Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hanna Ekegren

Hanna Ekegren Foto: Ella Ekegren

“Det finns utrymme att vara mer än mamma”

Hanna Ekegren

Gör: Konstnär på heltid, målar i ateljén i trädgården
Bor: I utkanten av Göteborg nära hav och skog i ett hus från 1916
Familj: Mina fina make Björn, våra underverk Simon 18 år, Ella 15 år och Abbe 9 år. Samt tre mer eller mindre gosiga katter.
Ålder: 46
Så mår jag bra: När jag har god balans mellan själsligt och kroppsligt mående, att det finns utrymme för både fysisk träning och tro. När jag har familjen runt mig, solen skiner och vi hänger med vänner!

Trebarnsmamman Hanna Ekegren tycker inte att man behöver lägga sina drömmar åt sidan bara för att man får barn. I sin krönika berättar hon hur hon inte har väntat med att realisera sina drömmar.

Jag träffade min blivande man på juldagen år 2000. På en gågata, utanför ett kebabställe, efter uteställenas stängning. Sommaren året efter var jag gravid. Det var planerat. Det var efterlängtat. Vi var lyckliga. När vi sedan fick vårt första barn, en son, satte jag allt annat på vänt. Allt mitt fokus handlade om att vara en bra mamma, en närvarande och nära mamma. Drömmar som inte hade med mitt barn att göra placerades i en byrålåda. Lådan låstes och nyckeln var under flera år borta. Inte förrän mitt äldsta barn var åtta år återfann jag den. Då hade vi även haft lyckan att få en tre år yngre dotter.

LÄS OCKSÅ: Droppa perfektionismen och bli en bättre förälder

Jag åkte in till stan och köpte en målarduk och färger, satte mig på golvet i vårt nyrenoverade hus och började måla. En känsla av frihet sköljde över mig och alla krav och måsten lades åt sidan för en stund. Jag var i min bubbla, min kreativa bubbla och jag fann en stor glädje i att jag relativt snart hittade ett färg- och formspråk som skiljde sig från allt jag tidigare hade haft. Penslarna lämnade jag därhän och målade istället med händer och fingrar. Detaljrikedomen som jag ägnat mig åt i yngre år var borta och ersatt av större former, där ögon, komposition och färg var det viktiga.

 

LÄS OCKSÅ: Stressade gravida får fler komplikationer

Att återigen få vara kreativ var pusselbiten som gjorde mitt liv komplett. Trodde jag. Men än bättre skulle det bli. Efter ett par år, då vi även fick vårt tredje barn, tog mitt konstnärskap allt större plats. Då jag samtidigt arbetade som grafisk formgivare kände jag att det höll på att bli för mycket. Antingen skulle jag få bromsa måleriet eller så skulle jag få gå ner i tid på mitt arbete.
- Du ska inte gå ner i tid, du ska sluta, sa min man. Jag tror på dig. Du ska ägna dig åt konsten.
Sagt och gjort. Jag sade upp mig. Prövade mina konstnärsvingar på riktigt. Och de bar! Min man byggde en liten ateljé till mig i vår trädgård och min kalender och mitt liv fylldes med beställningar, utställningar och samarbeten. Jag levde min dröm.

LÄS OCKSÅ: Förälder – glöm inte bort att ta hand om dig själv!

Att arbeta hemifrån gjorde även att jag kunde ägna mig åt barnen mer. Jag kunde vara den där närvarande mamman som jag ville vara då vårt första barn var nyfött. Jag fanns där då de kom hem från skola och förskola. Jag kunde anpassa mitt arbete efter barnen.
Nu har barnen blivit större. Vår äldste son är 18, vår dotter 15 och vår yngste son 9. De är mer självgående nu men likväl upplever jag att de tycker om att man är närvarande och för det mesta hemma när de kommer från skolan.
Med det sagt. Jag tror inte att man behöver lägga sina drömmar åt sidan bara för att man får barn. Det finns utrymme att vara mer än mamma, även om mamma är det största och bästa du kan vara. Du behöver inte vänta med att försöka realisera dina drömmar. Livet är här och nu.

Jag lever fortfarande min dröm. Både som mamma och konstnär.

Av Hanna Ekegren, konstnär och trebarnsmamma

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Hanna Ekegren

Gör: Konstnär på heltid, målar i ateljén i trädgården
Bor: I utkanten av Göteborg nära hav och skog i ett hus från 1916
Familj: Mina fina make Björn, våra underverk Simon 18 år, Ella 15 år och Abbe 9 år. Samt tre mer eller mindre gosiga katter.
Ålder: 46
Så mår jag bra: När jag har god balans mellan själsligt och kroppsligt mående, att det finns utrymme för både fysisk träning och tro. När jag har familjen runt mig, solen skiner och vi hänger med vänner!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

 

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!