Annons
Annons

Den ekovänliga döden – ”mänsklig kompostering”

Nu har klimatengagemanget nått den allra sista utposten: döden. På flera håll i USA går det nu att få sina kvarlevor komposterade efter sin bortgång. Det är ett miljövänligare sätt att begravas än både kremering och vanlig begravning.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
18 augusti, 2021
Den ekovänliga döden – ”mänsklig kompostering”

Nu har klimatengagemanget nått den allra sista utposten: döden. På flera håll i USA går det nu att få sina kvarlevor komposterade efter sin bortgång. Det är ett miljövänligare sätt att begravas än både kremering och vanlig begravning.

En positiv effekt av den oroande nya verklighet vi ställs inför, med eskalerande klimatförändringar och miljökatastrofer, är att engagemanget för miljö och klimat växer. Allt fler känner drivkraften att ställa om och leva mer miljövänligt och ekologiskt.

Många av oss väljer bort flyget, drar ner på bilresorna, äter vegetariskt, återvinner allt som går att återvinnas och engagerar oss på andra sätt. Och nu har klimatengagemanget alltså nått även vårt allra sista avtryck här på jorden: vår begravning.

LÄS OCKSÅ:Därför ska du gå i klimatvänliga skor

Kremering bidrar stort till växthuseffekten

För ja, människans negativa miljöpåverkan fortsätter ironiskt nog även efter vår död. En vanlig jordbegravning i kista tar nämligen upp landytor som annars kunde användas till odling, och ofta används material i kistorna som inte är biologiskt nedbrytbara ner över tid, som stål och koppar. När kroppen bryts ner kan även kemikalier läcka ut i jordmånen. Medan krematorier avger flera miljoner ton koldioxid i atmosfären varje år, på grund av att man använder fossila bränslen och gas i förbränningen.

LÄS OCKSÅ: Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Jorden skapar en ekologisk minnesplats

I stater som Kalifornien, Vermont och Hawaii är man därför i färd med att godkänna samma lag som redan existerar i staten Washington sedan 2020, nämligen att tillåta så kallad mänsklig kompostering. Det innebär en naturlig, organisk nedbrytning av mänskliga kvarlevor till jord. Jorden får sedan användas till att spridas ut i skogen (vilket kan vara en önskan hos den som går bort) – eller ges till den efterlevande familjen som kan plantera något nytt med hjälp av jorden. På sätt kan de sörjande skapa en ”ekologisk minnesplats” till den avlidne, och bidra till biologisk mångfald. Något som kanske också kan kännas fint för den avlidne att veta i förväg.

Ont om begravningsplatser i USA

I staten Colorado tillåter man sedan sommaren 2021 också mänsklig kompostering, så länge den komposterade jorden inte används till odling av grödor som äts av människor.

Att denna utveckling sker USA kan delvis ha att göra med att det börjat bli riktigt ont om begravningsplatser i landet, vilket inte minst rapporterades om på ett omskakande sätt, då alla som dog av covid-19 under den första vågen i New York inte fick plats på stadens kyrkogårdar.

LÄS OCKSÅ: 5 gamla grödor som är bättre för både miljön och hälsan

Kroppen komposteras inom 30 dagar

Så hur går den mänskliga komposteringen till? Ett Seattle-baserat företag vid namn Recompose är en av få pionjärer inom området och en talesperson från företaget berättar för tidningen Popular Science att deras metod endast förbrukar en åttondel av den energi som används vid traditionell jordfästning eller kremering. Kroppen placeras i en cirka 2,5 meter lång stålcylinder, fäst i en sexhörnig ställning. Med hjälp av varm luft och organiskt material som träflis, alfalfa och halm, vilka gynnar mikrober och mikroorganismer, bryts sedan kroppen ned till jord. Redan efter 30 dagar har hela kroppen, inklusive tänder och ben, brutits ner och bildat ungefär en kubikmeter jord.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

Katolska kyrkan emot kompostering

Eventuella icke-organiska material i kroppen som pacemakers, metallfyllningar och artificiella leder, tas dock bort innan komposteringsprocessen inleds – som enligt uppgift sparar in ett ton koldioxid i atmosfären, per avliden person. I USA motsätter sig dock katolska kyrkan metoden, då man anser att den inte visar respekt för de avlidna.

Blir ”en grön död” det slutgiltiga tjänsten vi gör för våra efterlevande på planeten, även här i Sverige? Det återstår att se. Men textraden ”av jord är du kommen och jord ska du åter bli” känns mer aktuell än någonsin.

Källor: Popular Science och The Guardian

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons