Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Det här blev Årets matbluff 2016

Fakta

Här är siffrorna för omröstningen:

1. Eriks Bearnaise tryffel, 4 581 röster (33%)
2. Knorr mörk oxbuljong, 3 936 röster (28%)
3. Annas Mandelpepparkakor, 3 061 röster (22%)
4. Loka Crush hallon, 1 413 röster (10%)
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon, 970 röster (7%)
Totalt: 13 961 röster

Det blev tryffelbearnaisen med en mikroskopisk mängd tryffel signerad Erik Lallerstedt som tog hem Årets matbluff – med en tredjedel av rösterna. 
I år deltog nästan 14 000 personer i omröstningen, vilket är mer än dubbelt så många som förra året.

Kurera skrev nyligen om de fem finalisterna i konsumentorganisationen Äkta Varas antipris Årets matbluff som delas ut för andra året i rad. Priset går till den produkt som anses vara mest vilseledande i sin presentation.

Intresset för priset har varit stort, vilket också visat sig i omröstningssiffrorna. Nästan 14 000 personer deltog i omröstningen, som genomfördes på Äkta Varas hemsida.
– Intresset för antipriset har helt klart växt. Det visar både antalet personer som har röstat – men också den mediala uppmärksamheten. Alla är vi konsumenter av mat och ingen vill ju bli lurad, säger Äkta Varas ordförande Björn Bernhardson i ett uttalande.

 

Om vinnaren säger han så här:
– Jag tror att många känner sig lurade av att man tror att det är en riktig bearnaisesås med recept från hans restaurang och att de skryter med att de har äkta tryffel i, samtidigt som smaken främst visar sig komma från syntetiskt aromämne.

► Läs också: Socker i honung och fel fisknamn – EU-tillslag mot matbedrägerier

Tillverkaren av Årets matbluff: "tryffelbearnaise går inte att göra"
I TV4 Nyhetsmorgon försvarar sig tillverkaren av Årets matbluff, Kavli, konstigt nog med att det inte går att göra den sås som de utlovar, skriver Äkta Vara i ett pressmeddelande.
"Vinnaren" presenterades i Tv4 Nyhetsmorgon, där tillverkaren av Eriks Bearnaise tryffel svarade på utmärkelsen genom att säga att de inte tycker att de vilseleder konsumenten. Dessutom säger de att det inte går att göra en massproducerad tryffelsås med riktig tryffel, för då skulle den inte smaka tryffel (se klippet här).

Säger emot sig själva
Ändå är det just det som de vill få konsumenten att tro att de gör. Ingenstans på förpackningen står det att tryffelsmaken huvudsakligen kommer från ett syntetiskt aromämne. Det enda som nämns är den mikroskopiska mängden vit tryffel, mindre än ett hundradels gram, som enligt de själva alltså nästan inte smakar någonting. Även i pressmeddelandet vid lanseringen skryter de med att den är "gjord på äkta tryffel", trots att smaken huvudsakligen kommer från det kemiskt framställda ämnet 2,4-Ditiapentan.
– Kavli borde ta till sig av den kritik som tusentals svenska konsumenter för fram om att denna sås faktiskt vilseleder, säger Äkta vara ordförande Björn Bernhardson.

► Läs också: Nu skärps kampen mot det utbredda matfusket

 

Fördelning av rösterna:
1. Eriks Bearnaise tryffel 4 581 röster (33%)
2. Knorr mörk oxbuljong 3 936 röster (28%)
3. Annas Mandelpepparkakor 3 061 röster (22%)
4. Loka Crush hallon 1 413 röster (10%)
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon 970 röster (7%)
Totalt: 13 961 röster

Så här löd motiveringen för finalisten:
"Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är 'äkta tryffel' i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för 'min finaste' och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. 'Bearnaisen' är dessutom gjord utan smör."

 Läs också: Här är kandidaterna till antipriset Årets matbluff 2016

Här är ingrediensförteckningen:
Rapsolja, äggula, vatten, citronjuice, salt, vinäger, persilja, svamp/sopp-mix (0,2%) [champinjon, solros, vit tryffel (0,005%), salt, vitlök], fransk dragon, socker, kryddor, konserveringsmedel (kaliumsorbat E202), färgämne (kurkumin E100), arom.

Och så här ser förpackningen ut:
Det här blev Årets matbluff 2016

 

Det här blev Årets matbluff 2016

 

Och så här lät det i pressmeddelandet när såsen lanserades:

 Eriks Bearnaise tryffel lanseringstext

► Läs också: Utbrett fusk med honung

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Här är siffrorna för omröstningen:

1. Eriks Bearnaise tryffel, 4 581 röster (33%)
2. Knorr mörk oxbuljong, 3 936 röster (28%)
3. Annas Mandelpepparkakor, 3 061 röster (22%)
4. Loka Crush hallon, 1 413 röster (10%)
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon, 970 röster (7%)
Totalt: 13 961 röster

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

 

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.