termometer sol

Det varma vädret ökar risken för psykisk ohälsa

När det är 30 grader varmt och sol på våra breddgrader upplevs det kanske först som rena drömsommaren men värmen har inte bara positiv inverkan på oss människor.

Mycket pekar på att det är klimatförändringar som orsakat extremvädret och i tidigare studier har man sett att global uppvärmning orsakar sjukdomar som malaria och hjärtattacker. Men nu har forskare även funnit samband mellan ökande temperaturer och mental ohälsa.

Samband med ökad våldsamhet
Solomon Hsiang professorn på University of California som ligger bakom den studien har tidigare sett att ökad värme kan göra människor våldsamma. Nu visar det sig att det även kan bidra till självskadebeteende hos vissa.

 

LÄS OCKSÅ: Lena Hallengren: S vill satsa på tidiga insatser mot psykisk ohälsa hos unga

Fler självmord med ökade temperaturer
Studien analyserade temperaturer och självmordsdata från USA och Mexiko flera decennier tillbaka i tiden och fann att självmordstalen ökade under de månader då temperaturen steg. Datan används även för att förutspå hur den globala uppvärmningen kan påverka människors mentala hälsa i framtiden och 2050 väntas självmorden öka avsevärt i takt med temperaturökningen.

LÄS OCKSÅ: Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Präglar även sociala medier
Även i sociala medier förekom fler inlägg med ord som ensamhet, depression och självmord under varmare månader.

Av redaktionen

Källa: SvD och Expressen Hälsoliv

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.