Debattreplik: "Inte sant att ekologisk odling leder till svält" | Kurera.se
Korgar och dignande högar med grönsaker

Foto: Gargi Bhuyan

Debattreplik: “Inte sant att ekologisk odling leder till svält”

I ett debattinlägg i SvD i helgen dömde fyra forskare helt ut ekojordbruket och hävdade att eko både är ett sämre miljöval och i längden leder till ökad svält.
Nu ger Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukarna dem svar på tal.

I samband med att fyra ekokritiska forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet nyligen skulle lansera sin bok "Den ekologiska drömmen" passade de också på att skriva debattartikeln ”Ekologisk odling - vägen till svält” i Svenska Dagbladet. I inlägget dömde de helt ut det ekologiska jordbruket och hävdade att ekologiskt är sämre för miljön samt att en övergång till eko skulle innebära en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning.

Behövs en kursändring mot ekologiska metoder inom jordbruket
I sin replik hävdar Naturskyddsföreningen motsatsen – och säger sig ha stöd från 400 internationella jordbruksforskare och experter.
De menar att de fyra skribenterna som uttalat sig missat den stora bilden och att forskarvärlden i övrigt är eniga om att planeten står inför stora utmaningar där jordbruket måste ställa om.
"För att klara det måste det tvärtom till en kraftig kursändring mot ekologiska metoder inom jordbruket, skriver Naturskyddsföreningen i sin debattreplik.
Ekokritikerna borde lyfta blicken istället menar Naturskyddsföreningen.

 

"Skapar förutsättningar för en hållbar utveckling"
Även Ekologiska Lantbrukarna bemöter kritiken mot ekologisk produktion i ett inlägg på SVT Opinion.
De skriver:
"Djuren på ekologiska gårdar går ute stor del av året och hämtar sitt eget foder. Tillsammans med att man inte använder bekämpningsmedel i produktionen så ger detta en ökad biologisk mångfald som i sig skapar förutsättningar för en hållbar utveckling och en mer motståndskraftig natur.

Påståenden är inte sanna hävdar Ekologiska Lantbrukarna
Detta faktum bortser de fyra forskarna helt ifrån", skriver Maria Dirke, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna och ställer sedan frågan om huruvida maten räcker.
Hon skriver sedan vidare:
"De fyra forskarna menar i sin artikel att ekologisk produktion leder till svält. Man styrker sitt påstående genom att säga att eko i Sverige ger halva skörden jämfört med icke-ekologisk produktion. Detta är inte sant. I den undersökning som SLU-forskarna hänvisar till uppger lantbrukarna tvärtom hur skördevariationerna är stora.

"Ekologiska odlingsmetoder snarare ökar skördarna"
Ekologiska Lantbrukarna skriver vidare att på mjölk- och köttgårdar är avkastningsnivåerna inte alls mycket lägre:
"I fattigare länder ökar snarare skördarna när man går över till ekologiska odlingsmetoder än tvärtom. Det är fattigdom som är orsak till svält – inte brist på teknik, mark och mat."

Naturskyddsföreningens svar på tal gällande den viktigaste kritiken mot ekologisk odling:

1. "Ekologisk odling bidrar till svält."
– Stämmer inte. Teoretiskt skulle den mat som produceras idag kunna räcka till alla. Idag svälter ungefär en miljard människor. Men det är inte brist på mat som leder till svält. På global nivå handlar problemen snarare om fattigdom, handelspolitik, infrastruktur, jämställdhet och demokrati. Just denna fråga har 400 experter och forskare studerat på uppdrag av FN och Världsbanken. Deras slutsats är tydlig. Det handlar inte om att fortsätta i jordbrukets gamla hjulspår. Lösningen är istället att hitta nya produktionsformer som tar sin utgångspunkt i ekologiska metoder. Det är bland annat utifrån denna internationellt erkända och brett förankrade forskning som Naturskyddsföreningen driver frågan om ekologiskt i Sverige, skriver Naturskyddsföreningen i repliken på sin hemsida.
Läs mer om FN:s studie här.

2. "Ekologisk odling ger hälften så mycket mat."
–  
Stämmer inte. I Sverige ger visserligen det oekologiska jordbrukets användning av konstgödsel och bekämpningsmedel högre skördar. Men det gäller inte alltid i de områden där mer mat behövs. Miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika har redan övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt istället. De lyckas odla ekologiskt i kruttorr mark, med hjälp av kompostering och snillrika bevattningssystem. Det ger ofta lika stora eller större skördar, bättre betalt och lägre utgifter.
Läs hur ekologisk odling bidrar till ökade skördar i Etiopien.

 

3. "Ekologiskt kan inte försörja en växande befolkning."
– Det är inte brist på mark till att odla mer ekologiskt som är den största utmaningen. Idag används hela 70 procent av jordbruksmarken för att föda upp djur och 30 procent av maten som produceras slängs. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor, så är det att äta mindre kött.
Läs rapporten 100 % ekologiskt?
Läs artikeln "Ekomat kan försörja världen.

4. "Ekologisk odling är sämre för miljön."
– Fel. Ekologisk produktion är bra både för miljön, djuren och oss människor. Jordbruksverket har studerat miljöeffekten av ekologiskt lantbruk. De ser stora fördelar med minskad spridning av kemikalier, ökat livsutrymme till vilda växter och djur samt att det ger lantbrukets djur ett bättre liv.
Läs Jordbruksverkets rapport här.

Ekoproduktion bidrar till att uppfylla miljömål
Även Sveriges Lantbruksuniversitet konstaterar att ”ekologisk produktion bidrar till att uppfylla en rad miljömål och en positiv utveckling av landsbygden.
Läs Lantbruksuniversitetets remissvar här.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

 

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.

Nu blir fler utemiljöer rökfria

Politik

Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.