Kvinna och man som tittar åt varsitt håll

Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Om din vän skiljer sig ökar risken för att ditt äktenskap ska spricka med hela 75 procent. Men behöver det här nödvändigtvis vara något dåligt?
Inte alls, menar psykologen.

Ifjol ingicks drygt 50 000 äktenskap i Sverige – medan nästan 25 000 gick i kras, vilket är omkring 1 000 fler skilsmässor än året innan. Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet.
Lägst antal var det 2005 då cirka 21 000 gifta par gick skilda vägar, jämfört med 27 000 skilsmässor under toppåret 2013.

LÄS OCKSÅ: “En skilsmässa är också början på något nytt”

Risken ökar med 75 procent
Men vad är det då som påverkar om en relation håller eller inte?
Naturligtvis en rad olika faktorer, men forskning visar att om du har vänner som har skilt sig, ökar risken med 75 procent att du gör samma sak. Och har du bekanta som har skilt sig, ökar risken med cirka 33 procent.
Psykologen Liria Ortiz tror att det här beror på att vi är flockdjur som påverkas mycket av varandra.
– Om väninnan eller grannen skiljer sig ser man plötsligt möjligheten själv. Det öppnar upp tankar om att det går att göra något annorlunda – och kanske är det inte så hemskt som man hade trott heller.

 

Kvinnor tar oftare initiativ till skilsmässor och därför finns det anledning att tro att de också påverkas mest av sin omgivning,

Foto: Model House

menar Liria Ortiz.
– Generellt har kvinnor en högre belastning i relationen, framförallt om det är barn inblandat. Trots att vi menar att vi är jämställda är det oftast kvinnor som tar hand om hemmet och barnen i högre utsträckning och det sliter på relationen.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad är en realistisk relation?

Inget misslyckande
Däremot bör man inte se en skilsmässa som ett automatiskt misslyckande – snarare som det nya normala.
– Självklart är det en sorg att skilja sig, men att du känner smärta och att du har investerat mycket energi i en relation, betyder inte att du är sämre än någon annan.
Liria Ortiz poängterar att en stor andel av äktenskapen förr eller senare slutar i en skilsmässa och det i sig är inget misslyckande.
– Man kan istället se det som ett normalt beteende och något som kan hända i relationer, när kvinnor inte längre är ekonomiskt beroende av män. Man växer ifrån varandra, kärleken dör eller så kanske man har haft en idealiserad bild av familjelivet som inte stämde.

LÄS OCKSÅ: Är du med rätt partner? Så vet du

En seglivad myt
Däremot är det viktigt att reda ut ordentligt om relationen nått vägs ände - eller om det är värt att kämpa lite till.
För att leva lyckliga i alla sina dagar är en myt, en seglivad sådan, som behöver göras upp med, anser Liria Ortiz.
– Att utgå från vad som är en normal relation är ett oerhört lurigt begrepp. Ibland är vi lyckliga och nöjda, ibland inte. Det man behöver fundera på är om relationen kostar mer än den smakar.

Knakar ditt äktenskap i fogarna?

• Ta inga förhastade beslut. Ibland går man igenom kriser – för vissa är det när man får barn och inte får någon sömn och är utmattad en längre tid. Ibland gör man dock klokt i att vänta och inte ta några beslut i affekt.

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker lyckliga par gör varje dag

• Se över dina förväntningar. Många har orealistiska förväntningar på ett äktenskap, där vi går omkring och väntar på att den andra ska göra oss lyckliga. Fundera på om dina krav är realistiska, annars finns risken att samma mönster kommer upprepas i nästa relation.

• Ta ansvar för din ekonomi. I regel får kvinnor sämre ekonomi än män vid en separation. Det låter både oromantiskt och tråkigt men ta ansvar för din egen ekonomi, fundera på hur det skulle bli om ni skulle gå skilda vägar. Skulle du klara dig? Vilka kostnader skulle du behöva minska på?

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.