Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hanna Ekegren

Hanna Ekegren Foto: Ella Ekegren

“Det finns utrymme att vara mer än mamma”

Hanna Ekegren

Gör: Konstnär på heltid, målar i ateljén i trädgården
Bor: I utkanten av Göteborg nära hav och skog i ett hus från 1916
Familj: Mina fina make Björn, våra underverk Simon 18 år, Ella 15 år och Abbe 9 år. Samt tre mer eller mindre gosiga katter.
Ålder: 46
Så mår jag bra: När jag har god balans mellan själsligt och kroppsligt mående, att det finns utrymme för både fysisk träning och tro. När jag har familjen runt mig, solen skiner och vi hänger med vänner!

Trebarnsmamman Hanna Ekegren tycker inte att man behöver lägga sina drömmar åt sidan bara för att man får barn. I sin krönika berättar hon hur hon inte har väntat med att realisera sina drömmar.

Jag träffade min blivande man på juldagen år 2000. På en gågata, utanför ett kebabställe, efter uteställenas stängning. Sommaren året efter var jag gravid. Det var planerat. Det var efterlängtat. Vi var lyckliga. När vi sedan fick vårt första barn, en son, satte jag allt annat på vänt. Allt mitt fokus handlade om att vara en bra mamma, en närvarande och nära mamma. Drömmar som inte hade med mitt barn att göra placerades i en byrålåda. Lådan låstes och nyckeln var under flera år borta. Inte förrän mitt äldsta barn var åtta år återfann jag den. Då hade vi även haft lyckan att få en tre år yngre dotter.

LÄS OCKSÅ: Droppa perfektionismen och bli en bättre förälder

Jag åkte in till stan och köpte en målarduk och färger, satte mig på golvet i vårt nyrenoverade hus och började måla. En känsla av frihet sköljde över mig och alla krav och måsten lades åt sidan för en stund. Jag var i min bubbla, min kreativa bubbla och jag fann en stor glädje i att jag relativt snart hittade ett färg- och formspråk som skiljde sig från allt jag tidigare hade haft. Penslarna lämnade jag därhän och målade istället med händer och fingrar. Detaljrikedomen som jag ägnat mig åt i yngre år var borta och ersatt av större former, där ögon, komposition och färg var det viktiga.

 

LÄS OCKSÅ: Stressade gravida får fler komplikationer

Att återigen få vara kreativ var pusselbiten som gjorde mitt liv komplett. Trodde jag. Men än bättre skulle det bli. Efter ett par år, då vi även fick vårt tredje barn, tog mitt konstnärskap allt större plats. Då jag samtidigt arbetade som grafisk formgivare kände jag att det höll på att bli för mycket. Antingen skulle jag få bromsa måleriet eller så skulle jag få gå ner i tid på mitt arbete.
- Du ska inte gå ner i tid, du ska sluta, sa min man. Jag tror på dig. Du ska ägna dig åt konsten.
Sagt och gjort. Jag sade upp mig. Prövade mina konstnärsvingar på riktigt. Och de bar! Min man byggde en liten ateljé till mig i vår trädgård och min kalender och mitt liv fylldes med beställningar, utställningar och samarbeten. Jag levde min dröm.

LÄS OCKSÅ: Förälder – glöm inte bort att ta hand om dig själv!

Att arbeta hemifrån gjorde även att jag kunde ägna mig åt barnen mer. Jag kunde vara den där närvarande mamman som jag ville vara då vårt första barn var nyfött. Jag fanns där då de kom hem från skola och förskola. Jag kunde anpassa mitt arbete efter barnen.
Nu har barnen blivit större. Vår äldste son är 18, vår dotter 15 och vår yngste son 9. De är mer självgående nu men likväl upplever jag att de tycker om att man är närvarande och för det mesta hemma när de kommer från skolan.
Med det sagt. Jag tror inte att man behöver lägga sina drömmar åt sidan bara för att man får barn. Det finns utrymme att vara mer än mamma, även om mamma är det största och bästa du kan vara. Du behöver inte vänta med att försöka realisera dina drömmar. Livet är här och nu.

Jag lever fortfarande min dröm. Både som mamma och konstnär.

Av Hanna Ekegren, konstnär och trebarnsmamma

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Hanna Ekegren

Gör: Konstnär på heltid, målar i ateljén i trädgården
Bor: I utkanten av Göteborg nära hav och skog i ett hus från 1916
Familj: Mina fina make Björn, våra underverk Simon 18 år, Ella 15 år och Abbe 9 år. Samt tre mer eller mindre gosiga katter.
Ålder: 46
Så mår jag bra: När jag har god balans mellan själsligt och kroppsligt mående, att det finns utrymme för både fysisk träning och tro. När jag har familjen runt mig, solen skiner och vi hänger med vänner!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.