Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tre yngre kvinnor omfamnas

Det här kännetecknar bra relationer – och dåliga

Visst har vi alla känt att vi mår bra av att umgås med en viss person – och sämre med en annan? Det beror på att vi får ett trygghets- respektive stresspåslag i kroppen av umgänget. Men vad utmärker egentligen en bra respektive dålig relation? Psykologen Katarina Blom förklarar.

Katarina Blom är leg. psykolog och aktuell med boken Tillsammanseffekten” (Bonnier fakta), som handlar om vikten av goda relationer för vår hälsa. Katarina har tidigare skrivit en bok om lycka och har blivit nominerad till årets talare två gånger.

– Jag blev frustrerad över att det finns så mycket råd om lycka, men efter att ha föreläst och pratat en massa om mental hälsa och välbefinnande så ville jag ta reda på mer om vad det är som ger smak till livet. Och jag upptäckte att relationer är dynamit, de har en så stark effekt på vår mentala hälsa och vårt välbefinnande, berättar Katarina Blom.

 

LÄS OCKSÅ: 8 nycklar till ett långt och lyckligt förhållande

Stärkande sociala sammanhang viktigast

Katarina Blom, psykolog

Leg. psykolog och författaren Katarina Blom. (Foto: Caroline Andersson Renaud)


Hon förklarar vidare att det är lätt tro att den gröna smoothien du drack till frukost är det det nyttigaste du gör under dagen. Men kanske är det inte det, utan det faktum att du småpratar med en annan människa vid brevlådan eller i affären. Den sociala interaktionen är det som gör allra störst skillnad för ditt välmående, ja även för din fysiska hälsa, menar hon.

Stora studier, så kallade meta-analyser, har nämligen visat att det som har allra störst effekt på vår hälsa och chansen att leva ett långt och friskt liv – mer än att motionera, äta en bra kost och sova gott som förstås också är viktiga delar – är att vistas i stärkande sociala sammanhang.

Goda relationer ger dessutom ringar på vattnet inom andra områdena; vi tenderar exempelvis att både träna mer och äta bättre om vi umgås med vänner som gör det.

 

– Och det räcker med väldigt lite för att få de positiva effekterna, även små sociala interaktioner spelar roll, understryker Katarina Blom.

Stress eller trygghet

Samtidigt är relationer något av det svåraste vi har att göra med. För visst finns det en mörk baksida i form av dåliga relationer, som faktiskt även kan förstöra mycket för oss.

Så vad är egentligen en bra relation? Hur vet man att det är en bra eller dålig relation som man har till sin vän, kollega eller partner?

– Relationer kan översättas i antingen ett stresspåslag i vår biologi, eller i ett trygghetspåslag. Känner du att det känns bra efter att du har pratat eller umgåtts med en annan person, ja då är det bra, förklarar hon.

 

Här nedanför förklarar Katarina Blom kortfattat vad som kännetecknar en bra respektive dålig relation.

LÄS OCKSÅ: 10 tips för att vårda din relation

Detta kännetecknar en god relation

I en god relation ska du känna dig trygg, accepterad och avslappnad. Denna typ av relation tillåter din kropp att reparera och återhämta sig. För att få goda hälsoeffekter av umgänget ska det kännas tryggt, härligt, förutsägbart bra och som att vi kan lita på varandra i relationen.

– Om vi skulle koka ner vad som kännetecknar en god relation till en enda sak så är det alltså tillit, säger Katarina Blom.

4 hörnpelare till för en god relation:

  1. Att det finns en ömsesidighet, att vi båda är investerade i relationen. Att vi både får ge och ta emot. Det mår alla bra av
  2. Att tillbringa tid tillsammans och umgås, att vi känner oss prioriterade och sedda av den andra.
  3. Att ha roligt tillsammans. Vi behöver uppleva delade positiva känslor för att känna att ”det här är en relation som jag vill söka upp igen”.
  4. Men allt handlar inte bara om hur kul man har det ihop. Den den sista pusselbiten handlar om sårbarhet och lyhördhet. För att fördjupa relationen är det viktigt att dela med sig av det som skaver – och att det tas emot på ett bra sätt. Det krävs att den andra personen svarar på ett lyhört och inkännande sätt på det du berättar.

LÄS OCKSÅ: Så får du kvinnlig vänskap att hålla

Omslag till boken Tillsammanseffekten

Detta kännetecknar en dålig relation

  • Relationer som gör oss otrygga är sådana där det känns opålitligt och oförutsägbart. Som att personen i fråga finns där – men så plötsligt gör den inte det. Eller att vi blir bestraffade för hur vi är; ibland får du höra att du är jättebra och så plötsligt är du jättedålig. Allt detta skapar ett onödigt stresspåslag i kroppen.
  • I en relation som skaver känner du av att det är en konstig stämning. Det kan vara att du bävar inför att fira jul med en viss släkting, eller att jobba i en viss arbetsgrupp. Då är det en fysisk signal att ta på allvar, i form av ett stresspåslag. Det är inget som du bara ska vifta bort och tänka att du ska tuffa till dig för att hantera. Nej, det är en dålig relation helt enkelt!

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!