Del 1: Bättre mage | Kurera.se
Kvinna håller sig för magen

Del 1: Bättre mage

 I boken "Bättre mage – hur sanningen om din mage blev en hemlighet" dyker Louise Sjöbäck ner i den medicinska historien, berättar hur läkarna tidigare tacklat olika diagnoser och varför. Och hon beskriver vad som görs i dag. Hennes bok är en kritisk granskning av dagens övertro på en viss typ av behandling och vad som skulle kunna göras i stället. Här kommer den första artikeln av två om boken och Louises egen väg till en välmående mage.

Med den här boken ville Louise Sjöbäck bredda perspektivet på just magproblem. Under de 20 år som hon själv sökte läkarhjälp mot sin ömma och gasfyllda mage möttes hon mestadels av huvudskakningar, recept på Losec eller uppmaningen att äta mera fibrer.
Jag fick även diagnosen IBS av en magspecialist samt rådet att lära mig leva med mina magproblem. När jag började äta LCHF efter att i 30 år varit vegetarian försvann en stor del av mina matsmältningsproblem nästan med en gång, berättar hon.

Äter lättsmälta grönsaker, kött och ägg
Idag har hon identifierat två olika typer av magproblem, båda kan man kalla för matsmältningsbesvär. Det ena problemet inträffar när fiberinnehållet i maten är alldeles för stort. Då får hon gaser och känner sig uppblåst. För att hålla sin mage lugn och fin äter hon numer mestadels lättsmälta grönsaker, kött, fisk och ägg.
– Jag äter aldrig bröd, ris, potatis eller frukter. Jag är också mycket sparsam med mejeriprodukter, undantaget är smör som jag äter i stora mängder.

 

Del 1: Bättre mage

Boken "Bättre mage" ges ut av Optimal Förlag.

Låg magsyra
Ibland under en stressig period händer det att magsyran blir för låg vilket gör maten svårsmält.
– Då känns det som en tyngd i magen, jag blir uppblåst och öm, och jag brukar rapa osedvanligt mycket. För att bota mig själv måste jag tänka på att äta långsamt, äta lättsmält mat som till exempel kokt fisk och broccoli med smör som sås. Ibland tar jag ett glas saltvatten mellan målen, eftersom salt understödjer tillströmningen av magsyra. Till frukost, lunch och middag tar jag under den här perioden alltid ett magsyrahöjande tillskott som heter Betain hcl tillsammans med ett proteinspjälkande pepsin, dels för att understödja tillströmningen av magsyra och dels för att understödja matsmältningen. Efter någon vecka eller två brukar tyngdkänslan lätta och magen återgår till att vara lugn och fin igen.

Vikten av att vårda magsyran
I boken refererar Louise till enormt många källor, medicinska verk och vetenskapliga artiklar. Hon vill med alla referenser visa att det finns gott om vetenskapliga studier som handlar om matsmältningsbesvär och problem med för låg magsyra. Boken tog ungefär ett och halvt år att skriva.
– Men redan innan jag satte igång med berättelsen hade jag läst en populärvetenskaplig bok skriven av en amerikansk läkare om hur viktigt det var med en sur mage. Sedan, när jag fick tag i ett par äldre svenska läkarböcker från 1930–40-talet som tydligt beskrev hur matsmältningssystemet fungerade, pusslade jag ihop ett och annat. Jag plöjde också igenom både äldre och modernare medicinska studier som handlade om hur viktigt det är att vårda magsyran.

 

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.