Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Händer håller i komposterad jord

Den ekovänliga döden – “mänsklig kompostering”

Nu har klimatengagemanget nått den allra sista utposten: döden. På flera håll i USA går det nu att få sina kvarlevor komposterade efter sin bortgång. Det är ett miljövänligare sätt att begravas än både kremering och vanlig begravning. 

En positiv effekt av den oroande nya verklighet vi ställs inför, med eskalerande klimatförändringar och miljökatastrofer, är att engagemanget för miljö och klimat växer. Allt fler känner drivkraften att ställa om och leva mer miljövänligt och ekologiskt.

Många av oss väljer bort flyget, drar ner på bilresorna, äter vegetariskt, återvinner allt som går att återvinnas och engagerar oss på andra sätt. Och nu har klimatengagemanget alltså nått även vårt allra sista avtryck här på jorden: vår begravning.

 

LÄS OCKSÅ:Därför ska du gå i klimatvänliga skor

Kremering bidrar stort till växthuseffekten

För ja, människans negativa miljöpåverkan fortsätter ironiskt nog även efter vår död. En vanlig jordbegravning i kista tar nämligen upp landytor som annars kunde användas till odling, och ofta används material i kistorna som inte är biologiskt nedbrytbara ner över tid, som stål och koppar. När kroppen bryts ner kan även kemikalier läcka ut i jordmånen. Medan krematorier avger flera miljoner ton koldioxid i atmosfären varje år, på grund av att man använder fossila bränslen och gas i förbränningen.

LÄS OCKSÅ: Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Jorden skapar en ekologisk minnesplats

I stater som Kalifornien, Vermont och Hawaii är man därför i färd med att godkänna samma lag som redan existerar i staten Washington sedan 2020, nämligen att tillåta så kallad mänsklig kompostering. Det innebär en naturlig, organisk nedbrytning av mänskliga kvarlevor till jord. Jorden får sedan användas till att spridas ut i skogen (vilket kan vara en önskan hos den som går bort) –  eller ges till den efterlevande familjen som kan plantera något nytt med hjälp av jorden. På sätt kan de sörjande skapa en "ekologisk minnesplats" till den avlidne, och  bidra till biologisk mångfald. Något som kanske också kan kännas fint för den avlidne att veta i förväg. 

Ont om begravningsplatser i USA

I staten Colorado tillåter man sedan sommaren 2021 också mänsklig kompostering, så länge den komposterade jorden inte används till odling av grödor som äts av människor.

Att denna utveckling sker USA kan delvis ha att göra med att det börjat bli riktigt ont om begravningsplatser i landet, vilket inte minst rapporterades om på ett omskakande sätt, då alla som dog av covid-19 under den första vågen i New York inte fick plats på stadens kyrkogårdar.

LÄS OCKSÅ: 5 gamla grödor som är bättre för både miljön och hälsan

Kroppen komposteras inom 30 dagar

Så hur går den mänskliga komposteringen till? Ett Seattle-baserat företag vid namn Recompose är en av få pionjärer inom området och en talesperson från företaget berättar för tidningen Popular Science att deras metod endast förbrukar en åttondel av den energi som används vid traditionell jordfästning eller kremering. Kroppen placeras i en cirka 2,5 meter lång stålcylinder, fäst i en sexhörnig ställning. Med hjälp av varm luft och organiskt material som träflis, alfalfa och halm, vilka gynnar mikrober och mikroorganismer, bryts sedan kroppen ned till jord. Redan efter 30 dagar har hela kroppen, inklusive tänder och ben, brutits ner och bildat ungefär en kubikmeter jord.

 

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

Katolska kyrkan emot kompostering

Eventuella icke-organiska material i kroppen som pacemakers, metallfyllningar och artificiella leder, tas dock bort innan komposteringsprocessen inleds – som enligt uppgift sparar in ett ton koldioxid i atmosfären, per avliden person. I USA motsätter sig dock katolska kyrkan metoden, då man anser att den inte visar respekt för de avlidna.

Blir "en grön död" det slutgiltiga tjänsten vi gör för våra efterlevande på planeten, även här i Sverige? Det återstår att se. Men textraden ”av jord är du kommen och jord ska du åter bli" känns mer aktuell än någonsin.

Källor: Popular Science och The Guardian

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.