Den nya kosten räddade Thors liv | Kurera.se
Gröna drinkar

Den nya kosten räddade Thors liv

Thor Johansen

Bor: På landet i Utah, USA
Gör: Driver hälsokostföretaget Biolife
Familj: Fru och 8 vuxna barn
Fritid: Åker gärna skidor, simmar och jobbar i familjens stora trädgård
Mitt bästa hälsotips: Kompensera onyttigheter med en grönsaksdrink!

Han var 35 år och hade tre månader kvar att leva. Då valde Thor Johansen att lämna den konventionella cancervården. Idag, 28 år senare, har han utvecklat näringstillskott utifrån filosofin som kan ha räddat hans liv.

Thor Johansen är på gott humör. Han vänder datorns kamera mot balkongdörren för att visa det soliga vädret.  Thor befinner sig i familjens fritidshus i Florida. Hans döttrar, söner och svärsöner sköter om hälsokostföretaget Biolife medan han har semester. – Ibland måste man låta den yngre generationen arbeta lite, skojar Thor.

Thor Johansen

Thor Johansen

 

Lämnade cancerbehandlingen
Historien om Biolife börjar i en sjukhussäng i Norge år 1985. Thor, som då var 35 år gammal och sexbarnsfar, hade tre månader kvar att leva menade läkarna. Längre överlever man nämligen inte med levercancer. Thor bestämde sig då för att lämna sjukhuset.
– Jag var inte medicinskt utbildad på den tiden, men min magkänsla sa att cellgiftsbehandling var fel. Jag tänkte att det måste finnas ett hälsosammare sätt att bli frisk.

Thor reste över hela världen för att besöka alternativmedicinska kliniker som jobbade med cancerbehandling. Men de flesta trodde inte att det fanns hopp för Thor. Levercancern var alltför långt gången. Han hade mycket infektioner i kroppen och hade gått ner från 75 till 40 kilo.

13 glas grönsaksjuice
I USA mötte Thor den tyske läkaren Max Gerson. Han menade att cancer och andra sjukdomar kan botas genom en individuellt anpassad diet. Teorin var, och är fortfarande inte, vedertagen inom den konventionella läkarvetenskapen. Men Thor började tillämpa läran.
– Tanken är att sjukdomar stänger ner vissa av kroppens system. Min cancer gjorde exempelvis att mina matsmältningsenzymer inte fungerade som de skulle och att mina nivåer av sköldkörtelhormon och bukspottkörtelhormon var alldeles för låga. Därför började jag äta sådana hormoner. Dessutom drack jag 13 stora glas med grönsaksjuice varje dag för att göra kroppen mer basisk. Efter runt ett och ett halvt år var jag på väg tillbaka igen.

Kombination av naturliga ämnen
Några år senare träffade Thor Johansen en av USAs mest kända namn inom alternativmedicin, Doktor Bernard Jensen. De delade samma filosofi kring hälsa och kom att jobba ihop under 14 år. Tillsammans utvecklade de Biolifes produkter. Deras kosttillskott innehåller naturliga näringsämnen från ekologiska odlingar. Grödorna odlas i bergen i Utah, där Thor är bosatt sedan många år nu. Jorden där är ovanligt rik på mineraler eftersom det finns vulkanisk aktivitet i bergen. Ur grödorna utvinns sedan näringsämnena som ofta kombineras med andra ämnen för att ge optimal effekt i kroppen.
– I vårt D-vitamintillskott utvinner vi vitamin D3 från lanolin, som finns i fårull. Sen berikar vi tillskottet med vitamin K2 från den japanska maträtten natto, som visat sig vara mycket gynnsam för att motverka till exempel benskörhet, berättar Thor.

 

Naturens intelligens
Biolife använder inga syntetiska vitaminer, trots att forskare hävdar att det inte spelar någon roll om vitaminer är syntetiska eller naturliga. Kroppen kan inte skilja dem åt eftersom molekylerna är identiska. Jag frågar Thor varför de valt att bara använda naturliga näringsämnen.
– Jag gillar inte att svartmåla en sida, säger Thor. Syntetiska vitaminer kan i vissa fall fungera toppen. Men vi har valt att utvinna vitaminer från växter. Då får man inte bara ut ett rent vitamin, utan en uppsjö av växtämnen, mineraler och spårämnen. De är kombinerade av naturen och samverkar i ett sinnrikt och komplext samspel som är nyttigt för oss människor.

Bevarar enzymer och goda bakterier
Något som skiljer Biolifes produkter från andra kosttillskott är att de framställs icke-sterilt. Växter torkas utan värme för att bevara så mycket enzymer och probiotiska bakterier som möjligt.
– Idag sätter många hälsokosttillverkare en stolthet i att använda sig av farmaceutiska tillverkningsmetoder, där kosttillskotten steriliseras helt, säger Thor. Det gör att nyttiga, aktiva bakterier och enzymer dör! Vi vill istället bevara dem så långt det går.

Idag är Thor en pigg och pratsam 62-åring. När han var hos doktorn senast för att göra en rutinmässig hälsokontroll frågade doktorn vad han gjorde där. Det var ju inget fel på honom.
– Jag skulle ha dött för 28 år sedan, säger Thor. Men jag ser det faktiskt inte som ett mirakel. Jag är övertygad om att kroppen besitter en oerhörd förmåga att läka sig själv om man ger den alla näringsämnen som den behöver.

 

Fakta BioLife

Kvalitetskontroll
BioLife kräver analyscertifikat som dokumenterar aktiva ingredienser och innehållet av mineraler, samt att råvaran är fri från bekämpningsmedel, tungmetaller och skadliga bakterier.

GMP-standard
BioLife och dess samarbetspartners är GMP-certifierade.

Ingredienser
Alla ingredienser är av bästa kvalitet. Fria från jäst, gluten, vetekorn, mjölk och andra tillsatsämnen.

Produktfilosofi
Summan av att flera näringsämnen som arbetar tillsammans, är bättre än en fristående substans. Så länge man har tillräckligt av den aktiva ingrediensen från var råvara.

Av Maja Sönnerbo


Thor Johansen

Bor: På landet i Utah, USA
Gör: Driver hälsokostföretaget Biolife
Familj: Fru och 8 vuxna barn
Fritid: Åker gärna skidor, simmar och jobbar i familjens stora trädgård
Mitt bästa hälsotips: Kompensera onyttigheter med en grönsaksdrink!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.