Gröna drinkar

Den nya kosten räddade Thors liv

Thor Johansen

Bor: På landet i Utah, USA
Gör: Driver hälsokostföretaget Biolife
Familj: Fru och 8 vuxna barn
Fritid: Åker gärna skidor, simmar och jobbar i familjens stora trädgård
Mitt bästa hälsotips: Kompensera onyttigheter med en grönsaksdrink!

Han var 35 år och hade tre månader kvar att leva. Då valde Thor Johansen att lämna den konventionella cancervården. Idag, 28 år senare, har han utvecklat näringstillskott utifrån filosofin som kan ha räddat hans liv.

Thor Johansen är på gott humör. Han vänder datorns kamera mot balkongdörren för att visa det soliga vädret.  Thor befinner sig i familjens fritidshus i Florida. Hans döttrar, söner och svärsöner sköter om hälsokostföretaget Biolife medan han har semester. – Ibland måste man låta den yngre generationen arbeta lite, skojar Thor.

Thor Johansen

Thor Johansen

 

Lämnade cancerbehandlingen
Historien om Biolife börjar i en sjukhussäng i Norge år 1985. Thor, som då var 35 år gammal och sexbarnsfar, hade tre månader kvar att leva menade läkarna. Längre överlever man nämligen inte med levercancer. Thor bestämde sig då för att lämna sjukhuset.
– Jag var inte medicinskt utbildad på den tiden, men min magkänsla sa att cellgiftsbehandling var fel. Jag tänkte att det måste finnas ett hälsosammare sätt att bli frisk.

Thor reste över hela världen för att besöka alternativmedicinska kliniker som jobbade med cancerbehandling. Men de flesta trodde inte att det fanns hopp för Thor. Levercancern var alltför långt gången. Han hade mycket infektioner i kroppen och hade gått ner från 75 till 40 kilo.

13 glas grönsaksjuice
I USA mötte Thor den tyske läkaren Max Gerson. Han menade att cancer och andra sjukdomar kan botas genom en individuellt anpassad diet. Teorin var, och är fortfarande inte, vedertagen inom den konventionella läkarvetenskapen. Men Thor började tillämpa läran.
– Tanken är att sjukdomar stänger ner vissa av kroppens system. Min cancer gjorde exempelvis att mina matsmältningsenzymer inte fungerade som de skulle och att mina nivåer av sköldkörtelhormon och bukspottkörtelhormon var alldeles för låga. Därför började jag äta sådana hormoner. Dessutom drack jag 13 stora glas med grönsaksjuice varje dag för att göra kroppen mer basisk. Efter runt ett och ett halvt år var jag på väg tillbaka igen.

Kombination av naturliga ämnen
Några år senare träffade Thor Johansen en av USAs mest kända namn inom alternativmedicin, Doktor Bernard Jensen. De delade samma filosofi kring hälsa och kom att jobba ihop under 14 år. Tillsammans utvecklade de Biolifes produkter. Deras kosttillskott innehåller naturliga näringsämnen från ekologiska odlingar. Grödorna odlas i bergen i Utah, där Thor är bosatt sedan många år nu. Jorden där är ovanligt rik på mineraler eftersom det finns vulkanisk aktivitet i bergen. Ur grödorna utvinns sedan näringsämnena som ofta kombineras med andra ämnen för att ge optimal effekt i kroppen.
– I vårt D-vitamintillskott utvinner vi vitamin D3 från lanolin, som finns i fårull. Sen berikar vi tillskottet med vitamin K2 från den japanska maträtten natto, som visat sig vara mycket gynnsam för att motverka till exempel benskörhet, berättar Thor.

 

Naturens intelligens
Biolife använder inga syntetiska vitaminer, trots att forskare hävdar att det inte spelar någon roll om vitaminer är syntetiska eller naturliga. Kroppen kan inte skilja dem åt eftersom molekylerna är identiska. Jag frågar Thor varför de valt att bara använda naturliga näringsämnen.
– Jag gillar inte att svartmåla en sida, säger Thor. Syntetiska vitaminer kan i vissa fall fungera toppen. Men vi har valt att utvinna vitaminer från växter. Då får man inte bara ut ett rent vitamin, utan en uppsjö av växtämnen, mineraler och spårämnen. De är kombinerade av naturen och samverkar i ett sinnrikt och komplext samspel som är nyttigt för oss människor.

Bevarar enzymer och goda bakterier
Något som skiljer Biolifes produkter från andra kosttillskott är att de framställs icke-sterilt. Växter torkas utan värme för att bevara så mycket enzymer och probiotiska bakterier som möjligt.
– Idag sätter många hälsokosttillverkare en stolthet i att använda sig av farmaceutiska tillverkningsmetoder, där kosttillskotten steriliseras helt, säger Thor. Det gör att nyttiga, aktiva bakterier och enzymer dör! Vi vill istället bevara dem så långt det går.

Idag är Thor en pigg och pratsam 62-åring. När han var hos doktorn senast för att göra en rutinmässig hälsokontroll frågade doktorn vad han gjorde där. Det var ju inget fel på honom.
– Jag skulle ha dött för 28 år sedan, säger Thor. Men jag ser det faktiskt inte som ett mirakel. Jag är övertygad om att kroppen besitter en oerhörd förmåga att läka sig själv om man ger den alla näringsämnen som den behöver.

 

Fakta BioLife

Kvalitetskontroll
BioLife kräver analyscertifikat som dokumenterar aktiva ingredienser och innehållet av mineraler, samt att råvaran är fri från bekämpningsmedel, tungmetaller och skadliga bakterier.

GMP-standard
BioLife och dess samarbetspartners är GMP-certifierade.

Ingredienser
Alla ingredienser är av bästa kvalitet. Fria från jäst, gluten, vetekorn, mjölk och andra tillsatsämnen.

Produktfilosofi
Summan av att flera näringsämnen som arbetar tillsammans, är bättre än en fristående substans. Så länge man har tillräckligt av den aktiva ingrediensen från var råvara.

Av Maja Sönnerbo


Thor Johansen

Bor: På landet i Utah, USA
Gör: Driver hälsokostföretaget Biolife
Familj: Fru och 8 vuxna barn
Fritid: Åker gärna skidor, simmar och jobbar i familjens stora trädgård
Mitt bästa hälsotips: Kompensera onyttigheter med en grönsaksdrink!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

 

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

 

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

 

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.

“Vården måste bli bättre på att ta hand om patienter med Addisons sjukdom”

Kurera debatt

Med bättre kunskap om kortisolbrist bland husläkare och på sjukhus skulle patienter med diagnosen Addisons sjukdom kunna leva ett betydligt enklare och friskare liv. De skulle få hjälp med vardagliga besvär på sin vårdcentral, snabbare akut hjälp och dessutom kunna gå på rutinkontroller oftare. Det skriver Eva Rafner, ordförande i Svenska Addisonföreningen i denna debattartikel, där hon efterlyser större kunskap inom primärvården. Förbundet gav nyligen ut boken ”Ständigt på vakt”, om föräldrar till barn med kortisolbrist".