Ann Fernholm: "Så farligt kan sockret vara" | Kurera.se
Ann Fernholm

Foto: Mia Carlsson

Ann Fernholm: “Så farligt kan sockret vara”

Fakta

Namn: Ann Fernholm
Ålder: 45 år
Bor: Stockholm
Familj: Man och två barn
Sysselsättning: Vetenskapsjournalist och författare
Aktuell med: Böckerna “Det sötaste vi har” och “Ett sötare blod”
Synlig i sociala medier: Bloggen ettsotareblod.se
Tre saker du inte visste om Ann Fernholm: Hon älskar att klättra på en lodrät varm kalkstensklippa (men har för litet tid för det), hennes bästa mat innehåller lime och koriander, innan kosten tog över hennes intresse skrev hon mest om nanoteknik.
Anns tre viktigaste hälsotips:
– Njut av god mat lagad från grunden. Se till att röra på dig utomhus. Undvik socker i första hand och vitt mjöl i andra hand.
Detta äter Ann helst till mello-myset/fredagsmyset:
– Jag ligger efter i mystrenden, har inte hunnit skaffat mig några teve-mysrutiner än. Ofta blir det en kopp te framför långfilmen. Kanske några nötter eller god ost.

En som vill ta upp kampen mot sockret – och en gång för alla utreda vilken inverkan det har när det gäller uppkomsten av olika sjukdomar – är vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.
Det är dags att vi börjar ta sockrets skadeverkningar på allvar, menar hon. Och ger samtidigt tips på hur vi på mest effektiva sätt kan minska – eller helt bli av med – vårt sötsug.

Vi svenskar blir mer hälsomedvetna - men skär ner särskilt mycket på sockret, det gör vi inte.
Hela 45 kilo får vi i oss per person och år. Men vad gör socker egentligen med våra kroppar - och varför är det så onyttigt för oss? Ann Fernholm har svar på tal.
– De nya teorier som växer fram handlar om att stora doser av sockerarten fruktos drar igång en farlig fettbildning i levern. Det vita sockret, sackaros, består av fruktos och glukos. Fruktos finns också i frukt, men i lägre doser, berättar hon.

Allt fler får fettlever
Hon fortsätter:
– När vi äter mycket vitt socker är det lätt att vi överkonsumerar fruktos. Det verkar i längden kunna leda till att levern blir förfettad. Enligt vissa rapporter från USA har i dag 1 av 10 ungdomar sannolikt fettlever. Tidigare drabbade fettlever nästan bara alkoholister.

Grogrund till många sjukdomar
Hennes bok “Ett sötare blod” handlar om hur ett högt blodsocker och en hög nivå insulin i blodet sannolikt driver flera av de sjukdomar som är kopplade till bukfetma: hjärt-kärlsjukdom, demens och cancer. Många forskare menar att en hög insulinnivå i blodet är en orsak till varför bukfetma ökar risken att drabbas av vissa cancerformer, till exempel bröstcancer och tarmcancer. En del forskare menar även att Alzheimers sjukdom borde kallas för typ 3-diabetes eftersom hjärnan bland annat har blivit insulinresistent.
– En kost som sänker blodsockret kan utifrån ett rent teoretiskt biokemiskt perspektiv dämpa utvecklingen av dessa sjukdomar, men detta är aldrig undersökt med bra vetenskapliga metoder, säger Ann Fernholm.

 

Kräver högre kvalitet på kostforskningen
När Ann Fernholm, i sitt jobb som vetenskapsjournalist och författare, gör research har hon ofta granskat kostvetenskapen och hon säger sig ofta bli enormt frustrerad över bristen på bra kostforskning. Därför har hon nu varit med och grundat en fond för kostforskning: Kostfonden. Det är dags att en gång för alla utreda sockrets skadeverkningar, menar hon.
– Målet är en högre kvalitet på kostforskningen och att fler studier genomförs som kan komma patienter till nytta. Det är viktigt att utreda till exempel om en insulinsänkande kost kan hjälpa till att bromsa cancertillväxt.
– Det är dags att vi börjar ta den forskning som visar att sockret sannolikt skadar kroppen på allvar.

Ann Fernholm: "Så minskar du ditt sötsug"

 

Tips 1: Läs på!
– Ett bra sätt för att minska sitt sötsug är att läsa om de nya teorier som växer fram kring hur socker direkt kan skada kroppens ämnesomsättning och orsakar bukfetma och typ 2-diabetes, som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens och depression. För mig personligen har det lett till att jag mest mår illa när jag ser de långa raderna av smågodis i våra butiker, säger Anna Fernholm.

Tips 2: Stålsätt dig!
För den som lider av ett kraftigt sötsug gäller det att stålsätta sig under några månader, menar hon.
– Släng ut allt sött från hyllorna i ditt skafferi och kylskåp. Tacka nej till alla bullar och kakor. Öva i förväg så att du vet hur du ska bemöta trugandet. När sötsuget slår till – ät nötter eller något annat nyttigt istället, säger hon och fortsätter:
–  Orkar du hålla dig borta från sockret under en eller ett par månader brukar sötsuget dämpas. Men det är lätt att trilla dit igen. För mig tog det något år innan bullsuget helt gav med sig.

Av Isabelle Hedander


Fakta

Namn: Ann Fernholm
Ålder: 45 år
Bor: Stockholm
Familj: Man och två barn
Sysselsättning: Vetenskapsjournalist och författare
Aktuell med: Böckerna “Det sötaste vi har” och “Ett sötare blod”
Synlig i sociala medier: Bloggen ettsotareblod.se
Tre saker du inte visste om Ann Fernholm: Hon älskar att klättra på en lodrät varm kalkstensklippa (men har för litet tid för det), hennes bästa mat innehåller lime och koriander, innan kosten tog över hennes intresse skrev hon mest om nanoteknik.
Anns tre viktigaste hälsotips:
– Njut av god mat lagad från grunden. Se till att röra på dig utomhus. Undvik socker i första hand och vitt mjöl i andra hand.
Detta äter Ann helst till mello-myset/fredagsmyset:
– Jag ligger efter i mystrenden, har inte hunnit skaffat mig några teve-mysrutiner än. Ofta blir det en kopp te framför långfilmen. Kanske några nötter eller god ost.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

 

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.