Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna med utslag på ryggen kliar sig

Det beror dina nässelutslag på – och så kan du bli kvitt dem

Nässelutslag, urtikaria, är en vanlig hudsjukdom. Men vad beror utslagen på och hur kan man lindra besvären? Och hur hänger de ihop med histaminintolerans? Vi frågade Kureras expert, naturläkaren Zarah Öberg.

Nässelutslag har, som vi tidigare skrivit om i Kurera, visat sig vara ett vanligt symtom på covid-19, liksom det kan vara ett tecken på andra virus. Men utslagen kan beror på många andra saker, alltifrån födoämnen till stress. Så det kan vara vettigt att utreda alla möjliga livsstilsfaktorer för att kunna ringa in vad problemen beror på.

Kureras expert Zarah Öberg har i sitt yrke som naturläkare och näringssexpert ofta stött på nässelutslag som symtom hos sina patienter.

 

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Tarmfloran förändrad hos patienter med covid-19

Vilka är de vanligaste orsakerna till att urtikaria, nässeutslag, uppstår?

– Nässelutslag kan bero på många olika saker, såsom för mycket värme eller kyla, läkemedelsreaktioner, histamintolerans, födoämnesintoleranser, obalans i tarmfloran, läckande tarm med mera. Sen är det viktigt att veta att nässelutslag ofta har med intoleranser och allergier att göra och att det lättare uppstår vid stress. Så man bör alltid undersöka orsaken till problemet och se om det förekommer intoleranser från något man ätit eller om man exempelvis använder hudkräm som irriterar huden eller lever på ett mindre bra sätt. Särskilt om besvären är återkommande. Nässelutslag är utslag som orsakas av förhöjt histamin och de uppkommer ofta snabbt och klingar sedan av inom ett par veckor.

Hör ihop med intolerans och allergier

Det är ofta sammankopplat med allergiska reaktioner eller födoämnesintoleranser, eftersom det är den typ av reaktioner som ger histaminökningar. Anledningen till att det kan bli ett långvarigt besvär, är om man till exempel har födoämnesintoleranser som gör att histamin ökar, och om man sedan inte har de bakteriestammar i tarmen som krävs för att bryta ner histamin, förklarar Zarah Öberg.

– Det är också viktigt att känna till att nässelutslag kan uppstå vid infektioner, såsom i luftvägar eller urinvägar. För att förklara enkelt hur det fungerar, så beror utslagen på att ämnen, som exempelvis histamin, transporteras ut i vävnaderna vilket gör att blodkärlen vidgas och vatten ansamlas varvid det uppstår en svullnad. De nässelutslag som är allergiska beror på allergier, icke-allergiska är knutna till infektioner, intoleranser för födoämnen eller andra överkänslighetsreaktioner. Det tredje är fysikaliska nässelutslag som kan orsakas av till exempel kyla eller värme.

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Kureras näringsexpert Zarah Öberg


LÄS OCKSÅ: Kemikalier i smink och tvättmedel orsak till astma hos barn

Är det större risk att drabbas om man har känslig hy, med benägenhet att få eksem och andra hudbesvär?

–Ja, det finns sannolikt en koppling, eftersom torr hy och problemhy är känslig överlag och när jag möter patienter så märker jag ofta en koppling mellan torr och känslig hy och tendens till olika hudreaktioner. Men det har som sagt väldigt mycket med tarmen att göra, både kopplat till födoämnesintoleranser och hur man bryter ner histamin. Alla människor har olika svagheter som syns när vi stressar eller inte är i balans. För vissa är det huden medan det för andra kan vara tarmen eller hjärtat.

 

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten: Få bukt med eksem på naturlig väg

Vad innebär begreppet histaminintolerans, och hur vanligt är det som orsak till urtikaria?

– Vid nässelutslag ökar histaminnivåerna, och histamin frisätts ut i vävnaderna vilket orsakar utslagen, se min mera konkreta förklaring innan.. Histamin frisätts när man utsätts för en intoleransreaktion eller allergisk reaktion och det ska sedan brytas ner av enzymer i tarmen. Denna nedbrytning är även beroende av bakteriestammar. Vid histaminintolerans ser man att histamin ligger högt, medan de stammar som bidrar till god nedbrytning av histamin ligger lågt. Sen kan man ha brist på de enzymer som bryter ner histamin, som diaminoxidas, som också är beroende av god tarmflora. Det finns dock flera parametrar som hör samman med histamin. Såsom enzymerna MAOB, NAT2, HNMT som i sin tur är beroende av vissa näringsämnen, som folat, B12, B2, B5 och mineraler som järn.

Kan bli ett långvarigt problem

Detta innebär att om du äter något som du är intolerant emot, så ökar histaminfrisättningen. Om du bryter ner histamin korrekt så återgår kroppen snabbt i balans. Om du däremot inte bryter ner histamin korrekt, så blir det ett långvarigt problem, det vill säga histaminintolerans, berättar Zarrah.

– Vid histaminintolerans som medför hudreaktioner eller andra besvär, så brukar jag rekommendera att man mäter histamin i ett test för signalsubstanser då histamin även är en signalsubstans. Man bör som sagt även göra ett födoämnestest och mikrobiomtest. Om det påvisar att man saknar de bakteriestammar som behövs för nedbrytning av histamin, så blir man oftast väldigt mycket bättre när man tillför de bakterier som saknas.

Av Carolina Eriksson


Zarah Öbergs tips för att minska besvären

*Det viktiga är att undersöka varför det förekommer nässelutslag, och se om det finns kopplingar till det du äter eller om det alltid kommer efter kontakt med vissa ämnen.
*Om det inte går att finna tydliga kopplingar så är födoämnesintoleranstest och mikrobiomtest väldigt bra, då de visar om det förekommer histaminintolerans och om det finns födoämnen du reagerar på. *Jag brukar också rekommendera att använda naturliga, parfymfria och rena, ekologiska hud- och hårvårdsprodukter, att man är noga med att göra egna, naturliga hushållsprodukter och ätarent och ekologiskt.
*Komplettera gärna med kosttillskott som är bra för huden och immunförsvaret, såsom zink, magnesium (helst i sprayform för bästa upptag), omega 3. gärna från algolja (ej fiskolja som är rik på gifter och tungmetaller), och drick mycket vatten.
*Ta gärna hand om din tarmflora och ät gott om probiotisk kost och probiotika.
*Vid histaminintolerans finns särskild probiotika att använda, men generellt är det bra att förstå att problemet är att de bakteriestammar som behövs för nedbrytning av histamin saknas. Om man tillför de stammar som saknas, så klarar man "vanlig probiotika igen". Om detta och vilka stammar som är att rekommendera har jag skrivit på zarahssida.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

 

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.