Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna och man som tittar åt varsitt håll

Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Om din vän skiljer sig ökar risken för att ditt äktenskap ska spricka med hela 75 procent. Men behöver det här nödvändigtvis vara något dåligt?
Inte alls, menar psykologen.

Ifjol ingicks drygt 50 000 äktenskap i Sverige – medan nästan 25 000 gick i kras, vilket är omkring 1 000 fler skilsmässor än året innan. Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet.
Lägst antal var det 2005 då cirka 21 000 gifta par gick skilda vägar, jämfört med 27 000 skilsmässor under toppåret 2013.

LÄS OCKSÅ: “En skilsmässa är också början på något nytt”

Risken ökar med 75 procent
Men vad är det då som påverkar om en relation håller eller inte?
Naturligtvis en rad olika faktorer, men forskning visar att om du har vänner som har skilt sig, ökar risken med 75 procent att du gör samma sak. Och har du bekanta som har skilt sig, ökar risken med cirka 33 procent.
Psykologen Liria Ortiz tror att det här beror på att vi är flockdjur som påverkas mycket av varandra.
– Om väninnan eller grannen skiljer sig ser man plötsligt möjligheten själv. Det öppnar upp tankar om att det går att göra något annorlunda – och kanske är det inte så hemskt som man hade trott heller.

 

Kvinnor tar oftare initiativ till skilsmässor och därför finns det anledning att tro att de också påverkas mest av sin omgivning,

Foto: Model House

menar Liria Ortiz.
– Generellt har kvinnor en högre belastning i relationen, framförallt om det är barn inblandat. Trots att vi menar att vi är jämställda är det oftast kvinnor som tar hand om hemmet och barnen i högre utsträckning och det sliter på relationen.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad är en realistisk relation?

Inget misslyckande
Däremot bör man inte se en skilsmässa som ett automatiskt misslyckande – snarare som det nya normala.
– Självklart är det en sorg att skilja sig, men att du känner smärta och att du har investerat mycket energi i en relation, betyder inte att du är sämre än någon annan.
Liria Ortiz poängterar att en stor andel av äktenskapen förr eller senare slutar i en skilsmässa och det i sig är inget misslyckande.
– Man kan istället se det som ett normalt beteende och något som kan hända i relationer, när kvinnor inte längre är ekonomiskt beroende av män. Man växer ifrån varandra, kärleken dör eller så kanske man har haft en idealiserad bild av familjelivet som inte stämde.

LÄS OCKSÅ: Är du med rätt partner? Så vet du

En seglivad myt
Däremot är det viktigt att reda ut ordentligt om relationen nått vägs ände - eller om det är värt att kämpa lite till.
För att leva lyckliga i alla sina dagar är en myt, en seglivad sådan, som behöver göras upp med, anser Liria Ortiz.
– Att utgå från vad som är en normal relation är ett oerhört lurigt begrepp. Ibland är vi lyckliga och nöjda, ibland inte. Det man behöver fundera på är om relationen kostar mer än den smakar.

Knakar ditt äktenskap i fogarna?

• Ta inga förhastade beslut. Ibland går man igenom kriser – för vissa är det när man får barn och inte får någon sömn och är utmattad en längre tid. Ibland gör man dock klokt i att vänta och inte ta några beslut i affekt.

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker lyckliga par gör varje dag

• Se över dina förväntningar. Många har orealistiska förväntningar på ett äktenskap, där vi går omkring och väntar på att den andra ska göra oss lyckliga. Fundera på om dina krav är realistiska, annars finns risken att samma mönster kommer upprepas i nästa relation.

• Ta ansvar för din ekonomi. I regel får kvinnor sämre ekonomi än män vid en separation. Det låter både oromantiskt och tråkigt men ta ansvar för din egen ekonomi, fundera på hur det skulle bli om ni skulle gå skilda vägar. Skulle du klara dig? Vilka kostnader skulle du behöva minska på?

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.