Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Remoist

Kosttillskottet innehåller ett ekologiskt och standardiserat havtornsextrakt från havtornsbär. 
Det är en helt och hållet naturlig och ekologisk olja. Kapslarna är vegetabiliska, glutenfria och speciellt framtagna för att passa vegetarianer, veganer och kocher. 
Havtornsextraktet kommer från ekologiskt odlade bär på den tibetanska platån som ligger 4 500 meter ovan havet. Det finns bra dokumentation på dess effekt på torra slemhinnor.

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Torra slemhinnor är ett problem för närmare två miljoner svenskar, många av dem – men inte enbart – kvinnor i klimakteriet. Det är inte farligt att ha torra slemhinnor, men besvärligt oavsett var i kroppen problemet sitter. Ungefär 400 000 kvinnor rapporterar om problem med torra ögon och några hundra tusen svenskar tar läkemedel vars biverkan är muntorrhet. Lika många arbetar framför en dataskärm, som kan ge torra ögon.

I detta nu är 800 000 svenska kvinnor i klimakteriet, den period i livet när äggstockarna upphör att fungera vilket ger både en mental och kroppslig förändring. Äggstockarna producerar östrogen, progesteron och till viss del testosteron. Den minskade hormonproduktionen gör att slemhinnorna i ögon, mun och underliv blir sköra och torra. Alla som genomgår klimakteriet lider inte av torra slemhinnor, men de som gör det upplever ofta problemen som riktigt besvärliga.

 

Extrakt av havtornsbär smörjer och återfuktar slemhinnorna, och effekten kommer oftast efter en månad. Ibland tidigare. 

LÄS OCKSÅ: Den glömda – men nödvändiga – fettsyran för hud och slemhinnor

Från renaste ekosystemet
Havtorn är en buske med silvergrå blad och rödgula bär, med en stam som kan bli upp till sex meter hög. Den kallas för silverbuske i Sverige och finnbär i Finland. På våra breddgrader växer havtornsbuskarna längs kusterna vid Östersjön och runt Bottenviken. 

I Tibet, på den tibetanska platån finns världens största och högsta område av ekologisk odlingsbar mark. Där i den näringsrika jorden badar den ljuskrävande havtornsbusken i ett överflöd av intensivt solljus och dricker av det mineralrika vattnet. Där får plantorna de allra bästa förutsättningarna att utveckla sin fulla potential.

Historien bakom odlingarna på 4 500 meter ovan havet är spännande. Hit kom efter långt letande, en prisbelönt forskare och en hälsorådgivare med entreprenöranda. De sökte efter det renaste och mest naturliga ekosystemet i världen där de kunde odla medicinalväxter som kunde utvecklas optimalt.

Havtornsextraktet som utvinns från bären innehåller fettsyrorna omega-3, -6, -7 och -9. Förutom fettsyrorna innehåller havtorn mängder med antioxidanter och vitaminer som A, B, C, E, K- och P-vitaminer, och även B12 och folsyra. 

 

LÄS OCKSÅ: Havtorn hjälper torra slemhinnor

Sår läker snabbare
Bäret innehåller också flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen som återfuktar slemhinnorna. Sammanlagt innehåller havtornsbär hela 190 bioaktiva substanser.

Havtornsbär är tillsammans med macadamianötter ensamma om att innehålla omega-7 i naturlig form. Omega-7 är en fettsyra som återfuktar slemhinnornas celler i hela kroppen. Kroppens egen produktion av omega-7 minskar med åldern men också på grund av stress. 

I dag finns mer än 200 studier gjorda på havtornsbärens effekt i kroppen. Forskarna har studerat de inom flera områden – ögon- och hudsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, invärtesmedicin och gynekologi.

Man har uppmärksammat att havtornsolja har antiinflammatorisk effekt och kan bromsa hudens åldrande. Studier har visat att rynkdjupet minskar, och att fukten som tillförs gör huden mjukare – och att djupet på ärr reduceras och att även skär- och skrapsår läker snabbare. Havtornsbär har effekt på pigmentering orsakad av solen och minskar besvär med akne, eksem och rosacea. 

 

Mest studerat är kanske effekten på torra slemhinnor, som blir bättre av framförallt omega-7. Den är kroppsegen (kroppen kan producera den själv), men med ökad ålder minskar produktionen vilket gör att man måste tillföra den mjukgörande och smörjande fettsyran via kost eller näringstillskott.

Ungefär hälften av alla kvinnor i klimakteriet upplever vaginal torrhet som ett problem. Östrogen gör att den naturliga fuktigheten avtar och forskning visar att havtornsextraktet kan bidra med ökad fukt.

Det har även visat sig att havtorn kan hjälpa de med Sjögrens syndrom, en autoimmun sjukdom som ger torra ögon och mun.

Inom den medicinska litteraturen har havtornsbär förekommit sedan 700-talet, främst i tibetanska skrifter som Four Medical Classics. De tibetanska munkarna har odlat havtorn i tempelträdgårdarna och redan före Kristus sägs bären ha använts för slemhinnornas välmående.

Carl von Linné nämner havtornsbär i sitt botaniska system och berättar om fiskare som äter bären.

Av Inger Palm


Remoist

Kosttillskottet innehåller ett ekologiskt och standardiserat havtornsextrakt från havtornsbär. 
Det är en helt och hållet naturlig och ekologisk olja. Kapslarna är vegetabiliska, glutenfria och speciellt framtagna för att passa vegetarianer, veganer och kocher. 
Havtornsextraktet kommer från ekologiskt odlade bär på den tibetanska platån som ligger 4 500 meter ovan havet. Det finns bra dokumentation på dess effekt på torra slemhinnor.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!