Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Händer håller i komposterad jord

Den ekovänliga döden – “mänsklig kompostering”

Nu har klimatengagemanget nått den allra sista utposten: döden. På flera håll i USA går det nu att få sina kvarlevor komposterade efter sin bortgång. Det är ett miljövänligare sätt att begravas än både kremering och vanlig begravning. 

En positiv effekt av den oroande nya verklighet vi ställs inför, med eskalerande klimatförändringar och miljökatastrofer, är att engagemanget för miljö och klimat växer. Allt fler känner drivkraften att ställa om och leva mer miljövänligt och ekologiskt.

Många av oss väljer bort flyget, drar ner på bilresorna, äter vegetariskt, återvinner allt som går att återvinnas och engagerar oss på andra sätt. Och nu har klimatengagemanget alltså nått även vårt allra sista avtryck här på jorden: vår begravning.

 

LÄS OCKSÅ:Därför ska du gå i klimatvänliga skor

Kremering bidrar stort till växthuseffekten

För ja, människans negativa miljöpåverkan fortsätter ironiskt nog även efter vår död. En vanlig jordbegravning i kista tar nämligen upp landytor som annars kunde användas till odling, och ofta används material i kistorna som inte är biologiskt nedbrytbara ner över tid, som stål och koppar. När kroppen bryts ner kan även kemikalier läcka ut i jordmånen. Medan krematorier avger flera miljoner ton koldioxid i atmosfären varje år, på grund av att man använder fossila bränslen och gas i förbränningen.

LÄS OCKSÅ: Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Jorden skapar en ekologisk minnesplats

I stater som Kalifornien, Vermont och Hawaii är man därför i färd med att godkänna samma lag som redan existerar i staten Washington sedan 2020, nämligen att tillåta så kallad mänsklig kompostering. Det innebär en naturlig, organisk nedbrytning av mänskliga kvarlevor till jord. Jorden får sedan användas till att spridas ut i skogen (vilket kan vara en önskan hos den som går bort) –  eller ges till den efterlevande familjen som kan plantera något nytt med hjälp av jorden. På sätt kan de sörjande skapa en "ekologisk minnesplats" till den avlidne, och  bidra till biologisk mångfald. Något som kanske också kan kännas fint för den avlidne att veta i förväg. 

Ont om begravningsplatser i USA

I staten Colorado tillåter man sedan sommaren 2021 också mänsklig kompostering, så länge den komposterade jorden inte används till odling av grödor som äts av människor.

Att denna utveckling sker USA kan delvis ha att göra med att det börjat bli riktigt ont om begravningsplatser i landet, vilket inte minst rapporterades om på ett omskakande sätt, då alla som dog av covid-19 under den första vågen i New York inte fick plats på stadens kyrkogårdar.

LÄS OCKSÅ: 5 gamla grödor som är bättre för både miljön och hälsan

Kroppen komposteras inom 30 dagar

Så hur går den mänskliga komposteringen till? Ett Seattle-baserat företag vid namn Recompose är en av få pionjärer inom området och en talesperson från företaget berättar för tidningen Popular Science att deras metod endast förbrukar en åttondel av den energi som används vid traditionell jordfästning eller kremering. Kroppen placeras i en cirka 2,5 meter lång stålcylinder, fäst i en sexhörnig ställning. Med hjälp av varm luft och organiskt material som träflis, alfalfa och halm, vilka gynnar mikrober och mikroorganismer, bryts sedan kroppen ned till jord. Redan efter 30 dagar har hela kroppen, inklusive tänder och ben, brutits ner och bildat ungefär en kubikmeter jord.

 

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

Katolska kyrkan emot kompostering

Eventuella icke-organiska material i kroppen som pacemakers, metallfyllningar och artificiella leder, tas dock bort innan komposteringsprocessen inleds – som enligt uppgift sparar in ett ton koldioxid i atmosfären, per avliden person. I USA motsätter sig dock katolska kyrkan metoden, då man anser att den inte visar respekt för de avlidna.

Blir "en grön död" det slutgiltiga tjänsten vi gör för våra efterlevande på planeten, även här i Sverige? Det återstår att se. Men textraden ”av jord är du kommen och jord ska du åter bli" känns mer aktuell än någonsin.

Källor: Popular Science och The Guardian

Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

 

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

 

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

 

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

 

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

Kvinna sprutar parfym på handleden

Så farliga är hormonstörande ämnen

Hälsa

Hormonstörande ämnen är kemikalier som gömmer sig i produkter vi alla använder dagligen: i mat, dricksvatten och inte minst i smink och kroppsprodukter. Men vilka hälsorisker innebär de? Och vilka produkter är viktigast att undvika? Hudvårdsexperten reder ut!