Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hanna Ekegren

Hanna Ekegren Foto: Ella Ekegren

“Det finns utrymme att vara mer än mamma”

Hanna Ekegren

Gör: Konstnär på heltid, målar i ateljén i trädgården
Bor: I utkanten av Göteborg nära hav och skog i ett hus från 1916
Familj: Mina fina make Björn, våra underverk Simon 18 år, Ella 15 år och Abbe 9 år. Samt tre mer eller mindre gosiga katter.
Ålder: 46
Så mår jag bra: När jag har god balans mellan själsligt och kroppsligt mående, att det finns utrymme för både fysisk träning och tro. När jag har familjen runt mig, solen skiner och vi hänger med vänner!

Trebarnsmamman Hanna Ekegren tycker inte att man behöver lägga sina drömmar åt sidan bara för att man får barn. I sin krönika berättar hon hur hon inte har väntat med att realisera sina drömmar.

Jag träffade min blivande man på juldagen år 2000. På en gågata, utanför ett kebabställe, efter uteställenas stängning. Sommaren året efter var jag gravid. Det var planerat. Det var efterlängtat. Vi var lyckliga. När vi sedan fick vårt första barn, en son, satte jag allt annat på vänt. Allt mitt fokus handlade om att vara en bra mamma, en närvarande och nära mamma. Drömmar som inte hade med mitt barn att göra placerades i en byrålåda. Lådan låstes och nyckeln var under flera år borta. Inte förrän mitt äldsta barn var åtta år återfann jag den. Då hade vi även haft lyckan att få en tre år yngre dotter.

LÄS OCKSÅ: Droppa perfektionismen och bli en bättre förälder

Jag åkte in till stan och köpte en målarduk och färger, satte mig på golvet i vårt nyrenoverade hus och började måla. En känsla av frihet sköljde över mig och alla krav och måsten lades åt sidan för en stund. Jag var i min bubbla, min kreativa bubbla och jag fann en stor glädje i att jag relativt snart hittade ett färg- och formspråk som skiljde sig från allt jag tidigare hade haft. Penslarna lämnade jag därhän och målade istället med händer och fingrar. Detaljrikedomen som jag ägnat mig åt i yngre år var borta och ersatt av större former, där ögon, komposition och färg var det viktiga.

 

LÄS OCKSÅ: Stressade gravida får fler komplikationer

Att återigen få vara kreativ var pusselbiten som gjorde mitt liv komplett. Trodde jag. Men än bättre skulle det bli. Efter ett par år, då vi även fick vårt tredje barn, tog mitt konstnärskap allt större plats. Då jag samtidigt arbetade som grafisk formgivare kände jag att det höll på att bli för mycket. Antingen skulle jag få bromsa måleriet eller så skulle jag få gå ner i tid på mitt arbete.
- Du ska inte gå ner i tid, du ska sluta, sa min man. Jag tror på dig. Du ska ägna dig åt konsten.
Sagt och gjort. Jag sade upp mig. Prövade mina konstnärsvingar på riktigt. Och de bar! Min man byggde en liten ateljé till mig i vår trädgård och min kalender och mitt liv fylldes med beställningar, utställningar och samarbeten. Jag levde min dröm.

LÄS OCKSÅ: Förälder – glöm inte bort att ta hand om dig själv!

Att arbeta hemifrån gjorde även att jag kunde ägna mig åt barnen mer. Jag kunde vara den där närvarande mamman som jag ville vara då vårt första barn var nyfött. Jag fanns där då de kom hem från skola och förskola. Jag kunde anpassa mitt arbete efter barnen.
Nu har barnen blivit större. Vår äldste son är 18, vår dotter 15 och vår yngste son 9. De är mer självgående nu men likväl upplever jag att de tycker om att man är närvarande och för det mesta hemma när de kommer från skolan.
Med det sagt. Jag tror inte att man behöver lägga sina drömmar åt sidan bara för att man får barn. Det finns utrymme att vara mer än mamma, även om mamma är det största och bästa du kan vara. Du behöver inte vänta med att försöka realisera dina drömmar. Livet är här och nu.

Jag lever fortfarande min dröm. Både som mamma och konstnär.

Av Hanna Ekegren, konstnär och trebarnsmamma

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Hanna Ekegren

Gör: Konstnär på heltid, målar i ateljén i trädgården
Bor: I utkanten av Göteborg nära hav och skog i ett hus från 1916
Familj: Mina fina make Björn, våra underverk Simon 18 år, Ella 15 år och Abbe 9 år. Samt tre mer eller mindre gosiga katter.
Ålder: 46
Så mår jag bra: När jag har god balans mellan själsligt och kroppsligt mående, att det finns utrymme för både fysisk träning och tro. När jag har familjen runt mig, solen skiner och vi hänger med vänner!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".