Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Händer håller i komposterad jord

Den ekovänliga döden – “mänsklig kompostering”

Nu har klimatengagemanget nått den allra sista utposten: döden. På flera håll i USA går det nu att få sina kvarlevor komposterade efter sin bortgång. Det är ett miljövänligare sätt att begravas än både kremering och vanlig begravning. 

En positiv effekt av den oroande nya verklighet vi ställs inför, med eskalerande klimatförändringar och miljökatastrofer, är att engagemanget för miljö och klimat växer. Allt fler känner drivkraften att ställa om och leva mer miljövänligt och ekologiskt.

Många av oss väljer bort flyget, drar ner på bilresorna, äter vegetariskt, återvinner allt som går att återvinnas och engagerar oss på andra sätt. Och nu har klimatengagemanget alltså nått även vårt allra sista avtryck här på jorden: vår begravning.

 

LÄS OCKSÅ:Därför ska du gå i klimatvänliga skor

Kremering bidrar stort till växthuseffekten

För ja, människans negativa miljöpåverkan fortsätter ironiskt nog även efter vår död. En vanlig jordbegravning i kista tar nämligen upp landytor som annars kunde användas till odling, och ofta används material i kistorna som inte är biologiskt nedbrytbara ner över tid, som stål och koppar. När kroppen bryts ner kan även kemikalier läcka ut i jordmånen. Medan krematorier avger flera miljoner ton koldioxid i atmosfären varje år, på grund av att man använder fossila bränslen och gas i förbränningen.

LÄS OCKSÅ: Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Jorden skapar en ekologisk minnesplats

I stater som Kalifornien, Vermont och Hawaii är man därför i färd med att godkänna samma lag som redan existerar i staten Washington sedan 2020, nämligen att tillåta så kallad mänsklig kompostering. Det innebär en naturlig, organisk nedbrytning av mänskliga kvarlevor till jord. Jorden får sedan användas till att spridas ut i skogen (vilket kan vara en önskan hos den som går bort) –  eller ges till den efterlevande familjen som kan plantera något nytt med hjälp av jorden. På sätt kan de sörjande skapa en "ekologisk minnesplats" till den avlidne, och  bidra till biologisk mångfald. Något som kanske också kan kännas fint för den avlidne att veta i förväg. 

Ont om begravningsplatser i USA

I staten Colorado tillåter man sedan sommaren 2021 också mänsklig kompostering, så länge den komposterade jorden inte används till odling av grödor som äts av människor.

Att denna utveckling sker USA kan delvis ha att göra med att det börjat bli riktigt ont om begravningsplatser i landet, vilket inte minst rapporterades om på ett omskakande sätt, då alla som dog av covid-19 under den första vågen i New York inte fick plats på stadens kyrkogårdar.

LÄS OCKSÅ: 5 gamla grödor som är bättre för både miljön och hälsan

Kroppen komposteras inom 30 dagar

Så hur går den mänskliga komposteringen till? Ett Seattle-baserat företag vid namn Recompose är en av få pionjärer inom området och en talesperson från företaget berättar för tidningen Popular Science att deras metod endast förbrukar en åttondel av den energi som används vid traditionell jordfästning eller kremering. Kroppen placeras i en cirka 2,5 meter lång stålcylinder, fäst i en sexhörnig ställning. Med hjälp av varm luft och organiskt material som träflis, alfalfa och halm, vilka gynnar mikrober och mikroorganismer, bryts sedan kroppen ned till jord. Redan efter 30 dagar har hela kroppen, inklusive tänder och ben, brutits ner och bildat ungefär en kubikmeter jord.

 

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

Katolska kyrkan emot kompostering

Eventuella icke-organiska material i kroppen som pacemakers, metallfyllningar och artificiella leder, tas dock bort innan komposteringsprocessen inleds – som enligt uppgift sparar in ett ton koldioxid i atmosfären, per avliden person. I USA motsätter sig dock katolska kyrkan metoden, då man anser att den inte visar respekt för de avlidna.

Blir "en grön död" det slutgiltiga tjänsten vi gör för våra efterlevande på planeten, även här i Sverige? Det återstår att se. Men textraden ”av jord är du kommen och jord ska du åter bli" känns mer aktuell än någonsin.

Källor: Popular Science och The Guardian

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Minipajer med dill, spenat och ost

Quinoapajer med dill och fetaost

Recept

Minipajer är det perfekta tilltugget till glöggbjudningen eller minglet i adventstid! De här glutenfria pajerna är både enkla att svänga ihop, goda och hälsosamma – och tillhör Food pharmacy-tjejernas favoritrecept.

kvinna framför datorn

Näringen som håller ögonen i god form

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromsas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sakta ner en åldersrelaterad synförsämring.

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 6: Tävla och vinn en härlig blandad julkorg med EKO- och veganprodukter:  God choklad, nötter, kokosolja till godisbaket, värmande teer och härlig kanel och ingefära till pepparkaksbaket samt schampo och balsam perfekt som present.

Hej då bråkig mage

Mage

För att slippa magknip, förstoppning och uppkördhet behöver du skapa förutsättningar för en sund och frisk tarmflora. Vassle är prebiotika och gynnar uppkomsten av de goda bakterierna samtidigt som de stödjer matsmältningen och underlättar tarmtömningen.

 

Liten hund som bitit sönder kudde och har bomull på huvudet

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv kan bli stressad av!) behöver du först känna igen tecknen på stress hos din hund. Här är fem tecken att ha koll på – en del mer oväntade än andra!

 

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som lindrar trauman

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygg genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.