal 1-2 timmar efter vaccinationstillfället.

PS! Massvaccinationerna mot ”svininfluensan” år 2009 skyddade inte mot dödsfall. Sverige vaccinerade 60 procent av befolkningen, Tyskland 8 procent, Polen 0 procent. Men Tyskland och Polen hade inte fler dödsfall än Sverige.

 

 

Av Stefan Whilde, författare, homeopat och lärare i homeopati. Skriver folkbildande bokserien "Homeopatins fantastiska värld!" och driver Whildes homeopatiska skola.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera. När vi publicerar en debattartikel betyder det inte att Kurera håller med debattören. Det betyder att vi anser att en hälsointresserad allmänhet kan tycka att artikelns innehåll är intressant att ta del av. Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Kurera Debatt

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera. När vi publicerar en debattartikel betyder det inte att Kurera håller med debattören. Det betyder att vi anser att en hälsointresserad allmänhet kan tycka att artikelns innehåll är intressant att ta del av.
Syftet med debattsidan är att skapa ett torg där olika åsikter får plats – och att erbjuda utrymme för ett urval av repliker till dessa.

Vill du skriva en replik till detta debattinlägg eller ett eget inlägg i en annan fråga?
Kontakta webbredaktor@kurera.se

Replik?

Vill du skriva en replik på ett debattinlägg?
Repliker på debattartiklar är välkomna! Vänta inte för länge, utan skicka in din replik inom två veckor. Texten kan vara ungefär 3500 tecken, skicka som ovan till webbredaktor@kurera.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?