Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Remoist

Kosttillskottet innehåller ett ekologiskt och standardiserat havtornsextrakt från havtornsbär. 
Det är en helt och hållet naturlig och ekologisk olja. Kapslarna är vegetabiliska, glutenfria och speciellt framtagna för att passa vegetarianer, veganer och kocher. 
Havtornsextraktet kommer från ekologiskt odlade bär på den tibetanska platån som ligger 4 500 meter ovan havet. Det finns bra dokumentation på dess effekt på torra slemhinnor.

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Torra slemhinnor är ett problem för närmare två miljoner svenskar, många av dem – men inte enbart – kvinnor i klimakteriet. Det är inte farligt att ha torra slemhinnor, men besvärligt oavsett var i kroppen problemet sitter. Ungefär 400 000 kvinnor rapporterar om problem med torra ögon och några hundra tusen svenskar tar läkemedel vars biverkan är muntorrhet. Lika många arbetar framför en dataskärm, som kan ge torra ögon.

I detta nu är 800 000 svenska kvinnor i klimakteriet, den period i livet när äggstockarna upphör att fungera vilket ger både en mental och kroppslig förändring. Äggstockarna producerar östrogen, progesteron och till viss del testosteron. Den minskade hormonproduktionen gör att slemhinnorna i ögon, mun och underliv blir sköra och torra. Alla som genomgår klimakteriet lider inte av torra slemhinnor, men de som gör det upplever ofta problemen som riktigt besvärliga.

 

Extrakt av havtornsbär smörjer och återfuktar slemhinnorna, och effekten kommer oftast efter en månad. Ibland tidigare. 

LÄS OCKSÅ: Den glömda – men nödvändiga – fettsyran för hud och slemhinnor

Från renaste ekosystemet
Havtorn är en buske med silvergrå blad och rödgula bär, med en stam som kan bli upp till sex meter hög. Den kallas för silverbuske i Sverige och finnbär i Finland. På våra breddgrader växer havtornsbuskarna längs kusterna vid Östersjön och runt Bottenviken. 

I Tibet, på den tibetanska platån finns världens största och högsta område av ekologisk odlingsbar mark. Där i den näringsrika jorden badar den ljuskrävande havtornsbusken i ett överflöd av intensivt solljus och dricker av det mineralrika vattnet. Där får plantorna de allra bästa förutsättningarna att utveckla sin fulla potential.

Historien bakom odlingarna på 4 500 meter ovan havet är spännande. Hit kom efter långt letande, en prisbelönt forskare och en hälsorådgivare med entreprenöranda. De sökte efter det renaste och mest naturliga ekosystemet i världen där de kunde odla medicinalväxter som kunde utvecklas optimalt.

Havtornsextraktet som utvinns från bären innehåller fettsyrorna omega-3, -6, -7 och -9. Förutom fettsyrorna innehåller havtorn mängder med antioxidanter och vitaminer som A, B, C, E, K- och P-vitaminer, och även B12 och folsyra. 

 

LÄS OCKSÅ: Havtorn hjälper torra slemhinnor

Sår läker snabbare
Bäret innehåller också flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen som återfuktar slemhinnorna. Sammanlagt innehåller havtornsbär hela 190 bioaktiva substanser.

Havtornsbär är tillsammans med macadamianötter ensamma om att innehålla omega-7 i naturlig form. Omega-7 är en fettsyra som återfuktar slemhinnornas celler i hela kroppen. Kroppens egen produktion av omega-7 minskar med åldern men också på grund av stress. 

I dag finns mer än 200 studier gjorda på havtornsbärens effekt i kroppen. Forskarna har studerat de inom flera områden – ögon- och hudsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, invärtesmedicin och gynekologi.

Man har uppmärksammat att havtornsolja har antiinflammatorisk effekt och kan bromsa hudens åldrande. Studier har visat att rynkdjupet minskar, och att fukten som tillförs gör huden mjukare – och att djupet på ärr reduceras och att även skär- och skrapsår läker snabbare. Havtornsbär har effekt på pigmentering orsakad av solen och minskar besvär med akne, eksem och rosacea. 

 

Mest studerat är kanske effekten på torra slemhinnor, som blir bättre av framförallt omega-7. Den är kroppsegen (kroppen kan producera den själv), men med ökad ålder minskar produktionen vilket gör att man måste tillföra den mjukgörande och smörjande fettsyran via kost eller näringstillskott.

Ungefär hälften av alla kvinnor i klimakteriet upplever vaginal torrhet som ett problem. Östrogen gör att den naturliga fuktigheten avtar och forskning visar att havtornsextraktet kan bidra med ökad fukt.

Det har även visat sig att havtorn kan hjälpa de med Sjögrens syndrom, en autoimmun sjukdom som ger torra ögon och mun.

Inom den medicinska litteraturen har havtornsbär förekommit sedan 700-talet, främst i tibetanska skrifter som Four Medical Classics. De tibetanska munkarna har odlat havtorn i tempelträdgårdarna och redan före Kristus sägs bären ha använts för slemhinnornas välmående.

Carl von Linné nämner havtornsbär i sitt botaniska system och berättar om fiskare som äter bären.

Av Inger Palm


Remoist

Kosttillskottet innehåller ett ekologiskt och standardiserat havtornsextrakt från havtornsbär. 
Det är en helt och hållet naturlig och ekologisk olja. Kapslarna är vegetabiliska, glutenfria och speciellt framtagna för att passa vegetarianer, veganer och kocher. 
Havtornsextraktet kommer från ekologiskt odlade bär på den tibetanska platån som ligger 4 500 meter ovan havet. Det finns bra dokumentation på dess effekt på torra slemhinnor.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.