Annons
Annons

Del 2: Frukter och bär att boosta din smoothie med

Dessa gröna hälsobomber kan boosta din smoothie på fler än ett sätt, perfekt under en detox, men också till vardags.

Redaktionen

22 mars, 2014
Del 2: Frukter och bär att boosta din smoothie med
Dela inlägget

Dessa gröna hälsobomber kan boosta din smoothie på fler än ett sätt, perfekt under en detox, men också till vardags.

Avokado
Avokado är en utmärkt källa av ett näringsämne som kallas glutation. Glutation är erkänt cancerhämmande. Glutation hjälper också till att avgifta levern från gifter och tungmetaller. Förutom detoxande egenskaper har avokado sedan länge varit känt för sin förmåga att hjälpa till att sänka det onda kolesterolet och stabilisera blodsockret.

Blåbär
Blåbär har en hög koncentration av antioxidanter som antocyanin och ellagsyra som hjälper till att neutralisera cancerbildande ämnen. De innehåller även proantocyanidiner som skyddar ögon, hud och blodkärl. Blåbär har även antivirala och antibakteriella egenskaper.

Körsbär
Körsbär innehåller antioxidanter som stärker kroppens immunförsvar. De innehåller även flavonoider som antocyanin och quercetin som är antiinflammatoriska, de hjälper till att bekämpa inflammationer i kroppen. Det kan även lindra vid till exempel gikt som uppkommer när urinsyrakristaller samlas i en led och orsakar smärta samt inflammation. Körsbären minskar urinsyranivåerna och i förlängningen de kristaller som skapar gikt. Körsbären kan även minska värk vid tex artros och fibromyalgi. Körsbär kan motverka virus och stärker kollagenet som påverkar hudens elasticitet. I körsbär finns även melatonin som påverkar vår sömn på ett positivt sätt men även är viktigt för vårt immunförsvar. Körsbär kan även stärka blodkärlen på grund av innehållet av proantocyanidiner.

Katrinplommon
Katrinplommon fungerar naturligt laxerande men innehåller även höga halter av fytokemikalier som hjälper till att skydda cellerna från åldrande. Katrinplommon har höga halter antioxidanter som hjälper avgiftningen i kroppen samt är bra för huden och mot åldrandet.

Tranbär
Tranbär är kända för sina antivirala och antibakteriella egenskaper och sin förmåga att förebygga urinvägsinfektioner eftersom de innehåller ämnen som hindrar bakterierna att fästa på slemhinnan i urinvägarna. Kan även motverka bildning av njursten.

Citron
Citron innehåller mycket C-vitamin som stärker aktiviteten hos de vita blodkropparna. Citron har även antiseptiska egenskaper. De stimulerar gallan vilket ökar leverns förmåga att arbeta effektivt och påverkar matsmältningen positivt. Sägs även ha cancerbekämpande egenskaper.

 

Källa: Superhälsa med naturlig mat – Natalie Savona
Maten som botar – Per Ove Lind
Mat för hälsan – Paula Bartimeus

Av Malin Duvstedt

Annons
Annons