Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna och man som tittar åt varsitt håll

Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Om din vän skiljer sig ökar risken för att ditt äktenskap ska spricka med hela 75 procent. Men behöver det här nödvändigtvis vara något dåligt?
Inte alls, menar psykologen.

Ifjol ingicks drygt 50 000 äktenskap i Sverige – medan nästan 25 000 gick i kras, vilket är omkring 1 000 fler skilsmässor än året innan. Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet.
Lägst antal var det 2005 då cirka 21 000 gifta par gick skilda vägar, jämfört med 27 000 skilsmässor under toppåret 2013.

LÄS OCKSÅ: “En skilsmässa är också början på något nytt”

Risken ökar med 75 procent
Men vad är det då som påverkar om en relation håller eller inte?
Naturligtvis en rad olika faktorer, men forskning visar att om du har vänner som har skilt sig, ökar risken med 75 procent att du gör samma sak. Och har du bekanta som har skilt sig, ökar risken med cirka 33 procent.
Psykologen Liria Ortiz tror att det här beror på att vi är flockdjur som påverkas mycket av varandra.
– Om väninnan eller grannen skiljer sig ser man plötsligt möjligheten själv. Det öppnar upp tankar om att det går att göra något annorlunda – och kanske är det inte så hemskt som man hade trott heller.

 

Kvinnor tar oftare initiativ till skilsmässor och därför finns det anledning att tro att de också påverkas mest av sin omgivning,

Foto: Model House

menar Liria Ortiz.
– Generellt har kvinnor en högre belastning i relationen, framförallt om det är barn inblandat. Trots att vi menar att vi är jämställda är det oftast kvinnor som tar hand om hemmet och barnen i högre utsträckning och det sliter på relationen.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad är en realistisk relation?

Inget misslyckande
Däremot bör man inte se en skilsmässa som ett automatiskt misslyckande – snarare som det nya normala.
– Självklart är det en sorg att skilja sig, men att du känner smärta och att du har investerat mycket energi i en relation, betyder inte att du är sämre än någon annan.
Liria Ortiz poängterar att en stor andel av äktenskapen förr eller senare slutar i en skilsmässa och det i sig är inget misslyckande.
– Man kan istället se det som ett normalt beteende och något som kan hända i relationer, när kvinnor inte längre är ekonomiskt beroende av män. Man växer ifrån varandra, kärleken dör eller så kanske man har haft en idealiserad bild av familjelivet som inte stämde.

LÄS OCKSÅ: Är du med rätt partner? Så vet du

En seglivad myt
Däremot är det viktigt att reda ut ordentligt om relationen nått vägs ände - eller om det är värt att kämpa lite till.
För att leva lyckliga i alla sina dagar är en myt, en seglivad sådan, som behöver göras upp med, anser Liria Ortiz.
– Att utgå från vad som är en normal relation är ett oerhört lurigt begrepp. Ibland är vi lyckliga och nöjda, ibland inte. Det man behöver fundera på är om relationen kostar mer än den smakar.

Knakar ditt äktenskap i fogarna?

• Ta inga förhastade beslut. Ibland går man igenom kriser – för vissa är det när man får barn och inte får någon sömn och är utmattad en längre tid. Ibland gör man dock klokt i att vänta och inte ta några beslut i affekt.

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker lyckliga par gör varje dag

• Se över dina förväntningar. Många har orealistiska förväntningar på ett äktenskap, där vi går omkring och väntar på att den andra ska göra oss lyckliga. Fundera på om dina krav är realistiska, annars finns risken att samma mönster kommer upprepas i nästa relation.

• Ta ansvar för din ekonomi. I regel får kvinnor sämre ekonomi än män vid en separation. Det låter både oromantiskt och tråkigt men ta ansvar för din egen ekonomi, fundera på hur det skulle bli om ni skulle gå skilda vägar. Skulle du klara dig? Vilka kostnader skulle du behöva minska på?

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

 

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.